ProfitLevel: Ισχυρή ανάπτυξη σε εύθραυστα εδάφη στις ΗΠΑ

25/03/2021, 10:01
ProfitLevel: Ισχυρή ανάπτυξη σε εύθραυστα εδάφη στις ΗΠΑ

Η συνεδρίαση της Federal Reserve τον Μάρτιο έδειξε ότι μπορούμε να αναμένουμε την υψηλότερη ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980.

Είναι μια υγιής ανάκαμψη ή τα δημοσιευμένα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμορφώνονται από τη μαζική υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων; Η ProfitLevel αναφέρει τα εύθραυστα σημεία της ανάπτυξης στην ακόλουθη ανάλυση.

Προσεκτική αύξηση των ποσοστών

Στη συνεδρίαση αυτή, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις οικονομικές προβλέψεις και την τραπεζική πολιτική που επηρεάστηκε από τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν τον Μάρτιο (και σε κάποιο βαθμό τον Δεκέμβριο). Τα κίνητρα υποστηρίζονται από μηνιαίες αγορές ομολόγων του Δημοσίου και ενυπόθηκων ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη σύμφωνα με τον Powell*.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην οικονομία την υποστήριξη που χρειάζεται για όσο χρειάζεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, 17/03.

Οι επενδυτές εξεπλάγησαν από τις εκτιμήσεις των μελών της Fed των οποίων οι οικονομικές προβλέψεις δεν ενσωμάτωσαν αύξηση στο βασικό επιτόκιο έως το 2023. Οι αγορές ανέμεναν αύξηση 0,25% έως το 2023, αλλά η ψήφος των μελών της Fed τους απογοήτευσε σε κάποιο βαθμό. Μόνο επτά στους δεκαοκτώ πολιτικούς που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2022 ή το 2023 σε σύγκριση με πέντε τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός κινήθηκε λίγο υψηλότερα, ενώ το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί.

Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 38 χρόνια

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι αξιωματικοί υπογραμμίζουν τις βελτιωμένες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. Η Fed αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 6,5% στις ΗΠΑ το 2021 (από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στην ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους), ο οποίος θα είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 1983 και σημαντικά υψηλότερος ρυθμός σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για αύξηση 4,2%.

Μετά τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο που ορίστηκε στο 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν πέρυσι να τερματίσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους για την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός. Αντ’ αυτού, η Fed στοχεύει σε «πληθωρισμό κοντά στο 2%» για να αντισταθμίσει το προηγούμενο έλλειμμα προτού ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό για το 2021 είναι στο 2,4% και τα επόμενα χρόνια αναμένεται επιστροφή στο 2%.

Αναδυόμενες απειλές

Από την αρχή της πανδημίας, υπήρξε μεγάλος αριθμός ανέργων. Προς το παρόν, η οικονομία των ΗΠΑ στερείται περίπου δέκα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι οικονομικοί παράγοντες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε τη σκυτάλη από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζει με μια τεράστια υποστήριξη μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανακούφισης για τους πιστωτές για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από προβλήματα που σχετίζονται με την αποπληρωμή του χρέους και την πιθανή διαγραφή του. Πολλές μικρές εταιρείες μετατράπηκαν σε εταιρείες ζόμπι (το εισόδημά τους δεν καλύπτει το κόστος των τόκων του χρέους) οι οποίες διατηρήθηκαν από το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck και άλλα προγράμματα κινήτρων. Αυτές οι επιχειρήσεις μείωσαν το κόστος και τους μισθούς, και οι εκμισθωτές και οι πιστωτές τούς επέτρεψαν την ευελιξία στην πληρωμή ενοικίων ή στη διαχείριση χρεών.

Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα συμπεριφέρονται οι εταιρείες μετά τη λήξη του προγράμματος κρατικής βοήθειας (το οποίο είναι πιθανό να συμβεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, δεδομένου ενός νέου πακέτου κινήτρων) στον μετασχηματισμένο κόσμο που εξαρτάται από τα φορολογικά πακέτα.

Λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και αφήνοντας τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από το 2%, ενδέχεται να αναμένεται συνεχής αποδυνάμωση του νομίσματος και πτώση των εισαγωγών. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις δράσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τα επόμενα χρόνια.