Τράπεζα Πειραιώς: Θετικές οι αποδόσεις στις τιμές αγροτικών προϊόντων, διεθνώς, τον Οκτώβριο
Ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +0,87%, MSCI +0,34%), με τις ανησυχίες για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ να παραμένουν στο προσκήνιο, όπως αναφέρει στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην Ευρωζώνη, οι πολύ υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων και των πρώτων υλών προκαλούν ανησυχία, με την πλειοψηφία, όμως, των πρόδρομων δεικτών να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας, όπου διαφάνηκε η στροφή προς μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη, τις ανησυχίες για την ανάπτυξη τροφοδότησαν αφενός η μείωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου η επιβράδυνση που διαφαίνεται στην Κίνα.
Οι αποδόσεις της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας διαμορφώθηκαν στο 1,57% και 0,39% αντίστοιχα. Το δολάριο ενισχύθηκε, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων. Σημαντική ήταν η ενίσχυση για το πετρέλαιο και τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, καθώς η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και του άνθρακα στρέφει τους παγκόσμιους παραγωγούς ενέργειας στη χρήση αργού πετρελαίου, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να παραμένουν.
Γενικότερα παρατηρούνται θετικές αποδόσεις και για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο, με εξαιρέσεις τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν τις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ευνοϊκά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές σιταριού λόγω περιορισμένων προμηθειών και του βαμβακιού ένεκα της διαφαινόμενης ζήτησης. Αντιθέτως πτωτική πίεση αναμένεται να ασκηθεί στη ζάχαρη λόγω πιθανού πλεονάσματος από τις υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή, στο καλαμπόκι ένεκα της αναμενόμενης ενίσχυσης της παραγωγής και των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον μετριασμό της ζήτησης από την Κίνα, καθώς και στην τιμή της σόγιας εξαιτίας των πιθανών εξελίξεων στην επαναξιολόγηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας- αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή κρίνονται θετικές.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), η εμφάνιση του φαινομένου La-Ninia (ξηρασία) είναι πιθανό να συνεχιστεί, έχοντας ηπιότερο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή σε σχέση με το El-Ninio, οι ενδείξεις του οποίου εκτιμώνται οριακές.
Παρότι ο δείκτης εμπορευμάτων ενισχύθηκε σημαντικά (+9,81%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων περιόρισε την άνοδο του κατά 1,47%. Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας (συγκράτηση των οικονομικών στοιχείων), με τη ζήτηση, όμως, να παραμένει δυνατή. Η τεχνική εικόνα του δείκτη εξακολουθεί να παραμένει ουδέτερη βραχυπρόθεσμα.
Επιπλέον, η σταδιακή περικοπή του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed (πιθανότατα μέσα Νοεμβρίου), πιθανά να ενισχύσει το δολάριο, θέτοντας σε πτωτική πίεση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επανέναρξη και επαναξιολόγηση των διαπραγματεύσεων εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας να δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό και ανησυχία στην αγορά.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.