Κέρδη και θέαμα στη Wall Street - Τρενάκι του τρόμου η Tesla

13/03/2021, 09:59
Κέρδη και θέαμα στη Wall Street - Τρενάκι του τρόμου η Tesla

Μια τρελή, τρελή αγορά. Αυτή ΔΕΝ είναι φυσιολογική εικόνα αγοράς. Τη μία μέρα έχεις μίνι-κραχ στις μετοχές παγκοσμίως, με Ασία και Αμερικάνο στο -4 και -2.5% αντίστοιχα, και την ίδια ώρα ασφαλή καταφύγια όπως πολύτιμα μέταλλα και ομόλογα να υποχωρούν, ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι τα μόνα που κρατάνε. Την άλλη μέρα έχεις το αντίστροφο, αλλά εξίσου παράλογο, ράλι σχεδόν 4% σε Nasdaq και εκρηκτική άνοδο έως και 3% σε ασήμι!

Άλλοτε πάλι έχεις το δολάριο να κινείται παράλληλα με τον παραδοσιακά αιώνιο ανταγωνιστή του, τον χρυσό, ενώ την ίδια ώρα η Tesla κάνει πάρτι σε βάρος των ανυποψίαστων νεοεισερχόμενων επενδυτών σε μια εντελώς καζινοποιημένη αγορά, γράφοντας και ξεγράφοντας κέρδη έως και 35% σε λίγες μόλις μέρες, σβήνοντας κεφαλαιοποιήσεις πολλών εκατοντάδων δις. δολαρίων εν μία νυκτί, μετατρέποντας παράλληλα τον S&P 500 σε τρενάκι του τρόμου.

Φήμες για split στη GameStop

Και μέσα σε όλα αυτά, έχεις πλέον αναλυτές που κάθονται και κάνουν σοβαρές αναλύσεις για μετοχές «ανέκδοτα» (μόνοι τους τις έχουν αποκαλέσει έτσι!), τις λεγόμενες «meme stocks ή απλά stonks», προβλέποντας αν θα πέσουν ή ανέβουν… Μετοχές που μέχρι χθες θεωρούνταν απαγορευτικό να αγγίξεις καθώς αφορούν εταιρίες στα πρόθυρα κατάρρευσης. Την εβδομάδα αυτή η GameStop επιχείρησε και πάλι άνοδο, μήπως και πιάσει στον… ύπνο τα funds, ενώ φήμες τη θέλουν να πηγαίνει για stock split. Γενικά split κάνει μια ισχυρή εταιρία, και θεωρείται θετικό για την τιμή της μετοχής μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο ένας καχύποπτος θα έλεγε πως ένας διπλασιασμός των κυκλοφορούντων μετοχών μέσω split βολεύει ακόμη περισσότερο τους σορτάκηδες (πάντα θέλει μεγάλο Float ο σορτ), και δη τους ακάλυπτους σορτ. Ίσως επομένως είναι ένα ακόμη κόλπο των funds προκειμένου να γκρεμίσουν μια και καλή τα όνειρα των διαδικτυακών επενδυτών. Από την άλλη οι… σοβαροί αναλυτές εκτιμούν ότι μετοχές όπως αυτή της GameStop, θα μπορούσαν να συνεχίσουν το πρόσφατο ράλι τους, καθώς μεμονωμένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στα διαδικτυακά φόρουμ των social media συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτές.

Αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά. Δεν είναι λογικά… Ή μάλλον εμείς δεν είμαστε λογικοί, ή δε συνάδουμε πλέον με το πνεύμα των καιρών. Ίσως αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα στο χάος της ψυχής τους, να καταλάβουμε την τρέλα τους. Πράγματι, σε μια εποχή όπου το ίδιο το οικονομικό σύστημα βιώνει την πιο βίαια μετάλλαξη που έχει γνωρίσει από το σύγχρονο καπιταλισμό κι έπειτα, όπου η υπέρμετρη ρευστότητα και το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed έχουν γίνει πανάκεια, φάρμακο διά πάσαν νόσον (που οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν εξ αρχής), σε μια τόσο παράλογη εποχή το λογικό δεν είναι να πας κόντρα στην παράνοια.

