Χρυσός: Άνοδος για δεύτερη ημέρα σε υψηλά τριμήνου

14/05/2021, 22:21
Χρυσός: Άνοδος για δεύτερη ημέρα σε υψηλά τριμήνου

Με άνοδο για δεύτερη συνεχή ημέρα έκλεισε η τιμή του χρυσού, η οποία διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα έκλεισε και η δεύτερη συνεχής ανοδική εβδομάδα για το πολύτιμο μέταλλο.

Την Παρασκευή το συμβόλαιο Ιουνίου για τον χρυσό ενισχύθηκε κατά 14,10 δολάρια ή 0,8% και έκλεισε στα 1.838,10 δολάρια η ουγγιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του μετάλλου από τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ανοδικά έκλεισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να προσθέτει σήμερα 31 σεντς ή 1,1% και να ολοκληρώνει την ημέρα στα 27,37 δολάρια η ουγγιά, με τα κέρδη του σε επίπεδο εβδομάδας να διαμορφώνονται σε 0,4%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,8% και τερμάτισε στα 4,65 δολάρια η λίβρα, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2%.

Αντίθετα, το συμβόλαιο Ιουλίου για την πλατίνα κέρδισε 1,4% και έκλεισε στα 1.222,80 δολάρια η ουγγιά, περιοριζοντας τις απώλειές του για την εβδομάδα στο 2,5% περίπου, ενώ αντίστοιχη εικόνα εμφάνισε και το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου, που ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,1% στα 2.894,60 δολάρια η ουγγιά, αλλά έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1% περίπου.

Το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε υπό πίεση στις αρχές της εβδομάδας καθώς η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων και ενίσχυσε το δολάριο, στρέφοντας τους επενδυτές στα ανταγωνιστικά του χρυσού "ασφαλή καταφύγια”.

Οι νέες δηλώσεις στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι παροδική φαίνεται να άμβλυνε κάπως τους φόβους των επενδυτών, δίνοντας στον χρυσό τη δυνατότητα να κλείσει με ήπια κέρδη την Πέμπτη και να συνεχίσει ανοδικά και την Παρασκευή.