«Πυρετός» για τις Ελληνικές τράπεζες στο Παρίσι – «Θερμή» υποδοχή στο συνέδριο της Goldman Sachs

«Πυρετός» για τις Ελληνικές τράπεζες στο Παρίσι – «Θερμή» υποδοχή στο συνέδριο της Goldman Sachs

Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στις συναντήσεις το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν των αρχικών προσδοκιών κινήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της συνάντησης με επενδυτικά χαρτοφυλάκια που οργανώνει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν σε συνεργάτες τους στην Αθήνα κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στις συναντήσεις το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και σε όλα τα επίπεδα.

«Ρωτούσαν για τα πάντα και όχι μόνο για τις τράπεζες», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή.

Η αντίδραση αντανακλάται εν μέρει και στη συμπεριφορά των μετοχών σήμερα στο ταμπλό.

Παρά το γεγονός ότι ήδη συμπληρώνεται μια πλήρης εβδομάδα ανοδικών τάσεων από την έναρξη της σημερινής συνεδρίαση το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους διατηρείται.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών μετέβησαν στη γαλλική πρωτεύουσα όντας «καλά διαβασμένοι».

Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν αναλυτικά στοιχεία για τα εξής θέματα στα οποία και πρόκειται να απαντήσουν:

  • Ποιες είναι οι κύριες ομοιότητες και διαφορές του ελληνικού οικονομικού κύκλου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό.
  • Ποιος αντίκτυπος αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον δανεισμό και τη ρευστότητα.
  • Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επίδραση από τα υψηλότερα επιτόκια και την ποιότητα του ενεργητικού.
  • Ποιες είναι οι βασικές μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, υπό το πρίσμα της βελτίωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων (CET-1) μέσω της ισχυρότερης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου (ROTE).
  • Ποια ήταν η εικόνα από τη ρυθμιστική αρχή σχετικά με πιθανά μερίσματα, επαναγορές, άλλες ειδικές εγκρίσεις (π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές).
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απόσβεση των DTC και πώς αυτό επηρεάζει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
  • Ποιες παράμετροι θα συμβάλουν στη συμμόρφωση με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από μια πιθανή πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας .
  • Ποια είναι η άμεση/έμμεση έκθεση σε εμπορικά ακίνητα (τοπικά, ευρωπαϊκά, αμερικανικά και άλλα).

Σημειώνεται ότι στην αρχή της βδομάδας έγινε γνωστή νέα έκθεση της Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών της στην περιοχή ΕΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ο διεθνής οίκος προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων, βλέποντας περιθώριο ανόδου έως 40% στο βασικό της σενάριο και έως 69% στο αισιόδοξο σενάριο.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή-στόχος είναι 4,04 ευρώ, από 2,61 ευρώ σήμερα και για τη Eurobank η νέα τιμή-στόχος είναι 2,10 ευρώ, από 1,55 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας και για τις δύο τη σύσταση για overweight, ήτοι για αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς.

Για την Alpha Bank η νέα τιμή-στόχος είναι 1,98 ευρώ, από 1,44 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Εθνική Τράπεζα να έχει νέα τιμή-στόχο στα 7,05 ευρώ, από 5,25 ευρώ προηγουμένως, με την σύσταση να είναι equal weight.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Morgan Stanley αντιμετωπίζει με θετικό πρόσημο το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνοντας πως ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι όλων των διεθνών αγορών φέτος, ωστόσο οι αποτιμήσεις τους παραμένουν φθηνές.

Έτσι, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές λόγω του ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για συνέχιση της υπεραπόδοσής τους φέτος.

Κατά τη Morgan Stanley, οι παράγοντες που στηρίζουν τις περαιτέρω ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς μετοχών είναι οι εξής: τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του risk premium των ελληνικών μετοχών σε σχέση με την Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές, οι ακόμα φθηνές αποτιμήσεις και η δυναμική της κερδοφορίας.

Ισχυρός καταλύτης για τις ελληνικές μετοχές είναι ότι παραμένουν φθηνές παρά τις ισχυρές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους.

Ειδικότερα, σε όρους P/E το discount φτάνει το 28% έναντι των αναδυόμενων αγορών και το 31% έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε σχέση με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διαπραγματεύονται με ένα μικρό premium, το οποίο δικαιολογείται δεδομένων των σχετικά χαμηλότερων ρυθμιστικών κινδύνων στην Ελλάδα.