Το φάντασμα του πληθωρισμού κλονίζει τις αγορές ομολόγων

23/02/2021, 01:58
Το φάντασμα του πληθωρισμού κλονίζει τις αγορές ομολόγων
Η ανησυχία για την επικείμενη άνοδο του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εν μέσω συνθηκών πρωτοφανούς ρευστότητας και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, κλονίζει την αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάκαμψης, η πορεία των εμβολιασμών και το μέγεθος των πακέτων στήριξης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη από τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed, EKT, Τράπεζα της Αγγλίας), θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, παρά την άνοδο των αποδόσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το νέο πακέτο Μπάιντεν δεν θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), αγνοώντας τυχόν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στον πληθωρισμό.
Η Ευρωζώνη ακολουθεί τις ΗΠΑ
 
Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε στο -0,28% τη Δευτέρα, που αποτελεί νέο υψηλό 8μήνου.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο 2,5 μ.β. στο 0,64%, υψηλότερα κατά 22 μ.β. από το χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ που είχε σημειώσει νωρίτερα τον Φεβρουάριο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνη ακολουθούν τους μακροπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων αυξήθηκαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα περίπου ενός έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε σχεδόν 12 μ.β. την περασμένη εβδομάδα - η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Ιούνιο.

Καθησυχάζει για ΗΠΑ το ΔΝΤ

Την ώρα που οι επενδυτές μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από τις αμερικανικές μετοχές στα εμπορεύματα - ενδεικτικό το ράλι στις τιμές του χαλκού, ενώ μέσω της ανησυχίας για πληθωριστικές πιέσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σπεύδει να καθησυχάσει.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ,  το νέο πακέτο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολ. δεν πρόκειται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ προειδοποιεί ότι ουσιαστικό κίνδυνο για τις αγορές συνιστά η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων.
Το Ταμείο εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 40 ετών, είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να βιώσουν μια αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.  Παρά τις μεγάλες μεταβολές στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, από 10% το 2009, σε 3,5% το 2019, ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά σταθερός - ακόμη και όταν οι μισθοί αυξήθηκαν.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,25% το 2020, σε επίπεδα που δεν προκαλούν ανησυχία.

 

Τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες 
 
Η προσοχή στρέφεται πλέον στις επικείμενες δηλώσεις αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την αύξηση των αποδόσεων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου. Ο διοικητής της Fed, o οποίος έχει δηλώσει ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα, αναμένεται να τηρήσει μετριοπαθή στάση.
Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Προσωπικής Κατανάλωσης (PCE) στις ΗΠΑ.