Τρομάζει το επιπλέον ενεργειακό κόστος της ουκρανικής κρίσης

25/02/2022, 12:47
Τρομάζει το επιπλέον ενεργειακό κόστος της ουκρανικής κρίσης

Έρχονται πανάκριβοι λογαριασμοί ρεύματος - Μόνο με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί το πρόβλημα.

Το επιπλέον ενεργειακό κόστος από τη ρωσο-ουκρανική διένεξη θα φτάσει τα 9-12 δισ. ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με συνδυασμένες εκτιμήσεις από τη ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ, από ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες αλλά και από κύκλους της Κομισιόν που παρακολουθούν τη χώρα μας.

Μάλιστα μόλις χθες η Κομισιόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα ενεργειακή ελλείμματα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας του ΕΛΑΠΕ, στα πλαίσια της νέας έκθεσης εποπτείας.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι «με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής, οι συνολικές επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως τον Ιούλιο» και προειδοποιεί πως «τα μέτρα επιδότησης στον ηλεκτρισμό θέλουν τεράστια προσοχή λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την επάρκεια των εσόδων που θα τις καλύψουν, ενώ η Αθήνα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν θα γίνει ελλειμματικός».

Για να καλυφθούν όμως οι τρύπες της ενεργειακής κρίσης χρειάζονται ακόμη 5-7 δισ. ευρώ. Ηδη το κράτος έχει πληρώσει 2,5 δισ. σε επιδοτήσεις από το Σεπτέμβριο και ετοιμάζει άλλα 3 δισ. αλλά θα επαρκέσουν;

Χρειάζονται συνεπώς γενναίες παρεμβάσεις από Ε.Ε. που θα κρατήσουν μακριά από τους καταναλωτές τις μεγάλες αυξήσεις και θα μειώσουν κάπως τις ανεξόφλητες οφειλές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ αναλύει: «Στις αρχές του 2021 η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρική ήταν 55 ευρώ / MWh. Τότε πληρώναμε στη χώρα μας περίπου 3,5 δισεκατομμύρια για ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα οι τιμές αερίου φτάνουν ως τα 125-145 ευρώ / MWh, δηλαδή 250-300 ευρώ / MWh στην χονδρική του ρεύματος. Αν αντέξουν τόσο ψηλά τα επίπεδα τιμών στο αέριο, τότε θα χρειαστούμε πάνω από 5-6 δισ. ευρώ το χρόνο. Πού θα βρεθούν αυτά;»

Σήμερα το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά πωλείται στα 235 ευρώ η μεγαβατώρα από 175 ευρώ πολύ πρόσφατα. Όλος αυτός ο ορυμαγδός θα εμφανιστεί στα τιμολόγια των καταναλωτών Απριλίου-Μαΐου, όπου τον τόνο θα δίνουν τα 400άρια και 500άρια. Τον Απρίλιο το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα πληρώσει εκκαθαριστικό 4μήνου 450 ευρώ, μείον 100 ευρώ οι επιδοτήσεις, δηλαδή 350 ευρώ.

Ολη αυτή η εικόνα εμφανίζεται στην τεράστια αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και στην μεγάλη αύξηση στους διακανονισμούς.

Συνεπώς μόνο η δραστική παρέμβαση της Ε.Ε. με απελευθέρωση των ελλειμμάτων όπως με την πανδημία και με τη δημιουργία αργότερα, ενός Ταμείου 100 δισ. μπορεί να σώσει την κατάσταση.