Ομηρία τέλος για την Attica Bank (και το ΤΜΕΔΕ) από την Ellington – Η «αζήμια αποχώρηση», οι παλινωδίες, τα μπρος πίσω και η νοσηρή κατάσταση που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την τράπεζα!

Ομηρία τέλος για την Attica Bank (και το ΤΜΕΔΕ) από την Ellington – Η «αζήμια αποχώρηση», οι παλινωδίες, τα μπρος πίσω και η νοσηρή κατάσταση που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την τράπεζα!

Mόνη αξιόπιστη λύση η Thrivest, που μπορεί να αλλάξει πρόσωπο στην τράπεζα μέσα από συγχώνευση με HSBC, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Σερρών! Οι ευθύνες της ΤτΕ και των μετοχών ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ!

Το πολύμηνο αδιέξοδο στην Attica Bank, με τις παλινωδίες και τα μπρος πίσω του υποτιθέμενου ισχυρού στρατηγικού επενδυτή, έλαβαν οριστικά τέλος χθες, με την “αζήμια αποχώρηση” της Ellington, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Radar.gr και τη στήλη, που προδιέγραψαν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τις εξελίξεις, με συνεχή και έγκυρα ρεπορτάζ, που ποτέ και από κανέναν δεν διαψεύστηκαν – ούτε φυσικά από την Τράπεζα της Ελλάδας, που εξάντλησε τα όριά της στην προκειμένη περίπτωση.

Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας αργά το βράδυ της Πέμπτης, έβαλε τέλος σε μία νοσηρή κατάσταση, που λίγο έλειψε να την τινάξει στον αέρα, που έτρωσε την αξιοπιστία της σε μεγάλο βαθμό και ταλαιπώρησε όλους τους εμπλεκόμενους – μετόχους, ΤΧΣ, ΤτΕ, υπουργείο Οικονομικών, διοικήσεις ταμείων και φυσικά εργαζόμενους, που υπέστησαν μία ακόμα μακρά και αδιέξοδη τελικά δοκιμασία!

Βεβαίως σε όλη αυτή την δυσώδη και νοσηρή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην τράπεζα, τόσο η ΤτΕ όσο και οι μέτοχοι, ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ, έχουν σοβαρότατες ευθύνες! Αυτά ωστόσο είναι ζητήματα που θα τα θέσουμε και συζητήσουμε εν καιρώ!

Η περίπτωση της Ellington θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά μάθημα για μελλοντικές, παρόμοιες λίγο ή πολύ, περιπτώσεις. Όποιοι ήταν οι προξενητές για την έλευση της Ellington και μόνιμοι υποστηρικτές της (μικρό χωριό είμαστε, άλλωστε…), τελικά θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί που προέκυψαν οι τρείς επενδυτές της Thrivest.

Γιατί αν η τράπεζα πήγαινε στα βράχια, θα άνοιγαν πολλά στόματα, που θα παρέσυραν και αυτούς και πολλούς άλλους σε μεγάλες περιπέτειες – αρκεί και μόνο να αναζητηθούν τα κεφάλαια που εισέπραξε η Ellington από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα κεφάλαια που σπαταλήθηκαν σε διάφορους συμβούλους για δύο περίπου χρόνια, για να πετύχουν μία τρύπα στο νερό, γεμίζοντας όμως τα ταμεία τους.

Δεν ξέρω αν ποτέ θα υπάρξει κάποιος έλεγχος – σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας – στην εν λόγω τράπεζα, αλλά αν γίνει, αυτά που θα αποκαλυφθούν συνιστούν τεράστιο σκάνδαλο και καταδολίευση αποθεματικών των ταμείων που αποτελούσαν τους βασικούς μετόχους – ΤΣΜΕΔΕ και ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ και ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Οι μέτοχοι της Thrivest Μπάκος-Καϋμενάκης και Εξάρχου, δεν ξέρω πραγματικά αν έχουν τη διάθεση να αναζητήσουν τους υπεύθυνους και τις πράξεις τους που οδήγησαν μία τράπεζα στο χείλος του γκρεμού κυριολεκτικά, ασελγώντας πάνω στις εισφορές χιλιάδων μηχανικών και στα όποια έσοδα παρήγαγε ο μηχανισμός της τράπεζας, αλλά και ευτελίζοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, με τη δημιουργία ομάδων και “φαλαγγιτών” που εξουσίαζαν τα πάντα και έπαιρναν αποφάσεις πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.

Οι διοικήσεις, όταν και όποτε άλλαζαν, ακόμα και αν δεν πρωταγωνιστούσαν οι ίδιες μαζί με κάποιους “μονιμάδες” συμβούλους, αδυνατούσαν στην ουσία να διαλύσουν αυτά τα τρωκτικά, συμμαχώντας διακριτικά μαζί τους

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη διάσωση της Attica Bank έγινε και αυτό είναι το ευχάριστο.

Φεύγουν οι τρεις εκπρόσωποι της Ellington. Παύουν πλέον οι αγκυλώσεις και ο φόβος που κυριαρχούσε στα υπεύθυνα στελέχη και τους εργαζόμενους, για το ποιοι κάθε φορά υπερισχύουν από τις διάφορες ομάδες των συνασπισμένων στελεχών, παλαιών και νεοφερμένων, που συχνά πυκνά φέρονταν με σκαιό τρόπο στους υπαλλήλους, χειρότερα και από…νταβατζήδες της παρακείμενης οδού Αθηνάς.

Όποιος είχε έστω και την παραμικρή επαφή και σχέση με εργαζόμενους στην τράπεζα, γνωρίζει όχι μόνο όσα αναφέρουμε σήμερα, αλλά και πολύ περισσότερα.

Μακάρι, λοιπόν, να ευοδωθούν οι προσπάθειες της διοίκησης, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΧΣ, με τη στήριξη των οποίων μπορεί η Thrivest να αλλάξει το σημερινό πρόσωπο της τράπεζας και να την αναγεννήσει – μόνη της ή μέσω συγχώνευσης με άλλες τράπεζες, εν προκειμένω την Παγκρήτια, το δίκτυο της HSBC και τη Συνεταιριστική Σερρών.