Γη, Γίδια, Χρυσός, Σφαίρες

Το σοφό όμως σίγουρα είναι να απέχεις. Διότι είναι θέμα χρόνου πολλές αντικειμενικά μη βιώσιμες καταστάσεις να αρχίσουν να σκάνε στα μούτρα μας. Όποιος χτίζει το plan B του, θα αντέξει και το σοκ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και αιώνια: ΓΓΧΣ. Γη, Γίδια, Χρυσός, Σφαίρες. Όποιος δεν είναι αρκετά τυχερός ώστε να διαθέτει τα δύο πρώτα, θα ήταν σοφό να επενδύσει λίγο στα μέταλλα. Το ασήμι άλλωστε εξακολουθεί να πωλείται σε τιμή ευκαιρίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που το «βλέπουν» να εκτοξεύεται έως και 10 φορές πάνω μέσα στη δεκαετία.

Τα εμπορεύματα είναι τα μόνα άλλωστε ίσως που απέμειναν να μας λένε την αλήθεια. Ακόμη και τα ομόλογα, εν μέσω ανεύθυνης νομισματικής πολιτικής της Fed, μας έχουν προδώσει, αν και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως δε θα αργήσει να σκαρφαλώσει πάνω από το 2% το αμερικανικό 10ετές. Γεγονός που όταν συμβεί φυσικά θα είναι το τελευταίο καμπανάκι στο θίασο που παρακολουθούμε, και θα αρχίσει το εξαιρετικά αργοπορημένο αυτό σόου, που τόσο τράβηξαν από τα μαλλιά οι κεντρικές τράπεζες.

Τα μέταλλα λένε την αλήθεια

Την Τρίτη τα πολύτιμα μέταλλα μας έδωσαν ένα τέτοιο σινιάλο. Ενώ ο Nasdaq κατέγραφε σπάνιο και θεαματικό ανοδικό ράλι σχεδόν 4%, χρυσός και ασήμι εκτοξεύονταν κατά 3%! Μα πως γίνεται αυτό; Για να ανεβαίνουν έτσι οι μετοχές, πάει να πει πως η επενδυτική λίμπιντο και διάθεση ρίσκου είναι στα ύψη, και άρα η τάση για φυγή στα ασφαλή καταφύγια ελάχιστη… Τι, όχι; Πως φτάσαμε στο σημείο η Wall Street να εκτοξεύεται μόνο από μία μετοχή (την Tesla) και παράλληλα να σπεύδουν στα μέταλλα;

Η απάντηση είναι ότι μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για λίγο, ή λίγους για πολύ, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα. Όσο κι αν οι τράπεζες παίζουν το βρώμικο παιχνίδι τους σορτάροντας μανιωδώς χρυσό και ασήμι, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια, αποπροσανατολίζοντας το επενδυτικό κοινό από τα πραγματικά value assets σε μια περίοδο που φωνάζει «φούσκα», δε μπορούν να το κάνουν για πάντα. Πολλές φορές ο έλεγχος χάνεται, κι αυτό φάνηκε πριν λίγο καιρό με την (αποτυχημένη μεν) απόπειρα Short Squeeze στο ασήμι. Έκτοτε πολλοί επενδυτές έχουν στρέψει τα ματιά τους στην αγορά bullion, το μέταλλο σε φυσική μορφή δηλαδή, φορτώνοντας σταδιακά μπάρες ασημιού, γεγονός που αποτελεί κακά μαντάτα για τις τράπεζες.

