Νέα Υόρκη: Πτωτικές τάσεις λόγω μακροοικονομικών και αναμονής της Fed

15/06/2021, 17:14
Νέα Υόρκη: Πτωτικές τάσεις λόγω μακροοικονομικών και αναμονής της Fed

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης καθώς το επενδυτικό κοινό είναι επιφυλακτικό λόγω των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώλθηκαν σήμερα και της στάσης αναμονής εν'όψει των αυριανών ανακοινώσεων της Fed.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,36% στις 34.270,12 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί 0,16% στις 4.248,70 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,34% στις 14.127,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις οκτώ κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Chevron με κέρδη 1,96 δολ. ή σε ποσοστό 1,82% στα 109,93 δολ. και ακολουθούν American Express στα 164,93 δολ. με άνοδο 0,68% και Boeing με κέρδη 0,28% στα 245,82 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι JPMorgan Chase (-1,52%), Home Depot (-1,16%) και Merck (-0,84%).

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο Dow Jones έχασε έδαφος υποχωρώντας περίπου 1,1% από το τελευταίο του ρεκόρ που σημείωσε στις 7 Μαΐου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμεο σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές παραγωγού, τα οποία έδειξαν νέο άλμα για πέμπτο διαδοχικό μήνα σε ένα σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,5%. Ο ρυθμός του πληθωρισμού για τους τελευταίους 12 μήνες σκαρφάλωσε στο μεταξύ στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής αύριο αναμένεται να μονοπωλήσουν την προσοχή καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να προβλέψουν τις προθέσεις της Fed.

Σε ό,το αφορά τις υπόλοιπς μακροοικονομικές ειδήσεις, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Μάιο, μετά από δύο μήνες ανόδου σε μία ένδειξη ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να "μεταφέρουν" το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους σε υπηρεσίες καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,3% τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν μείωση 0,8%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,8% τον Μάιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 0,5%.