"Ναι" από Γερμανία και Γαλλία για δυνατότητα παγκόσμιου φόρου

06/04/2021, 21:42

Μετά το ΔΝΤ,  η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν θετικά την υπόσχεση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι θα εργαστεί για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημου. Ωστόσο, η Ιρλανδία, που έχει θεσπίσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εξέφρασε επιφυλάξεις.

Οι διαπραγματευτές περισσότερων από 140 χωρών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη θέσπιση ενός κατώτατου εταιρικού φόρου, σε μια πρωτοφανή διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης των κανόνων για τη φορολογία του διασυνοριακού εμπορίου.

Στόχος του παγκόσμιος κατώτατου εταιρικού φόρου είναι να αποθαρρυνθούν οι πολυεθνικοί κολοσσοί να εγγράφουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ανεξάρτητα με το πού επιτυγχάνουν τα κέρδη αυτά.

Η Γέλεν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με τους ομολόγους της για να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο μίνιμουμ φόρο για τις επιχειρήσεις εν όψει της σύσκεψης των χωρών της G20 αυτήν την εβδομάδα. Παρότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ύψος του φορολογικού συντελεστή που θα μπορούσε να συμφωνηθεί, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει ο κατώτατος φόρος στις αμερικανικές εταιρείες να διαμορφωθεί στο 21% ανεξάρτητα από πού προέρχονται τα έσοδά τους, από 10,5% σήμερα.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με αυτήν την πρωτοβουλία εταιρικής φορολογίας, θα καταφέρουμε να τερματίσουμε την παγκόσμια κούρσα δρόμου για τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που είναι υπέρμαχος της πρωτοβουλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες για τον τρόπο φορολόγησης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των κολοσσών της ψηφιακής τεχνολογίας, που αποτελούν τον δεύτερο στόχο των διεθνών συνομιλιών για την φορολογία που διεξάγονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα της θέσπισης ενός διεθνούς φόρου, χαιρέτησε επίσης τη δέσμευση της Γέλεν.

"Μια παγκόσμια συμφωνία για τη διεθνή φορολόγηση είναι πλέον εφικτή", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας: "Πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτεινόμενος από τις ΗΠΑ κατώτατος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικά υψηλότερος το επίπεδο που συζητείται επί του παρόντος στον ΟΟΣΑ, που κινείται πιο κοντά στο 12,5%, όπου τυγχάνει να βρίσκεται και ο τρέχων φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα είχε ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής σε μια μικρότερη οικονομία όπως αυτή της Ιρλανδίας, η οποία είχε επιλέξει το μοντέλο χαμηλής φορολόγησης για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι "οι καταλύτες για αυτήν την αλλαγή έχουν ενισχυθεί από την επίδραση της πανδημίας, επειδή οι μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται τώρα στο πώς μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα τα επόμενα χρόνια".