Η μετοχή της ΔΕΗ δίνει το στίγμα της αυτοδυναμίας!

Η μετοχή της ΔΕΗ δίνει το στίγμα της αυτοδυναμίας!

Γιατί η ΔΕΗ δείχνει «αυτοδυναμία» της ΝΔ και δεν «φοβάται» τυχόν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, που πλέον απομακρύνεται! Το κίνημα ως κόμμα αγοράς δηλώνει ότι καλύπτεται με το 34% που κατέχει το Δημόσιο!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η μετοχή της ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη – ειδική σημειολογία! Και τούτο διότι η ΔΕΗ και η εξυγίανση της αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμπιστεύθηκε έναν ικανό τεχνοκράτη, στην προκειμένη περίπτωση τον Γ. Στάση προκειμένου να φέρει εις πέρας ένα απίστευτο success story, να καταστήσει κυρίαρχη την ΔΕΗ, την οποία τα συμφέροντα ήθελαν να κατασπαράξουν, να τεμαχίσουν και να υφαρπάξουν τα ασημικά της!

Και η αλήθεια είναι πως ο Γ. Στάσσης πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο! Όχι μόνο η ΔΕΗ κυριάρχησε και την ώρα τούτη όλοι οι ισχυροί του χώρου της Ενέργειας σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί της, αλλά επεκτάθηκε μέσω εξαγορών στα Βαλκάνια, πέτυχε τεράστια αύξηση κεφαλαίου, ενώ προχώρησε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, ένα από τα κορυφαία funds του κόσμου αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις. ευρώ!

Για όποιον αντιλαμβάνεται λοιπόν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, η εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, οι διακυμάνσεις και οι αυξημένες συναλλαγές αντανακλούν – αντικατοπτρίζουν μια πολιτική εικόνα, η οποία συνδέεται με το ομαλό πολιτικό σκηνικό και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή έστω με την συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη που θεωρείται αποδεκτή τόσο από τους Έλληνες όσο και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές!

Υπό αυτό το πρίσμα η μετοχή της ΔΕΗ θεωρείται από πολλούς επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ιδιώτες και θεσμικούς, ως πυξίδα η οποία δίνει το στίγμα της πορείας και τη σαφή κατεύθυνση του πολιτικού σκηνικού! Κατά πόσον προμηνύεται ομαλό, σταθερό και δεν υποκρύπτει αβεβαιότητες και παρά φύση εξελίξεις!

Η μεγάλη ζήτηση για μετοχικούς τίτλους που παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επιλεγμένες εισηγμένες εταιρίες και ειδικότερα στην ΔΕΗ αποδίδεται εν πολλοίς στην αίσθηση που κυριαρχεί στα μεγάλα σπίτια του Λονδίνου και των ΗΠΑ ότι οι αγορές βλέπουν το ίδιο θετικά τόσο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται να πλησιάζει όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όσο και τυχόν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ!

Και δεν είναι τυχαίο, ούτε αποσπασματικό ότι οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρίες του Λονδίνου παρακολουθούν την μετοχή της ΔΕΗ για να βγάζουν τις αποδόσεις τους ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ αντίστοιχα φέρονται να κινούνται και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων!

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της ΔΕΗ στο σύστημα είναι κομβικός και ουσιαστικός! Και ενδεχομένως για τον λόγο τούτο να πρέπει να αποδοθούν κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκούνται ενίοτε στη μετοχή και υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες από πολιτικά παράκεντρα και τα εξαπτέρυγα τους στην χρηματιστηριακή αγορά!

Επί τη ευκαιρία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε η ΔΕΗ, αλλά ούτε και οι μέτοχοι έχουν επί της ουσίας κάτι να φοβούνται ακόμη και από τυχόν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, που επί της ουσίας φέρεται να έχει απομακρυνθεί!

Και τούτο για δύο λόγους:

Πρώτον το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκφέρει καμία αρνητική άποψη σχετικά με τυχόν κρατικοποίηση της ΔΕΗ, (αντιθέτως μάλιστα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ξεκαθαρίζουν ότι το Δημόσιο καλύπτεται απολύτως από το 34% που κατέχει) που επαγγέλεται ο Αλ. Τσίπρας! Και είναι προφανές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αγοράς, δεν συμμερίζεται παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στείρες ιδεοληψίες που απορρέουν από κομματικά όργανα και κατ’ επάγγελμα αποτυχημένους και ξεπερασμένους συνδικαλιστές!

Δεύτερον, ακόμη και να θελήσει στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιήσει την ΔΕΗ πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν διαδικασίες που οφείλει να ακολουθήσει! Χρειάζεται γενική συνέλευση και απόφαση του 50% + μια ψήφο, αλλά και Δημόσια Πρόταση που θα πρέπει να ακολουθήσει!

Και θυμίζω, για την ιστορία, ότι το Δημόσιο κατέχει πλέον μόνο το 34% των μετοχών και όχι την πλειοψηφία…