Τα πολύτιμα μέταλλα λοιπόν την Τρίτη μας είπαν επιτέλους το αυτονόητο και λογικό, σε μια στιγμή διαύγειας. Ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επενδυτική ευφορία. Είναι όλο ένα φιάσκο, ένα χάρτινο παλάτι έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή (ο καταλύτης μένει). Διότι αν υπήρχε ευφορία, θα «συμφωνούσαν» εμπορεύματα και ομόλογα. Θα βρίσκονταν στην αφάνεια, εκεί που είναι συνήθως, και όχι στο επίκεντρο. Ένα ένα τα διεθνή μίντια αρχίζουν να μιλάνε επιτέλους για το «σκελετό στην ντουλάπα», τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές στα εμπορεύματα ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου τυπώματος και του εμφράγματος που προκάλεσε στην παγκόσμια παραγωγή ο παγκόσμιος εγκλεισμός.

Που κρύβεται ο πληθωρισμός

Τα ναύλα έχουν φτάσει στο θεό και τα κοντείνερ δε κουνιούνται. Οι ζωοτροφές εκτοξεύονται, εμπορεύματα όπως χαλκός και ξύλο έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, και μέσα στις φουσκωμένες τιμές τους κρύβουν το φάντασμα του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός που ουδείς οικονομολόγος (τρομάρα τους) έβλεπε πριν κάτι μήνες (μάλιστα προσπαθούσαν να μας πείσουν περί αποπληθωρισμού οι επικίνδυνοι τσαρλατάνοι) έχει ΚΡΥΦΤΕΙ στις τιμές των εμπορευμάτων. Και μόλις η παγκόσμια οικονομία ανοίξει για τα καλά και λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα θα σκάσει σα τσουνάμι πάνω μας. Στον επιχειρηματία πρώτα και έπειτα φυσικά στον καταναλωτή. Τότε θα φανούν τα αποτελέσματα των εγκληματικών πρακτικών των κεντρικών τραπεζών. Τότε το παραμύθι και η ψευδαίσθηση πως ίσως και να λειτουργεί το νέο σύστημα «απλά τύπωνε στο άπειρο» θα καταρρεύσουν και η πραγματικότητα (και κανονικότητα) θα χτυπήσει τις διεθνείς αγορές. Μέχρι τότε ας κάνουμε και εμείς τους αρλεκίνους σε αυτό το σόου τεράτων.

Ένα ακόμη ηχηρό σινιάλο πως η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, είναι η ακραία μεταβλητότητα. Ιστορικά η μεταβλητότητα προμηνύει απότομη αλλαγή τάσης, και η ευδιάκριτη νευρικότητα θα μετατραπεί σε ένταση και μαζικές πωλήσεις όταν ηχήσει και το τελευταίο καμπανάκι. Οι αμερικανικοί δείκτες αλλάζουν καθημερινά πρόσημα με διακυμάνσεις της τάξεως του 5%, οι stonks κάνουν πάρτι, οι «σοβαρές» μετοχές (όσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί η Tesla) επίσης, το Bitcoin, το οποίο έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει πλασματικά οι τράπεζες, είναι έτοιμο για ιστορικά υψηλά αλλά και νέα… χαμηλά. Όλα αρχίζουν να θυμίζουν εποχές dot com bubble, 1998-2002. Ακόμη και η συμπεριφορά των βασικών δεικτών το μαρτυρά αυτό, καθώς παρατηρούμε ασυμφωνία με τη γενική τάση. Σε όλο και περισσότερες συνεδριάσεις το τελευταίο δίμηνο, Dow Jones και Nasdaq μοιάζουν να μη συμφωνούν, αφού όταν ο ένας είναι στο πράσινο ο άλλος είναι στο κόκκινο.

Tρενάκι του τρόμου η Tesla

Πριν μερικές εβδομάδες η Tesla βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά, στα 890 δολάρια. Λίγες ημέρες μετά, κατέρρευσε 35% στα 550 δολάρια, χάνοντας $240 δις. κεφαλαιοποίηση! Όλος ο πλανήτης ασχολείται με τον Elon Musk καθημερινά. Στα διάφορα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα θα δεις αμέτρητα νέα «ψάρια», ανθρώπους της διπλανής πόρτας που μέχρι χθες νόμιζαν πως ο Musk είναι κάποια τηλεπερσόνα της σόου μπιζ (όχι και τόσο ψέμα βέβαια), να ψάχνονται και να ρωτούν εξίσου άσχετους «επενδυτές» αν αξίζει να αγοράσουν μετοχές της Tesla. Το μίγμα κορωνο-κρίσης, εγκλεισμού και συσσώρευσης ρευστότητας (από τα επιδόματα) έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που θα σκάσει όπως το ελληνικό Χρηματιστήριο του 1999.

