Ο John Paulson θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Πειραιώς

20/04/2021, 23:32
Ο John Paulson θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Πειραιώς

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson είναι μεταξύ αυτών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που έχει στόχο να βοηθήσει την ελληνική τράπεζα να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να μειώσει τη συμμετοχή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

Ο Paulson - ήδη ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα - θα αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο μαζί με άλλους anchor investors, στο πλαίσιο της διάθεσης των μετοχών που θα μπορούσε να φτάσει έως τα 1,38 δισ. ευρώ, αναφέρει στο Πληροφοριακό η Πειραιώς, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι Paulson & Co., Helikon Investment Ltd. και Αριστοτέλης Μυστακίδης έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν μερίδια ως βασικοί (cornerstone) επενδυτές. Ο Paulson θα μπορούσε να φτάσει έως και το 18,6% της τράπεζας αντί του 4,6% που κατέχει σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Paulson & Co προτίθεται να βάλει 265 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, η Helikon Investment 75 εκατ. ευρώ και Αρ. Μυστακίδης 40 εκατ. ευρώ. Με βάση το μετοχολόγιο της Πειραιώς Holdings, κατά την έναρξη συνεδρίασης της 19ης Απριλίου, η Paulson & Co κατείχε 2.324.137 μετοχές της Πειραιώς (4,61%) και ο Αρ. Μυστακίδης 1.528.524 μετοχές (3,04%). Η Helikon δεν κατείχε μετοχές.

Μετά την ΑΜΚ, και υπό το σενάριο, που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο ανώτατο του εύρους (1,15 ευρώ), η Paulson & Co θα κατέχει το 18,62%, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης το 2,9% και η Helikon το 5,22% της Πειραιώς Financial Holdings. Αθροιστικά, θα κατέχουν το 26,74% με το ΤΧΣ να βρίσκεται στο 27%. Σε αυτό το σενάριο το ΤΧΣ καλύπτει το 25,6% της συνδυασμένης προσφοράς, βάζοντας 353,3 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης από την Πειραιώς που περιλαμβάνει επίσης την μείωση του δείκτη των επισφαλών δανείων κάτω από το 3% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, από 45% το προηγούμενο έτος, και ένα σχέδιο για την πώληση νέου χρέους μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το πρακτορείο.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μετοχών -περίπου το 85%- αναμένεται να κατευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), αναφέρει το Bloomberg. Ανάλογα με το ποσό που θα αντλήσει η Πειραιώς τις επόμενες ημέρες, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να δει το μερίδιο του που φτάνει το 61% να μειώνεται στο μισό, αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης.