Μυστήριο γύρω από το θάνατο του κρυπτο-γκουρού Τζον ΜακΑφι

28/06/2021, 02:08
Μυστήριο γύρω από το θάνατο του κρυπτο-γκουρού Τζον ΜακΑφι

Το άρθρο αυτό γράφεται ως φόρος τιμής, αλλά και με αφορμή τον αιφνίδιο (και κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες) θάνατο ενός θρύλου του κυβερνοχώρου, του Τζον ΜακΑφι (John McAfee). Ποιος είναι ο ΜακΑφι, τι σχέση έχει με τα κρυπτονομίσματα, και γιατί έχει τόση σημασία η ζωή αλλά και ο θάνατός του, θα αναρωτιέστε.

Ο Τζον ΜακΑφι υπήρξε ο ιδρυτής του ομώνυμου λογισμικού κυβερνοασφάλειας (antivirus), το οποίο σχεδόν όλοι οι χρήστες Η/Υ του πλανήτη έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους εγκαταστήσει στον υπολογιστή τους. Δεν υπήρξε απλώς ο ιδρυτής ενός επιτυχημένου software, αλλά ο πρώτος, και ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα. Ο ορίτζιναλ «χακεράς», βαμμένος αναρχοκαπιταλιστής που μισούσε τους φόρους (θεωρούσε τη φορολόγηση κλοπή) και δε ντρεπόταν να το δείχνει, αφού όπως δημοσίως παραδεχόταν, είχε σταματήσει να καταβάλλει φόρους στο αμερικανικό κράτος εδώ και μια δεκαετία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση… ή μήπως η αφορμή; Ο ΜακΑφι, αν και εκκεντρικός, ζούσε μια ζωή βγαλμένη από ταινία. Σεξ, ναρκωτικά, καταδιώξεις, χλιδάτη ζωή. Από τη φτώχεια και το σιδηρόδρομο, έφτασε να ιδρύει εταιρία αξίας δισεκατομμυρίων και πρωτοπόρος στον τεχνολογικό τομέα, κυνηγήθηκε από αρχές και Ιντερπόλ, έβαλε υποψηφιότητα μέχρι και για πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ έφτασε από το μηδέν στα αμύθητα πλούτη και μετά πάλι… στο μηδέν.

Κι αυτά δεν αρκούν για να περιγράψουν την ταραχώδη αλλά γεμάτη ζωή του ΜακΑφι. Ελεύθερο πνεύμα που ακόμη και στα 75 του ζούσε πολύ πιο έντονα (σε κάθε τομέα) από όσο θα μπορούσε να περηφανευτεί ένας τυπικός 30αρης του σήμερα… Τον Οκτώβριο του 2020 συνελήφθη στη Βαρκελώνη, όπου και φυλακίστηκε μέχρι την έκδοση του στις ΗΠΑ, η οποία θα συνέβαινε την επόμενη εβδομάδα.

Όμως την Τετάρτη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο 75χρονος «πατέρας» της κυβερνοασφάλειας άφησε την τελευταία του πνοή στο κελί του. Χωρίς ακόμη να έχει δοθεί επίσημα αιτία θανάτου, οι αρχές ανέφεραν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα ωραία…

Παρότι όλα είναι πιθανά, ο ίδιος ο ΜακΑφι όχι μόνο δεν είχε δώσει ενδείξεις πως τα «παρατά», αλλά ήδη από το 2019 είχε κάνει το τατουάζ «Whacked» στο μπράτσο του, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «με έφαγαν, με καθάρισαν». Κι αυτό διότι όπως ο ίδιος υποστήριζε στα tweets του, οι αμερικανικές αρχές του είχαν δώσει σινιάλα πως «θα τον φάνε», και πως αν ποτέ μαθευτεί πως αυτοκτόνησε, οι εκατομμύρια ακόλουθοί το να γνωρίζουν πως ο ίδιος δε θα το έκανε ποτέ αυτό.

Το αν πράγματι ο ΜακΑφι αυτοκτόνησε ή… τον αυτοκτόνησαν, παραμένει και ίσως θα παραμείνει ένα μυστήριο. Αυτό που είναι όμως σίγουρο, είναι πως ο ΜακΑφι πράγματι γνώριζε πολλά. Κυριολεκτικά για όλους και για όλα. Πως είναι βέβαιο αυτό; Διότι ο ΜακΑφι υπήρξε ο πρώτος πραγματικός χακεράς του κόσμου. Επινόησε την κυβερνοασφάλεια. Για να την επινοήσει, πρώτα διείσδυσε στον κυβερνοχώρο, προκειμένου φυσικά να αποδείξει ότι είναι ευάλωτος και χρειάζεται προστασία από ιούς (και εγένετο antivirus).

Ο ΜακΑφι φημολογείται πως ως χάκερ είχε διεισδύσει σε όλες τις πιο κρίσιμες βάσεις δεδομένων του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης. Το 2019 δημοσίευσε ένα βίντεο όπου υποτίθεται πως εξέθεσε το λεγόμενο «Βαθύ Κράτος» (Deep State), δηλαδή σκοτεινά πρόσωπα και αποφάσεις που λαμβάνονται στο πολιτικό παρασκήνιο των ΗΠΑ, αποφάσεις οι οποίες υποτίθεται πως ορίζουν τις τύχες του πλανήτη. Φυσικά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο ρεύμα στο διαδίκτυο που υποστηρίζει πως ο θάνατος του ΜακΑφι δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά… εκτέλεση.

«Ξέρω ποιος είναι ο Σατόσι»

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τα κρυπτονομίσματα, και γιατί το παρελθόν αλλά και η τραγική μοίρα του ΜακΑφι έχουν τόση σημασία με αυτά;

Διότι όπως εξηγήσαμε, ο ΜακΑφι γνώριζε πολλά, για πολλούς. Και ένας από αυτούς φημολογείται πως είναι ο Σατόσι Νακαμότο, η μυστηριώδης φιγούρα (άνδρας, γυναίκα ή ομάδα ατόμων) που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Bitcoin. Ο ΜακΑφι λοιπόν πέρυσι υποστήριζε πως γνώριζε την ταυτότητα του Νακαμότο και πως θα τη δημοσίευε, όταν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή.

«Το μυστήριο "Ποιος είναι ο Satoshi;" πρέπει να τελειώσει! Κατ' αρχάς: Δεν είναι η CIA ούτε κάποια άλλη υπηρεσία καμιάς κυβέρνησης. Είναι ΟΝΤΩΣ μια ομάδα ανθρώπων, αλλά το white paper γράφτηκε από έναν άνδρα, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμένει στις ΗΠΑ. Αν δεν αποκαλύψει ποιος είναι, θα συνεχίσω να δίνω στοιχεία.», έγραφε το 2019 ο ΜακΑφι.

Το αν τελικά πράγματι γνώριζε ή όχι, δε θα το μάθουμε ποτέ.

Όμως δε χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο τεράστιο θα ήταν αυτό το γεγονός για τα κρυπτονομίσματα. Το μυστήριο πίσω από την ταυτότητα του πατέρα των κρυπτονομισμάτων δεν είναι απλώς μια ακόμη ίντριγκα που θα γινόταν αφορμή για ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή ταινία. Αποτελεί θεμέλιο λίθο της ίδιας της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αφού η ανωνυμία και η αποκέντρωση που υποτίθεται πρεσβεύει το Bitcoin (τονίζουμε το «υποτίθεται») βασίζεται σε αυτήν.

Ο Σατόσι, εφόσον αρχικά υποθέσουμε πως είναι υπαρκτός, ζει και δεν αποτελεί δημιούργημα κάποιας άλλης οντότητας (ίσως και κυβερνητικής) με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της μάζας, έχει στην κατοχή του τεράστια ποσότητα Bitcoin, σε «αρχαίες» διευθύνσεις που από το 2009 μέχρι και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή. Η οποιαδήποτε κίνηση τους θα έφερνε τα πάνω κάτω στην αγορά, και θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα. Αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων επιθυμούν η ταυτότητά του Σατόσι να παραμείνει κρυφή, όσο κι αν εξιτάρει το σενάριο αποκάλυψής της.

Όσο ο Σατόσι παραμένει Σατόσι, το αφήγημα της αποκέντρωσης παραμένει ζωντανό. Και μαζί του, το ίδιο το Bitcoin, αλλά και τα περισσότερα altcoins που βασίστηκαν σε αυτό. Αν ο Σατόσι αποκαλυφθεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο, κατακλυσμιαίο γεγονός στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Και το θέμα είναι πως πλέον τα κρύπτο δεν είναι κάτι καινούργιο, μικρό και αποκομμένο από το οικονομικό σύστημα. Καλώς ή κακώς, έχουν πλέον γίνει ένα με αυτό, αλληλοεξαρτώνται και μια τέτοια μεταβολή θα δημιουργούσε ντόμινο ικανό ακόμη και να πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Τόσο μεγάλη είναι πλέον η έκθεση των κεφαλαιαγορών και του συστήματος στα κρύπτο.

Επομένως λοιπόν, κατανοούμε τώρα πως συνδέεται ο θάνατος ενός θρύλου της κρυπτογράφησης με τη ζωή του Bitcoin. Και παρότι ίσως να μη μάθουμε ποτέ αν πράγματι αυτοκτόνησε ή «αυτοκτονήθηκε» διότι γνώριζε υπερβολικά πολλά, ένα είναι σίγουρο: Ο ΜακΑφι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνήσιους υποστηρικτές του Bitcoin και της φιλοσοφίας των κρυπτονομισμάτων γενικότερα – όχι μόνο ως μορφή χρήματος, αλλά ως τρόπο ζωής. Η ελευθερία και η αποκέντρωσή τους, η δύναμη που δίνουν στο άτομο αψηφώντας ενδιάμεσους, είναι αυτά που ιντρίγκαραν τον ΜακΑφι, ο οποίος με τη σειρά του φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να ιντριγκάρει και να μεταλαμπαδεύει στο κοινό τη νέα μορφή ψηφιακού χρήματος που σιγά σιγά κατακτά τον κόσμο.

Είμαστε σε bear market; όχι ακόμα

Ο ΜακΑφι υπήρξε τόσο ένθερμος υποστηρικτής, που είχε στοιχηματίσει δημόσια πως αν το Bitcoin δε φτάσει το 1 εκατ. δολάρια φέτος, θα φάει τα…. γεννητικά του όργανα.

Ο θάνατος λοιπόν του ΜακΑφι δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει –το λιγότερο- αφορμή για ένα άρθρο πάνω στην ταραχώδη αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει από τα μεγαλύτερα διεθνή μίντια μέχρι τον περιπτερά της γειτονιάς.

Δεν πέρασαν άλλωστε ούτε τρεις μήνες αφότου εδώ στην Αξία είχαμε προειδοποιήσει (η στήλη αυτή πρέπει σοβαρά να μετονομαστεί σε «σας-τα-λέγαμε»!) για επικείμενο κραχ στο Bitcoin, όταν αυτό βρισκόταν στα 50-60.000 δολάρια. Και ο λόγος ήταν ακριβώς διότι η λέξη Bitcoin είχε φτάσει στα χείλη κυριολεκτικά των πάντων. Τα πάντα θύμιζαν Χρηματιστήριο του 1999, και πράγματι έτσι ακριβώς έγινε.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είχαμε αναλύσει και στο δισέλιδο αφιέρωμα για την bear market (που στην πραγματικότητα είναι bear trap), η τωρινή πτώση, παρότι τρομαχτική, δεν επιβεβαιώνει πως έχουμε εισέλθει σε μια bear market, με την έννοια της παρατεταμένης χρονικά (βάθος τουλάχιστον 1-2 χρόνων) καθοδικής τάσης, όπως έσπευσαν να υποστηρίξουν οι απανταχού γκουρού, οι οποίοι μέχρι χθες μας έλεγαν «αγοράστε!».

Για άλλη μια φορά, όπως πάντα στην Αξία, αντιμετωπίζουμε το θέμα με ψυχραιμία, σύνεση και εμπειρία. Κατά την άποψη του γράφοντος λοιπόν, η τελευταία βουτιά δεν αποτελεί παρά μια «παγίδα» για αρκούδες (bear trap), σε μια ακόμη προσπάθεια οι λεγόμενες φάλαινες να πετάξουν εκτός αγοράς τα αδύναμα ψαράκια («shake off the weak hands»). Ενδεχομένως ήδη από τώρα να ξεκινήσει μια ανάκαμψη που θα κορυφωθεί τέλη καλοκαιριού, και η οποία θα συνοδευτεί φυσικά από ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία όπως έχουμε εξηγήσει είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με τα κρύπτο.

Αν και αφού συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε. Διότι οι αποτιμήσεις τόσο των μετοχών όσο και των κρύπτο (θα) είναι σε επίπεδα φούσκας. Σε καμία περίπτωση τα οικονομικά δεδομένα της πραγματικής παγκόσμιας οικονομίας δεν υποστηρίζουν (κατά την άποψη του γράφοντος πάντα) τις τρέχουσες και πιθανές αυξημένες μελλοντικές αποτιμήσεις. Ακόμη ένα τερατώδες υποπροϊόν του πληθωρισμού, για τον οποίο ήδη έχουμε γράψει αμέτρητες γραμμές, και ο οποίος επίσης αναμένουμε να χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μας από χειμώνα.

Πίσω στα κρύπτο, δύο ακόμη σημαντικές ειδήσεις μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα.

Διαμάντι-μαμούθ έναντι Bitcoin δημοπρατεί ο Sothebys

Ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί κρυπτογράφηση - είτε με τη μορφή Bitcoin είτε Ethereum, ως πληρωμή για ένα πανάκριβο διαμάντι το D Flawless 101,38 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού.

Η πολύτιμη πέτρα εκτιμάται ότι θα πουληθεί για 10-15 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 9 Ιουλίου. Η πώληση του διαμαντιού και είναι μια στιγμή-ορόσημο καθώς λιγότερα από δέκα παραδείγματα αντικειμένων 100+ καρατίων έχουν βρεθεί ποτέ στη δημοπρασία.

Μεταξύ αυτών, μόνο δύο είχαν σχήμα αχλαδιού. Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτό το διαμάντι είναι το πιο ακριβό αντικείμενο που είναι ποτέ διαθέσιμο στο κοινό στην αγορά χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. «Τα κρύπτο είναι το νόμισμα της επόμενης γενιάς και αυτή είναι μια γενιά με την οποία θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε», λέει ο Sebastian Fahey, Διευθύνων Σύμβουλος της Sotheby's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ήδη, χάρη στις ψηφιακές μας πρωτοβουλίες και τις προσφορές NFT, μπορέσαμε να συνεργαστούμε με μια εντελώς νέα ομάδα συλλεκτών - το έντονο ενδιαφέρον τους για την τέχνη και την πολυτέλεια είναι φυσικά κάτι θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

"Η Sotheby's έχει αποδεχτεί το ψηφιακό νόμισμα πριν τόσο σε NFT όσο και στην ψηφιακή τέχνη, και μια φορά σε ένα φυσικό αντικείμενο: το γκράφιτι του Banksy, σπρέι σε καμβά, το έργο Love is the Air, που έφτασε τα 12,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στο τέλος, η Sotheby's δεν επιβεβαίωσε εάν ο κερδίζοντας πλειοδότης πλήρωσε με κρυπτονομίσματα ή κανονικά νομίσματα. «Αλλά αυτή η πώληση αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της αγοράς, επειδή, εκτός από τον Banksy, όλες οι προσφορές κρυπτογράφησης στο Sotheby's ήταν για ψηφιακά αντικείμενα», λέει ο Fahey. "Κανένα φυσικό αντικείμενο με εκτίμηση που να πλησιάζει αυτό το [διαμάντι] δεν έχει διατεθεί ποτέ για αγορά με κρυπτογράφηση."

