Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικτά πρόσημα και ελαφρές διακυμάνσεις περιμένοντας την Fed

17/03/2021, 20:10
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικτά πρόσημα και ελαφρές διακυμάνσεις περιμένοντας την Fed

Με μκτά πρόσημα μετά από  μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη. Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η στάση αναμονής των επενδυτών, εν όψει των ανακοινώσεων της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 424,91 μονάδες, με πτώση 0,45%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 14.596,61 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,57% κλείνοντας στις 6.762,67 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,01%, στις 6.054,82 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με πτώση 0,63 ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης της Ισπανίας υποχώρησε κατά 0,63% ενώ ο δείκτης FTSE MIB, στο Μιλάνο κατέγραψε μικρά κέρδη 0,16%.

Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα κλείσουν τη διήμερη συνεδρίασή της. Η Fed θα γνωστοποιήσει νέες οικονομικές προβλέψεις για το outlook της οικονομίας καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων. Οι εκτιμήσεις αυτές θα μπορούσαν να προσδιορίσουν, έστω και προσεγγιστικά το χρονικό διάστημα μετά από το ποίο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν αύξηση των επιτοκίων. Από τις δηλώσεις θα φανεί αν τα επιτόκια θα μεταβληθούν νωρίτερα ή αργότερα από το 2023.

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, που επηρέασαν την αγορά περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,9% τον Φεβρουάριο, αμετάβλητος από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο 1,2%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Φεβρουάριο από 1,2% τον Ιανουάριο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 1,6%.