«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»! Προσέξτε τις μετοχές στο Χρηματιστήριο που σας... πασάρουν δήθεν τεχνοκράτες και «επαΐοντες» – Τα 6 σημεία που πρέπει να εστιάσετε!

«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»! Προσέξτε τις μετοχές στο Χρηματιστήριο που σας... πασάρουν δήθεν τεχνοκράτες και «επαΐοντες» – Τα 6 σημεία που πρέπει να εστιάσετε!

Η άνοδος της αγοράς και η ευφορία που έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με «κουφάρια» και «μικρά χαρτιά» που «κάνουν παιχνίδι» ελλοχεύουν κινδύνους παραπλάνησης των -μικρών κυρίως- επενδυτών!

Είναι σύνηθες στην αγορά και τον χώρο των ΜΜΕ, κυρίως των εξειδικευμένων, πολλοί και διάφοροι δήθεν επαΐοντες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, χρηματιστές, σπεκουλαδόροι, να βγαίνουν και να προτείνουν μετοχές, ωσάν τους εμπόρους που διαλαλούν την πραμάτεια τους…

Και προφανώς αποσκοπούν να επηρεάσουν τους εναπομείναντες μικρούς επενδυτές του Χρηματιστηρίου, γιατί οι μεγάλοι επενδυτές προφανώς και δεν έχουν ανάγκη συστάσεων και πατροναρίσματος, έχοντας ως συνήθως γνώση και πληροφόρηση εκ των έσω…

Χωρίς να έχω καμία διάθεση απαξίωσης των προτάσεων αυτών, εκείνο που οφείλω να επισημάνω, μέσα από μια εμπειρία δεκαετιών στην αγορά, γνωρίζοντας πλήθος πραγμάτων μέσα κι έξω, είναι πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»!

Υπό την έννοια, πως εκείνο που οφείλουν να προσέχουν οι μικροί επενδυτές, δεν είναι το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα «διάσημων» και πολύ φορεμένων εισηγμένων εταιριών, αλλά η ουσία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και όχι «τα λόγια τα μεγάλα», ούτε οι φανφάρες και τα μεγαλεπίβολα σχέδια, που ενίοτε σκάνε σαν τις φούσκες!

Υπό το πρίσμα αυτό οι επενδυτές οφείλουν, σε απλά λόγια και όχι σύνθετα, να εξετάζουν:

Πρώτον, την καθαρή κερδοφορία και τους ρυθμούς αύξησης της, σε συνάρτηση με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

Δεύτερον, τον δανεισμό της, πόσο μεγάλος είναι, αν το ύψος του (ενίοτε ιλιγγιώδης) εγκυμονεί κινδύνους, με τι επιτόκια τρέχει, πώς εξυπηρετείται!

Τρίτον, αν διαθέτει ρευστά διαθέσιμα στο ταμείο! Στοιχείο καθοριστικό για την υγεία και την ευρωστία!

Τέταρτον, αν ακολουθεί υψηλή μερισματική πολιτική ή όχι! Γιατί η σοβαρή και σε βάθος επένδυση δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι των χρηματιστηριακών υπεραξιών, αλλά κυρίως με τις ετήσιες σταθερές αποδόσεις!

Πέμπτον, την καθαρότητα και εγκυρότητα των ισολογισμών οι οποίοι πρέπει να ξεσκονίζονται, για να μπορεί κανείς μέσα από τις λεπτομέρειες να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα!

Εκτον, τις προοπτικές, αλλά με σύνεση, ανάλυση και διεξοδική προσέγγιση των πραγμάτων!

Για να δώσω ένα παράδειγμα θα αναφερθώ στις. Διαβάζουμε συνεχώς αναφορές και αναλύσεις γύρω από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων!

Και εδώ εγείρεται το ερώτημα: το ανεκτέλεστο σε απόλυτα νούμερα, μας δίνει μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την εταιρία και τις προοπτικές της; Η απάντηση είναι όχι!

Και τούτο διότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο οφείλει κανείς πρώτον να το συγκρίνει με τον δανεισμό της εργοληπτικής επιχείρησης!

Δεύτερον, σε τι τιμές και με τι εκπτώσεις έχουν αναληφθεί οι συμβάσεις των υφιστάμενων έργων! Γιατί αν έχουν αναληφθεί με υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις, το ανεκτέλεστο σε βάζει συνεχώς μέσα…

Επιπροσθέτως οφείλει κανείς να συνυπολογίσει τις τιμές των πρώτων υλών και επί της ουσίας το κατασκευαστικό κόστος βάσει των δεδομένων που διαμορφώνονται αυτή την ώρα στην αγορά!

Η έκρηξη της ακρίβειας για παράδειγμα, εκτινάσσει το κατασκευαστικό κόστος, τα οικοδομικά υλικά, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά, τα εργοδοτικά κλπ!

Και υπό την έννοια αυτή ένα υψηλό ανεκτέλεστο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελίσσεται σε πρόβλημα ή σε κίνδυνο!

Οπότε, στις επιλογές σας, οφείλετε να είστε 10 φορές προσεκτικοί και αυτά που σας πασάρουν οι διάφοροι ειδήμονες περί των χρηματιστηριακών, ενίοτε λαμόγια, να τα φιλτράρατε 100 φορές, για να μην πέσετε θύματα για άλλη μια φορά των τεχνοκρατών με τα λευκά κολάρα που οδήγησαν την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα στα μνημόνια και την χρεοκοπία!