Το πρώτο crash test στην Βουλή δείχνει… μοναξιά Μητσοτάκη – Η δειλία Τσίπρα, τα καρφιά Φάμελλου στους ηγετίσκους του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη Ανδρουλάκη στα έδρανα και η μετριότητα των υπολοίπων

Το πρώτο crash test στην Βουλή δείχνει… μοναξιά Μητσοτάκη – Η δειλία Τσίπρα, τα καρφιά Φάμελλου στους ηγετίσκους του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη Ανδρουλάκη στα έδρανα και η μετριότητα των υπολοίπων

Από τι κινδυνεύει αυτή η κυβέρνηση και τι μπορεί να ταρακουνήσει την κυβερνητική θητεία; Ποια είναι τα υπουργεία που προβληματίζουν εξαιτίας της εκρηκτικής συνύπαρξης ορισμένων προσώπων;

H πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή έδωσε την εικόνα ενός σχεδίου κυρίως θεσμικών αλλαγών απέναντι στις μεγάλες αγκυλώσεις και τις διαχρονικές ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους.

Τι κρατάμε από την πρώτη αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών;

Καταρχάς, τη μεγάλη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις αυξήσεις που υποσχέθηκε σε όλους τους τομείς, σε ιδιώτες, σε δημόσιους υπαλλήλους και σε συνταξιούχους, την σύγκρουση με αγκυλώσεις που προανήγγειλε στους τομείς όπως η δημόσια υγεία και τη δημόσια διοίκηση, την συνέχιση στήριξης των μικρομεσαίων απέναντι στην ακρίβεια και τη μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανέπτυξε ένα οικονομικό όραμα κανονικότητας με επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με μείωση του δημόσιου χρέους, με σταθερά πλεονάσματα, με μείωση ανεργίας στο 8% και 60% εξαγωγές. Ουσιαστικά μια άλλη Ελλάδα.

Πολιτική μοναξιά του Μητσοτάκη

Ωστόσο, αυτό που έδειξε η πρώτη αναμέτρηση των αρχηγών είναι η μοναξιά του Μητσοτάκη απέναντι σε μία αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και μία μείζονα αντιπολίτευση μετριοτήτων και ακραίων φωνών που δεν δημιουργούν συνθήκες εναλλακτικής πρότασης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε μία αξιοπρεπή ομιλία αλλά χωρίς περιεχόμενο και στόχευση, ο Νίκος Ανδρουλάκης έπιασε όντως 2-3 θέματα που «πονάει» η κυβέρνηση όπως η δημόσια υγεία, οι υποκλοπές κτλ αλλά κατά τ’ άλλα δεν εξέφρασε μία πρόταση διακυβέρνησης (ας μην είμαστε, όμως, αυστηροί ήταν η πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία).

Οι υπόλοιποι αρχηγοί κινήθηκαν σε γνώριμα μονοπάτια, τρέφοντας μόνο τα κομματικά τους ακροατήρια.

Μικρότητα και δειλία Αλέξη Τσίπρα

Επίσης, κρατάμε την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή η οποία δείχνει τον μικρό χαρακτήρα του ανδρός.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε στις προγραμματικές δηλώσεις διότι ήξερε ότι θα τον πικάρουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Τόσο ο Πρωθυπουργός -που και τι δεν είχε ακούσει στην προεκλογική περίοδο- όσο περισσότερο η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο την αποκαθήλωση του Α. Τσίπρα αλλά και την ένταξη στη Πλεύση Ελευθερίας στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος, η θρασυδειλία, η μικρότητα είναι τα χαρακτηριστικά που ο κόσμος τα αποδοκίμασε.

Θα περιμέναμε γενναιοψυχία από έναν πρώην Πρωθυπουργό.

Ήρθε και έφυγε κρυπτόμενος, όπως και η Πόπη Τσαπανίδου η οποία παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ…

Από τι κινδυνεύει αυτή η κυβέρνηση και τι μπορεί να ταρακουνήσει την κυβερνητική θητεία;

Η ίδια η Νέα Δημοκρατία και το πυρήνα της παραδοσιακής βάσης της παράταξης.

Κατά πρώτον, το Μαξίμου δημιούργησε ένα μεγάλο υπουργικό οικοδόμημα ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις.

Στην προσπάθεια του ο Κ. Μητσοτάκης να τους χωρέσει όλους, έβαλε πρόσωπα σε υπουργεία που μεταξύ τους δεν έχουν και την μεγαλύτερη χημεία.

Τα περίεργα ζευγάρια της κυβέρνησης

Για παράδειγμα, μου λένε για το υπουργείο Εσωτερικών όπου η Νίκη Κεραμέως έχει μάθει να ελέγχει τα πάντα στα χαρτοφυλάκια που έχει πάρει και ξινίζει για τις σημαντικές αρμοδιότητες του Θ. Λιβάνιου.

Το ίδιο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου ο Χρήστος Σταικούρας έχει στο θώκο του έναν άνθρωπο που μιλάει καθημερινά με το Μαξίμου και την οικογένεια Μητσοτάκη…

Θα προσέθετα και το υπουργείο Ενέργειας, όπου ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός θα έχει στο υπουργείο την Αλεξάνδρα Σδούκου, ένα πρόσωπο πολύ κοντινό στον Γιάννη Μανιάτη που θα ήθελε το υπουργείο.

Θα έλεγα και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τους υφυπουργούς του σε προηγούμενα υπουργεία που έλαβε ενώ εκρηκτικό θα είναι και το δίδυμο Καιρίδη – Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Η αποτελεσματικότητα τους θα τίθεται σχεδόν κάθε τρίμηνο υπό τον έλεγχο του Μαξίμου και όποιος δεν ανταποκρίνεται- το Μαξίμου έχει διαμηνύσει- ότι θα κάνει αλλαγές. Είναι μήνυμα ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.

Οι πολιτικές υπέρ ΛΟΑΤΚΙ και η ακροδεξιά

Κατά δεύτερον, είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ και υπέρ των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών θα ενοχλήσουν τη βάση της ΝΔ.

Το κόμμα αφήνει ζωτικό χώρο στα ακροδεξιά κόμματα να ψαρεύουν στην μεγάλη βάση της παράταξης, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αποσυσπείρωση δεξιών ψηφοφόρων.