Τα τρία σενάρια ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, που απασχολούν ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα, ξένους επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες!

Τα τρία σενάρια ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, που απασχολούν ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα, ξένους επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες!

Οι μαζικές αγορές των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο έχουν αντικατασταθεί από επιθετικές πωλήσεις, καθώς επανήλθε το πολιτικό ρίσκο και το ασαφές πολιτικό σκηνικό που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακυβερνησία 5 μηνών!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε ο κίνδυνος της πολιτικής ανωμαλίας, το ρίσκο που την ώρα τούτη δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, προ του θόλου πολιτικού τοπίου που προδιαγράφεται, ενώ μέχρι πρότινος τοποθετούνταν αθρόα και μαζικά διαβλέποντας ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και ομαλό περιβάλλον αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές!

Αδιαμφισβήτητα ένα μοιραίο γεγονός, όπως εν προκειμένω η τραγωδία των Τεμπών που ανέδειξε την ανεπάρκεια του Κράτους και των μηχανισμών που στην περίπτωση του ΟΣΕ πρόκειται για δεκαετίες πίσω, ανέτρεψε τα δεδομένα και πιθανόν ανατρέπει τον υφιστάμενο χάρτη των πολιτικών ισορροπιών, καθιστώντας την αγορά ευμετάβλητη στις εξελίξεις!

Την ώρα που οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες ρευστοποιούν αθρόα γκρεμίζοντας τον γενικό δείκτη και τις επιμέρους μετοχές, χρηματιστηριακοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι συζητούν και επεξεργάζονται τρία σενάρια ως προς το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, η έκβαση καθενός εκ των οποίων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και των τιμών των μετοχών!

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Παρά το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που την ώρα τούτη έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση, εντούτοις υφίστανται πιθανότητες στον βαθμό που η οργή της κοινωνίας εκτονωθεί σύντομα, στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία να αποσπάσει αυτοδυναμία.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής (21 Μαΐου) θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις προοπτικές για την δεύτερη Κυριακή. Εάν δηλαδή η ΝΔ πιάσει γύρω στο 30% στην πρώτη αναμέτρηση, θεωρητικά είναι σχεδόν αδύνατο να πηδήξει στο 38% στην δεύτερη!

Τούτο σημαίνει ότι για να υπάρχουν πιθανότητες αυτοδυναμίας θα πρέπει η ΝΔ να κινηθεί γύρω στο 33%- 34% την πρώτη Κυριακή!

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Κυβέρνηση συνεργασίας με Μητσοτάκη πρωθυπουργό ή με πρόσωπο κοινής αποδοχής!

Η δεύτερη εκδοχή την οποία συνεκτιμούν ως πιθανότερη την ώρα τούτη οι ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής! Πιθανότατα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!

Ωστόσο και το σενάριο αυτό έχει δύο εκδοχές:

Εκδοχή Α: Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ! Στην πράξη τούτο σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα είναι ισχυρό, χωρίς εσωστρέφειες και με την πρωτοβουλία των κινήσεων, που σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Εκδοχή Β: Το πρώτο κόμμα (ΝΔ) δεν έχει βγει τόσο ισχυρό μέσα από την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πρώτο μεν, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και χωρίς πολύ υψηλά ποσοστά!

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας θα τεθεί υπό την αίρεση της αλλαγής πρωθυπουργού με πρόσωπο κοινής αποδοχής!

Σε απλά λόγια δεν θα γίνει αποδεκτό το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αλλά θα αναζητηθεί άλλη προσωπικότητα με ειδικό βάρος και αποδεκτές αναφορές.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Τρίτες εθνικές εκλογές τέλη Αυγούστου!

Την αγορά ωστόσο απασχολεί και το γεγονός να μην υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις δεύτερες εκλογές.

Ειδικά εάν τεθεί θέμα κυβερνήσεως χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό! Σε αυτή την περίπτωση υφίσταται η σοβαρή πιθανότητα, η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου!

Το σενάριο αυτό, προβληματίζει ιδίως τους ξένους επενδυτές αλλά και τους ισχυρούς εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι στην περίπτωση αυτή από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα λειτουργεί τίποτε, η ακυβερνησία θα κυριαρχήσει και όλα μοιραία θα πάνε πίσω, από εξαγορές και συγχωνεύσεις έως εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις!