Νέα Υόρκη: Οριακή άνοδος και νευρικότητα λόγω πληθωρισμού

09/06/2021, 17:26
Νέα Υόρκη: Οριακή άνοδος και νευρικότητα λόγω πληθωρισμού

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σήμερα, Τετάρτη, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Βασικό χαρακτηριστικό της σημερνικήε συνεδρίασης είναι το στενό εύρος στο οποίο κινείται η αγορά αλλά και η νευρικότητα στις συναλλαγές, καθώς το επενδυτικό κοινό αναμένει αύριο, Πέμπτη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο βιιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει οριακή άνοδο 0,07%, στις 34.624,24 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,14%, στις 4.232,48 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,27%, στις 13.963,26 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας ηγούνται των κερδών, με την Merck να κερδίζει 1,8%, Το Twitter ενισχύεται κατά 1,7% και η Adobe άνω του 1,5%. Η Fox ηγείται στο πλαίσιο του S&P 500, με κέρδη 2,3%.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη DowJones, 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Amgen, Procter & Gamble, ενώ των απωλειών εκείνες των JP Morgan, American Express και Caterpillar.

Η "φρενίτιδα Reddit" συνεχίζεται και σήμερα, με τους μικροεπενδυτές οι οποίοι συντονίζονται μέσω Διαδικτύου να επικεντρώνονται αυτή τη φορά στη μετοχή της Clover Health. Η μετοχή κερδίζει άλλο ένα 12%, μετά το ράλι 85% της Τρίτης.

Αναλυτές στην Wall Street θεωρούν ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τη φρενίτιδα του Ιανουαρίου, η οποία είχε ως επίκεντρο τη μετοχή της GameStop, η τρέχουσα δεν αναμένεται να έχει ευρύτερη επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σε ό,τι αφορπα τα μακροοικονομικά, οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν τον πληθωρισμό για τον Μάιο να ανέρχεται στο 4,7%, από 4,2% τον Απρίλιο, ο οποίος αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τιμών από το 2008.

Το άλμα του πληθωρισμού συντηρεί τον προβληματισμό για τις αντοχές της Federal Reserve να διατηρεί την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία εξάλλου που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι τιμές των αγαθών στις πύλες των εργοστασίων τον Μάιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 13 χρόνια, αντλώντας ώθηση από το άλμα των τιμών των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας σημείωσε άλμα 9,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο μετά από αύξηση 6,8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Target Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο της μέρισμα κατά 32,4% στα 90 cents ανά μετοχή από 68 cents.

Η Marqeta Inc. τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στα 27 δολ. ανά μετοχή, πολύ πιο πάνω από την αρχική εκτίμηση. Οι μετοχές της Marqeta θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σήμερα στον δείκτη Nasdaq με το σύμβολο "MQ".