Εκλογικό …παράδοξο για την Οικονομία και το χρηματιστήριο Αθηνών – Οι πολλοί λόγοι που εξασφαλίζουν τη θετική πορεία της χώρας

Εκλογικό …παράδοξο για την Οικονομία και το χρηματιστήριο Αθηνών – Οι πολλοί λόγοι που εξασφαλίζουν τη θετική πορεία της χώρας

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογικές μετακινήσεις - Το πόρισμα Πισσαρίδη και πού συμφωνεί ο Δραγασάκης - ΣΥΡΙΖΑ : Αύξηση φορολογίας μόνο για μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ!

Σε διαφορετικές συνθήκες και ιστορικές περιόδους τα σταθερά βήματα της χρηματιστηριακής αγοράς εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδους με πολλές αβεβαιότητες, θα αποτελούσε είδηση πρώτου μεγέθους.

Σήμερα αυτή η εξέλιξη μοιάζει φυσιολογική και ο συγχρωτισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ξένες αγορές, δεν προκαλεί έκπληξη.

Η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει το πρώτο μέρος ενός δύσκολου στοιχήματος: Αίρεται υπεράνω των πολιτικών αντιπαραθέσεων και των καθημερινών αβεβαιοτήτων και ποντάρει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Πολύ πριν την έναρξη της δύσκολης προεκλογικής περιόδου είχαμε διατυπώσει την εκτίμηση πως κάπως έτσι θα διαγραφόταν οι εξελίξεις.

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις των χώρας έχοντας καταβάλλει από την πλευρά τους ίσως και δυσανάλογο κόστος, αλλά αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες διαθέτουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν το «σκάφος της οικονομίας» σε απάνεμα ύδατα, στο βαθμό που τουλάχιστον το επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες.

Είναι παράλογο να υποστηριχθεί ότι η πορεία αυτή, θα είναι ευθύγραμμη, αλλά είναι γεγονός ότι πέραν των προεκλογικών αντιπαραθέσεων, οι συνθήκες σήμερα μοιάζουν όσο ποτέ ώριμες για την επόμενη μέρα.

Προεκλογική αναβάθμιση;

Το γεγονός πιστοποίησε η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs. Αν και η Ελλάδα επίσημα έχει μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αποκλείει ένα μήνα νωρίτερα στις 21 Απριλίου να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο και να εισέλθει πλέον στην πολυπόθητη κατηγορία «investment grade».

Είναι γνωστό ότι στις 21 Απριλίου λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την έκθεσή του αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

Ο εν λόγω οίκος όπως και οι DBRS και Fitch αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.

Σημειώνεται ότι η έκθεση έρχεται σε μια ημέρα στην οποία η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Με προσφορές οι οποίες ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ –υπερκαλύπτοντας δηλαδή την έκδοση 5ετους ομολόγου κατά περίπου 8 φορές– η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, στέλνοντας, έτσι, ένα δυνατό μήνυμα ισχυρής δυναμικής της οικονομίας προς τους ξένους επενδυτές.

Το «χαρτί» του Ν. Ανδρουλάκη

Η Goldman Sachs στη έκθεσή της αναφέρει ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συρρικνώνεται και με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειασθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το μπόνους του 10% που δίνει το σύστημα της απλής αναλογικής σε κάθε κόμμα που ξεπερνάει το 25%, πιθανώς να διευρύνει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι αγορές όμως δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτό.

Για τους αναλυτές της τράπεζας το πιο πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, με το ΠΑΣΟΚ να θεωρείται ο καταλύτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να πανηγυρίζει, το ΠΑΣΟΚ ανάγεται ως ο κατ’ εξοχήν παράγων σταθερότητας για τη χώρα.

Υπάρχει όμως υπόβαθρό και γερά θεμέλια.

Ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνει ότι ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις), η οποία παρουσιάζει σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης.

Η πιστωτική ανάπτυξη έχει στηρίξει την τελευταία φάση της επίμονης ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022).

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026.

Πλεόνασμα και τράπεζες

Άλλωστε, σύμφωνα με την εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού, η δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Έτσι αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα καλά διαπιστευτήρια της ελληνικής οικονομίας αντανακλώνται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μόλις προχθές ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές του τραπεζικού κλάδου για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες!

Στη νέα της έκθεση η Moody’s σημειώνει πως διατηρεί τις προοπτικές για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου “θετικές” ενόψει των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-2024 (εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1,8% φέτος και στο 1,7% το 2024) και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, τα οποία και θα υποστηρίξουν τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, όπως προσθέτει ο οίκος, η κερδοφορία θα υποστηρίζεται από τα υψηλότερα περιθώρια δανεισμού και την αύξηση των εταιρικών δανείων.

Πού συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Πισσαρίδη!

Στην ανάγκη ενός παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα φαίνεται να συγκλίνει η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Οι διαφορές είναι στη προσέγγιση, αλλά η εκτίμηση κοινή.

Τα επιπλέον 50 δισ. τα οποία δανείστηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Η ελληνική οικονομία, έχει άμεση ανάγκη νέων επενδύσεων και όχι κατανάλωσης που επιτείνει τις στρεβλώσεις και τις ανισότητες, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος.

Αν και πέρασαν απαρατήρητες οι τελευταίες εκτιμήσεις του Γιάννη Δραγασάκη για την οικονομία, φωτίζουν την νέα οπτική υπό την οποία αντιμετωπίζει τις οικονομικές εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «σοφός Νέστωρ» της Αριστεράς εκθείασε τις προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη για την οικονομία, δηλώνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του υιοθετεί εκείνο το τμήμα που αφορά στην φορολογική δικαιοσύνη.

Πρέπει –είπε ο κ. Δραγασάκης– να γίνει αποδεκτή η πρόταση του καθηγητή Πισσαρίδη και να συγκλίνει η φορολογική μεταχείριση των πολιτών στο σκέλος μισθοί – συντάξεις – ενοίκια – μερίσματα.

Συμφώνησε μάλιστα «στο σύνολό τους» στις προτάσεις που εμπεριέχονται στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που συνέταξε ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε ό,τι αφορά τον θόρυβο σχετικά με την φορολόγηση των μερισμάτων και το επιχείρημα ότι αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει σε βάρος της χρηματιστηριακής αγοράς ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι υπάρχει διαστρέβλωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων από το 5% στο 10%, μόνο για τα εισοδήματα από μερίσματα που υπερβαίνουν τα 50.000 το άτομο, δηλαδή τις 100.000 ευρώ για ένα φορολογούμενο ζευγάρι.

Γιατί απέχουμε πολύ από το «φαινόμενο» του 2012

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την αγορά και θέτουν εν αμφιβόλω την περαιτέρω πορεία της είναι το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να προκύψει το πρόβλημα του 2012, δηλαδή της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και του κατακερματισμού των δυνάμεων του.

Τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Αναμφίβολα η χώρα βιώνει μια κοινωνική διεργασία εν εξελίξει και με απρόβλεπτη εν πολλοίς κατάληξη αλλά απέχει σε αυτή τη φάση πολύ από τη συνθήκη του 2012.

Αφενός πράγματι κάτι τέτοιο δεν το δείχνει η μέχρι τώρα έκταση των εκλογικών μετακινήσεων, ούτε ως προς τον κατακερματισμό των δυνάμεων, ούτε ως προς την κατάρρευση των ισχυρών πόλων, όπως το 2012.

Αφετέρου, η διασπορά των ψήφων που παρατηρήθηκε το 2012 (και μάλιστα όχι με σύστημα απλής αναλογικής όπως τώρα, αλλά με το μπόνους των 50 εδρών) είχε ως προϋπόθεση την ανάδειξη νέων παικτών στο πολιτικό-κομματικό σύστημα, γεγονός που εδράστηκε πρωτίστως στην λειτουργία της τότε αντίθεσης μνημόνιο-αντιμνημόνιο εν είδει διαιρετικής τομής, με τα παλιά και τα νέα κόμματα να τοποθετούνται με κάποιον τρόπο εκατέρωθεν αυτής.

Κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο μπορεί απλώς να υπαχθεί σε ήδη υπάρχουσες διαιρέσεις, αλλά δύσκολα να μετουσιωθεί σε μια νεότερη.