BIS: Ναι στα CBDC, όχι στο Bitcoin

Κατακεραυνώνει το Bitcoin η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία αναφέρει ότι είναι πλέον σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι χρήματα αλλά κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται «για τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των επιθέσεων ransomware και άλλων οικονομικών εγκλημάτων».

Η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε την ετήσια οικονομική της έκθεση της, εστιάζοντας στα κρυπτονομίσματα, ιδίως το bitcoin, καθώς και τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC).

Η BIS εξήγησε ότι «αρκετές πρόσφατες εξελίξεις έχουν θέσει μια σειρά πιθανών καινοτομιών που περιλαμβάνουν ψηφιακά νομίσματα στην ατζέντα» των κεντρικών τραπεζών. «Το πρώτο από αυτά είναι η αυξανόμενη προσοχή που λαμβάνουν τα bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα», αναφέρει η έκθεση.

«Το δεύτερο είναι η συζήτηση για τα σταθερά νομίσματα και το τρίτο είναι η είσοδος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις υπηρεσίες πληρωμών και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα».

Μέχρι τώρα, είναι σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και όχι χρήματα, και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιθέσεων ransomware και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.

Η έκθεση ερευνά επίσης και τα σταθερά νομίσματα, υποστηρίζοντας ότι «είναι τόσο καλά όσο η διακυβέρνηση πίσω από την υπόσχεση της υποστήριξης».

Αυτά τα νομίσματα «έχουν τη δυνατότητα να κατακερματίσουν τη ρευστότητα του νομισματικού συστήματος και να μειώσουν τον ρόλο του χρήματος ως μηχανισμού συντονισμού».

Η BIS κατέληξε στο συμπέρασμα: «Για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των CBDC για αποτελεσματικότερες διασυνοριακές πληρωμές, η διεθνής συνεργασία θα είναι υψίστης σημασίας. Η συνεργασία σε σχέδια CBDC θα ανοίξει επίσης νέους τρόπους για τις κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν την υποκατάσταση ξένου νομίσματος και να ενισχύσουν τη νομισματική κυριαρχία».

Με λίγα λόγια, η BIS μας λέει αυτό που πολλοί εξηγούμε χρόνια τώρα: Το Bitcoin μελλοντικά δεν έχει καμία θέση στο οικονομικό σύστημα, παρά μόνο ως κερδοσκοπικό asset, του οποίου ωστόσο η ελκυστικότητα νομοτελειακά θα φθίνει με τα χρόνια. Τα CBDC από την άλλη, τα «τραπεζικά κρύπτο» ας πούμε, είναι το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και ήδη λανσάρονται από όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Όσο για τα υπόλοιπα κρύπτο γενικότερα (υπάρχοντα και όσα δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί) σαφέστατα θα έχουν θέση στο οικονομικό σύστημα, αν και εφόσον επιλύουν ρεαλιστικά προβλήματα. Αν δηλαδή βελτιστοποιούν το υπάρχον σύστημα, ή αν είναι αρκετά ικανά να το παρακάμπτουν…

Πάντως επικεφαλής της BIS χρησιμοποίησε μια ατάκα που είχε ξεστομίσει πρόσφατα η Rosie Rios της Ripple: «το τρένο έχει φύγει από το σταθμό». «Κλείνει το μάτι» στο XRP (Ripple) η Τράπεζα; Τα συμπεράσματα δικά σας