IPOs: Η παγκόσμια "μανία" και το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων

14/03/2021, 10:40
IPOs: Η παγκόσμια

Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 τείνει να γίνει για την παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών (Initial Public Offerings ή IPO’s) ως το πρώτο τρίμηνο χρονιάς με τα περισσότερα αντληθέντα κεφάλαια στην ιστορία των κεφαλαιαγορών.

Παρά τον σκεπτικισμό στην αμερικανική αγορά για τα IPOs, σημειώθηκε μια πρωτοφανής έκρηξη το τελευταίο διάστημα, που σύμφωνα με τους αναλυτές οδήγησε σε “τρέλα”.

Το ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων στις δημόσιες εγγραφές, παγκοσμίως, μόνο στο πρώτο τρίμηνο φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 162,4 δισ. δολαρίων για λίγο περισσότερες από 600 εκδόσεις. Από το ποσό αυτό, το μισό αφορά σε δημόσιες εγγραφές ειδικού σκοπού τις γνωστές SPAC, όπου εταιρείες κελύφη χωρίς δραστηριότητα ή blank - check (λευκή επιταγή), όπως ονομάζονται εξαγοράζουν μεγαλύτερες μη εισηγμένες, ώστε οι τελευταίες να εισάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο και να αντλήσουν σημαντικά κεφάλια

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020, παγκοσμίως, αντλήθηκαν μόλις 37 δισ.δολάρια από δημόσιες εγγραφές εταιρειών που εισήχθησαν σε χρηματιστήρια.

Η σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν φέτος από εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή οφείλεται στην νομισματική και δημοσιονομική ώθηση, στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και - μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον – στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονταν σε επίπεδα ρεκόρ και βοήθησαν έτσι τόσο τις συνηθισμένες δημόσιες εγγραφές όσο και αυτές του ειδικού σκοπού. Οι εταιρείες που προχώρησαν σε έκδοση έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους όσο η ζήτηση απο πλευράς επενδυτικου κοινού παρέμενε ζεστή και οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε υψηλά επίπεδα.

Στη διαδικασία αυτή βοήθησε και η καλή πορεία των τιμών των μετοχών που υποστηρίχθηκε, κυρίως, από την αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα σταματήσουν την πανδημία του κορονoϊού, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτή τη στιγμή οι αγορές χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και οι λεγόμενες μετοχές που κερδίζουν εν μέσω της πανδημίας έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Ο δείκτης των μετοχών εταιρειών που έχουν κάνει δημόσιες εγγραφές ειδικού σκοπού (SPAC) έχει μειωθεί 17% από το υψηλό του Φεβρουαρίου, και οι ανησυχίες για φαινόμενο φούσκας των μετοχών των εταιρειών έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται. Αυτό οδήγησε τη ρυθμιστική αρχή της κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να προειδοποιήσει τους μικροεπενδυτές σχετικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εταρειών κελυφών.

«Η μεταβλητότητα θα επηρεάσει την αγορά IPO καθώς οι επενδυτές μπορεί να γίνουν πιο επιλεκτικοί για τις δημόσιες προσφορές που προτίθενται να συμετάσχουν. Βέβαια, όταν οι δείκτες της Wall Street και οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας ανεβαίνουν υπάρχει μια τάση για τους επενδυτές να είναι λιγότερο επιλεκτικοί», δήλωσε ο James Palmer, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Bank of America Corp.

Ωστόσο, «η ισχύς της αγοράς IPO αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ποιοτικές προσφορές που έρχονται δεν έχουν μειωθεί. "

Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου της Νότιας Κορέας Coupang Inc., ο οποίος υποστηρίζεται από την SoftBank Group Corp., ενίσχυσε την τιμή - στόχο για την δημόσια εγραφή προκειμένου να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα την πρώτη ημέρα των συναλλαγών σημείωσε άνοδο 41%. Η εταιρεία άντλησε 4,6 δισ.δολάρια αυτήν την εβδομάδα στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στις Η.Π.Α. μετά την Uber Technologies Inc. το 2019. Η διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών Bumble Inc. σημείωσε επίσης άνοδο στο ντεμπούτο της τον περασμένο μήνα μετά την άντληση 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, υπήρξαν και εταιρείες που δεν πήγαν καλά, όπως η κινεζική εταιρείας παραγωγής οικιακών ειδών και εντομοκτόνων Cheerwin Group Ltd., της οποίας η μετοχή είδε μείωση της τιμής της κατά 13% την Τετάρτη στο ντεμπούτο της στο Χονγκ Κονγκ και της Oscar Health Inc., η οποία μειώθηκε 11% στην πρώτη της συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ότι τα μεγάλα ξεπέταγματα μετοχών στις πρώτες ημέρες μετά την δημόσια εγγραφή, γεγονός συνηθισμένο οπριν από λίγους μήνες μπορεί να είναι, πιά, παρελθόν.

«Ενώ η αγορά IPO καθοδηγείται κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας, αρχίζουμε να βλέπουμε μια διεύρυνση και σε άλλους τομείς και αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερο εύρος που θα εκπροσωπούνται στα IPOs στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Richard Cormack , υπεύθυνος της Goldman Sachs Group Inc. για τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής «Καθώς οι εταιρείες σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία αρχίζουν να ανακάμπτουν, οι επενδυτές θα θέλουν να συμμετάσχουν και να ωφεληθούν από αυτήν την ανάκαμψη», προσθέτει.

Ενώ, λοιπόν, οι εταιρείες που προχωρούν σε δημόσια εγγραφή για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο εμφανίζονται είτε ως ευνοημένες του lockdown, είτε ως επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης υπάρχει και μια κατηγορία εταιρειών ειδικού σκοπού, η blank check, που χρησιμεύουν ως κελύφη για την εισαγωγή άλλων εταιρειών στο χρηματιστήριο. Η περίπτωση αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί από πολλούς ως δύσκολη ή περίπλοκη, ειδικά για τους ιδιώτες επενδυτές ή μικροεπενδυτές. Στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. λέγοντας ότι «εξετάζει προσεκτικά ρίχνοντας μια επίμονη ματιά» σε ανακοινώσεις και σε άλλα διαρθρωτικά ζητήματα που αφορούν τις εταιρείες αυτές

Ήδη, οι βρετανικές εταιρείες Babylon Healthcare Services Ltd. και Cazoo Ltd. λέγονται ότι έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον εξαγοράς από τα SPAC. Για τους ιδιοκτήτες που επιδιώκουν να πουλήσουν τις μη εισηγμένες εταιρείες τους, η διαδικασία ελέγχου είναι τώρα τριπλή, καθώς ελέγχονται τόσο οι εισηγμένες blank check εταιρείες, η διαδικασία της εξαγοράς της αρχικής δημόσιας προσφοράς αλλά και της βιωσιμότητας του τελικού εταιρικού σχήματος.

.