Wall Street: Μίνι-κραχ λόγω πληθωρισμού

12/05/2021, 23:33
Wall Street: Μίνι-κραχ λόγω πληθωρισμού

Με πτώση που αγγίζει τα όρια του μίνι κραχ έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, επηρεασμένοι έντονα από την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, ο οποίος καλλιεργεί φοβίες για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε ισχυρές απώλειες 1,99%, κλείνοντας στις 33.587,66 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση του δείκτη από τις 28 Οκτωβρίου 2020, όταν είχε χάσει 943 μονάδες.

Με μεγάλη πτώση, 2,15%, έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ,στις 4.062,88 μονάδες, επίπεδο που είχε να προσεγγίσει από τις 25 Μαρτίου σύμφωνα με τη FactSet. Ακόμη ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, που με απώλειες 2,67% έκλεισε στις 13.031,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips μόνο δύο έκλεισαν σε θετικό έδαφος, η Merck με +0,70% και η Chevron με +0,63%, ενώ όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν με απώλειες από 0,22% έως 4,13% για την Home Depot.

Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε υψηλό 13 ετών αναζωπύρωσε τους φόβους επενδυτών και αναλυτών για συντομότερη του αναμενόμενου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fedοδηγώντας σε νέο sell-off την Τετάρτη, με τον Dow Jones μάλιστα να σημειώνει τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Οκτώβριο του 2020.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 4,2% τον Απρίλιο, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Η άνοδος αυτή του πληθωρισμού επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια εταιρικού κέρδους εάν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, αλλά και τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες τείνουν να είναι χαμηλότερες όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Οι μετοχές τεχνολογίας, ιδίως, είναι ευάλωτες λόγω των υψηλών αποτιμήσεών τους και του ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται στο μέλλον.