Και εντάξει, μεταξύ μας η Tesla δεν φτιάχνει αυτοκίνητα, μην κοροίδευομαστε. Αυτοκίνητα φτιάχνέι η Mercedes, η Ford, η Toyota. Η Tesla φτιάχνει κάτι υπερτιμημένα αυτοοδηγούμενα ενώ τα νούμερα της παραγωγής της είναι αστεία, αφού δε φτάνει το 1/10 σε σχέση με τα παραδοσιακά ονόματα του κλάδου, που το… βγάζουν το ψωμί τους. Φτιάχνουν αμάξια, τα οδηγούμε και δεν έχουν φανταχτερές μετοχές να ανεβοκατεβαζουν τον S&P.

Η Tesla πουλάει υποσχέσεις και μέλλον. Πουλάει το brand name μιας εταιρίας που έπιασε πρώτη (κι αυτό είναι πάντα σημαντικό) την αγορά ηλεκτροκίνητων, ενώ παράλληλα υπάρχει και το μπόνους της διαστημικής SpaceX με τις εξίσου υποσχέσεις για αποικία στον Άρη κλπ. Αλλά κυρίως πουλάει τον Musk. Αυτόν τον ιδιοφυή «αλήτη» που έχει καταφέρει τόσους επενδυτές να τον χρηματοδοτούν κι ας παρουσιάζει σταθερά ζημίες κάθε χρόνο η εταιρία του. Αν αύριο εγκατέλειπε ο Elon, θα κατέρρεε η μετοχή (διοτι μετοχή είναι, δεν είναι εταιρία). Όταν σκεφτόμαστε Tesla σκεφτόμαστε πρώτα τη μετοχή πλέον, κι αυτό είναι περαιτέρω απόδειξη της φούσκας της. Δεν πάει καν το μυαλό στα θεμελιώδη της. Αν όμως η Chrysler πχ άλλαζε αύριο CEO, τίποτα δε θα συνέβαινε (ούτε που ξέρουμε ποιος είναι ο CEO της). Τέτοιες βιομηχανίες υπερισχύουν των ανθρώπων τους.

Όμως η αγορά ξέρει καλύτερα και ας συμπεριφέρεται παράλογα αυτή τη στιγμή. Η ουσία είναι ωστόσο πως όταν μια μετοχή έχει τη δύναμη να ανεβοκατεβάζει τη Wall Street, και αυτή τη στιγμή η μετοχή αυτή έχει μετατραπεί σε τρενάκι του τρόμου, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ρευστά. Την Τρίτη η Tesla πραγματοποίησε θεαματικό ανοδικό ριμπάουντ 20%. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για τεχνική αντίδραση, με τις «φάλαινες» να αγοράζουν στα χαμηλά, σφαγιάζοντας τα ανυποψίαστα ψαράκια-επενδυτές. Όπως και να έχει αυτή δεν είναι φυσιολογική εικόνα αγοράς.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υποτίθεται “βαριά αυτοκινητοβιομηχανία” του S&P αλλά γενικά στην αγορά. Αυτού του είδους μεταβλητότητα, η γενικότερη καζινοποίηση και οι επιθέσεις ορδών χρηματιστηριακών “Νεάντερνταλ” (βλέπε GameStop, RobinHood κλπ) είναι κακοί οιωνοί και θυμίζουν εξαιρετικά έντονα εποχές τεχνολογικής φούσκας… Μόνο που αυτή τη φορά η φούσκα θα είναι η λεγόμενη «Φούσκα των Πάντων», αλλά κανείς δε ξέρει πως θα σκάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ανεξέλεγκτο τύπωμα και οι ανεύθυνες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δε μπορούν να έχουν αίσιο τέλος.