Σε υψηλό έτους το δολάριο έναντι ευρώ - Γιατί κυριαρχεί ο «Αμερικάνος»
Σε υψηλό έτους βρέθηκε σήμερα το δολάριο, με τον ενιαίο δέικτη δολαρίου DXY που μετρά την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι των κύριων ανταγωνιστών του, να ξεπερνά τις 96,60 μονάδες.
Το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι του γιεν, το οποίο -ως ασφαλές καταφύγιο- επωφελήθηκε χθες από το sell-off στις αγορές. Την ίδια ώρα το ευρώ κατρακυλά στο 1,1358 EUR/USD, έχοντας χάσει εύκολα τη ψυχολογική στήριξη του 1,14, ενώ και το «κάστρο» του 1,15 «έπεσε» σε λίγες μόλις ημέρες.
Την πτώση στο ευρώ πυροδότησαν οι δηλώσεις Ντράγκι, ο οποίος αποτυχημένα προσπάθησε να πείσει πως η αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα καλυφθεί, την ώρα poy η ΕΚΤ με τα μηδενικά επίπεδα επιτοκίων δεν «βοηθάει» το ενιαίο νόμισμα.
Γιατί δε χάνει ο Αμερικάνος
Στο newmoney.gr έχουμε αναφέρει καιρό τώρα (ήδη από όταν το ευρώ βρισκόταν στα παλιά καλά επίεπδα του 1,20), κόντρα στους διεθνείς αναλυτές που δήλωναν πως ο Τραμπ «σκοτώνει» το δολάριο με τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό του, πως το ενιαίο νόμισμα παρουσιάζει ρωγμές λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ιταλική κρίση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ΘΕΛΕΙ και χρειάζεται ένα ισχυρό δολάριο περισσότερο από κάθε τι άλλο... Ακόμη και ο Dow Jones να χάσει 4.000 μονάδες είναι μικρότερο πλήγμα για τις ΗΠΑ από το να αποδυναμωθεί το δολάριο. Ο Τραμπ το γνωρίζει αυτό, και γι' αυτό προσπαθεί να «δαμάσει» την Fed, προκειμένου να αφήσει το αμερικανικό νόμισμα και την οικονομία των ΗΠΑ να «καλπάσουν» ελεύθερα, «τζογάροντας» βέβαια την ίδια στιγμή με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και υπέρογκο αμερικανικό χρέος.
Ένα χρέος τρισεικατομμυριών, το οποίο ωστόσο δε σημαίνει... τίποτα, εφόσον ο «Αμερικάνος» πλανητάρχης ελέγχει την παγκόσμια οικονομία και αγορές μέσω από τις βαριές βιομηχανίες του που είναι φυσικά τα όπλα, και οι τεχνολογίες. Μοναδικός αντίπαλος (με μια αποδυναμωμένη και διχασμένη Ευρώπη λόγω Brexit-Ιταλίας) αποτελεί ο κινεζικός γίγαντας.
Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να «δαμάσει» και την κινεζική οικονομία (η οποία έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει «ρωγμές«) μέσα από τον εμπορικό πόλεμο, κάτι που μέχρι τώρα, φαίνεται να αποδίδει για τους Αμερικανούς.
Τα πληγωμένα εταιρικά αποτελέσματα ορισμένων βιομηχανιών δεν είναι και τόσο... τραγικά, και ο Τραμπ ποντάρει στο ότι η ζυγαριά σε βάθος χρόνου θα γύρει προς τις ΗΠΑ, και ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ. Αυτή έιναι άλλωστε και η ουσία του όλου σχεδίου «MAGA» (Make America Great Again) που αποτελεί το μόττο του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Ντράγκι και τα... ρούχα του βασιλιά
Το ευρώ φανέρωσε τις αδυναμίες του, στέλνοντας το δολάριο σε υψηλό έτους, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι, ο οποίος ως άλλος «γυμνός αυτοκράτορας» επιχείρησε να «υποβαθμίσει» την κατά τα άλλα εμφανή οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη και το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο λόγω Ιταλίας, καθησυχάζοντας πως οι προοπτικές της ανάπτυξης επιστρέφουν. Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.
Οι πλησιέστερες πληροφορίες, ενώ κάπως ασθενέστερες από τις αναμενόμενες, παραμένουν σε γενικές γραμμές συνεπείς με τη συνεχιζόμενη ευρεία εξάπλωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και τη σταδιακή άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Έχουμε λάβει υπόψιν την επιβράδυνση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ανέφερε ο Ντράγκι σε ερώτηση δημοσιογράφου, αλλα «υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό», ανέφερε. «Ένας βασικός είναι οι ιδιαιτερότητες ορισμένων χωρών, όπως πχ η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Μπορεί κάποιοι δείκτες να επιβραδύνουν, αλλά αυτό είναι συγκυριακό και αφορά ορισμένους τομείς της οικονομίας, επεσήμανε ο ίδιος.
Η επιβράδυνση ορισμένων δεικτών, ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να αλλάξει η πολιτική μας ή η ισορροπία των κινδύνων, τόνισε.