UBS: Δεν ανησυχεί για την οικονομία της Ευρωζώνης

02/03/2022, 11:08
UBS: Δεν ανησυχεί για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές, επισημαίνει η UBS.

Στο βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δεν αναμένεται οι προμήθειες ενέργειας να μειωθούν αλλά οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες μέχρι να χαλαρώσουν οι εντάσεις, εξηγεί η τράπεζα.

«Οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα θα επιβαρύνουν την κατανάλωση, αλλά τα επίπεδα άνω του στόχου του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι απίθανο να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συσφίξει την πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές

«Οι μετοχές της Ευρωζώνης προτιμώνται περισσότερο στην παγκόσμια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, η αγορά έχει υποτιμηθεί κατά 13% σε δύο μήνες σε 13,5 φορές τα κέρδη και αυτή η αποτίμηση είναι σύμφωνη με το μακροχρόνιο μέσο όρο, την οποία θεωρούμε σχετικά ελκυστική, δεδομένων των αποδόσεων των ομολόγων», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

«Η πολιτική βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών αλλά, κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα θεμελιώδη μεγέθη. Αναμένουμε ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης να υπεραποδώσουν, δεδομένης της υποκείμενης δύναμης της οικονομίας, την πορεία της ΕΚΤ προς την έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια επιτοκίων και τις ελκυστικές αποτιμήσει», επισημαίνει η UBS.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία

«Είναι χωρίς αμφιβολία μια ανθρώπινη τραγωδία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης τοπίο έχει αλλάξει για πάντα. Από οικονομικής άποψης, θα υπάρξει επίσης σημαντικές συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», εκτιμούν οι Dean Turner και Matthew Gilman.

«Βραχυπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στην μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, των κυρώσεων και της εμπιστοσύνης. «Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας και, κυρίως, την προσφορά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός θα συνεχιστεί να ρέει από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων περιόδων γεωπολιτικών εντάσεων», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

«Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών είναι αναπόφευκτη, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη βάση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαπραγματεύονται στα 90-100 δολάρια ανά βαρέλι φέτος. Οι κορυφές πάνω από αυτό το επίπεδο είναι πιθανές, αλλά από οικονομική προοπτική, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διάρκεια των υψηλότερων τιμών. Σαφώς, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι για μια περίοδο έξι μηνών, αυτό θα είναι πιο ανησυχητικό από ό,τι θα ήταν για έξι εβδομάδες», επισημαίνει η UBS.

Κατά την άποψή τους, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αν οι τιμές ενέργειας είναι περίπου 10% υψηλότερες από τις αναμενόμενες για περίπου έξι μήνες, ο αντίκτυπος στο ετήσιο ΑΕΠ θα είναι περίπου 0,1-0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Αυτή τη στιγμή, δεν μειώνουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ, αλλά οι πτωτικοί κίνδυνοι υφίστανται.

«Ωστόσο, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν σημαντικά, ας πούμε σε πάνω από 125 δολάρια ΗΠΑ για το πετρέλαιο, ο αντίκτυπος και πάλι δεν θα ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την πρόσφατη δυναμική ανάκαμψης», προβλέπουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας. Συνεπώς, εξακολουθούν να περιμένουν την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται φέτος.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η επίδραση στην οικονομία της ΕΕ

Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν κυρίως το εμπόριο και θα μπορούσαν να προσθέσουν καθοδική πίεση, αλλά και πάλι ο αντίκτυπος θα είναι οριακός. Εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τη Ρωσία είναι μικρές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 0,5% του ΑΕΠ.

Βεβαίως, οι εισαγωγές ενέργειας είναι σημαντικές, αλλά δεν αναμένει η UBS παρά μόνο ελάχιστες διαταραχές, αν και είναι ένα ζήτημα προς παρακολούθηση.

Η εμπειρία των προηγούμενων οικονομικών σοκ υποδηλώνει ότι οι περισσότερες επιπτώσεις γίνονται αισθητές σχετικά γρήγορα και τείνουν να είναι μεγαλύτερες για τις επενδύσεις από ό,τι για τις καταναλωτικές δαπάνες, οπότε το καθαρό εμπόριο παραμένει σχετικά ανεπηρέαστο.

Το ίδιο προσδοκούν και τώρα ότι θα συμβεί και είναι πιθανό η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα υπολείπεται των προσδοκιών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την οικονομία σε αντίστροφη πορεία.

Το επόμενο βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα σημαίνουν αυξημένες πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψή τους, είναι πολύ πιθανό ότι όταν η ΕΚΤ δημοσιεύσει τις επόμενες οικονομικές προβλέψεις της στις 10 Μαρτίου, θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο υψηλότερος πληθωρισμός λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυστηροποιήσουν την πολιτική. Υψηλότερος πληθωρισμός, ελλείψει αύξησης των μισθών, θα λειτουργήσει ως αποπληθωριστικό σοκ, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να ανακατανείμουν τις δαπάνες τους για να συνυπολογίσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων και ενέργειας.

Εάν, και αυτό δεν είναι κάτι που διαφαίνεται στις δεδομένα, οι εργαζόμενοι καταφέρνουν να διαπραγματευτούν υψηλότερους μισθούς, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Για το διάστημα προς το παρόν, όμως, οι κίνδυνοι στρέφονται προς έναν βραδύτερο ρυθμό πολιτικής εξομάλυνσης της πολιτικής τους επόμενους μήνες.