Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τιμές τροφίμων το Φεβρουάριο

11/03/2022, 12:18
Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τιμές τροφίμων το Φεβρουάριο

Ο γενικός δείκτης τιμών (FAO Food Price Index) εμφάνισε αύξηση της τάξης του 24,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ανήλθαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών (FAO Food Price Index) διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 140,7 μονάδες, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 24,1%.

Οι νέες αυξήσεις του Φεβρουαρίου οφείλονται κυρίως στις ανατιμήσεις που πέρασαν σε φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φυτικά έλαια: Αυξημένες τιμές για φοινικέλαια, σόγια και ηλιέλαια

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον Ιανουάριο καταγράφοντας νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών που συνέπεσε με τη μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών από την Ινδονησία, τον κορυφαίο εξαγωγέα φοινικέλαιου στον κόσμο.

Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές της σόγιας συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική. Επίσης, οι διεθνείς τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν αισθητά, υποστηριζόμενες από ανησυχίες για διαταραχές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις εξαγωγές. Ώθηση έδωσαν και οι αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου.

Γαλακτοκομικά: Χαμηλές προμήθειες γάλακτος σε Δυτική Ευρώπη και Ωκεανία

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτός ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα -ο έκτος συνεχόμενος- και συνολικά 24,8% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι τελευταίες ανατιμήσεις οφείλονται στη χαμηλότερη του αναμενομένου προμήθεια γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία.

Εκτός από τη στενότητα που παρατηρήθηκε στο κομμάτι της προμήθειας, συνεχίστηκε η επίμονη ζήτηση για εισαγωγές από Βόρεια Ασία και Μέση Ανατολή, βάζοντας φρένο στις απότομες αυξήσεις στις τιμές σε σκόνη γάλακτος και τυρί. Οι διεθνείς τιμές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, αντανακλώντας τον χαμηλότερο όγκο παραδόσεων γάλακτος για μονάδες ξήρανσης στη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι τιμές του βουτύρου έλαβαν ώθηση από την υψηλή ζήτηση για άμεση προμήθεια.

Δημητριακά: Αβεβαιότητα λόγω Ουκρανίας

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ σε ετήσιο επίπεδο η άνοδο αγγίζει το 15% (+14,8%). Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις νέες παγκόσμιες αβεβαιότητες στην προσφοράς εν μέσω διαταραχών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμποδίσουν τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο σημαντικούς εξαγωγείς σιταριού. Οι τιμές εξαγωγής σκληρού σίτου αυξήθηκαν επίσης κατά 4,7%.

Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση, υποστηριζόμενες από έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση των καλλιεργειών στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού και την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα. Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι τιμές εξαγωγής τόσο του σόργου όσο και του κριθαριού ενισχύθηκαν επίσης σε μηνιαία βάση σε ποσοστό 5,9% και 2,7% αντίστοιχα. Τέλος, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της ανατίμησης των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της ισχυρής ζήτησης για αρωματικό ρύζι από αγοραστές της Ανατολικής Ασίας.

Κρέας: Νέο υψηλό για τις τιμές στο βόειο

Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1% από τον Ιανουάριο και 15,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Φεβρουάριο, οι διεθνείς τιμές βόειου κρέατος έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές εν μέσω περιορισμένων προμηθειών βοοειδών (που είναι έτοιμα για σφαγή) στη Βραζιλία και υψηλής ζήτησης για αναδιάρθρωση κοπαδιών στην Αυστραλία. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας την αυξημένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες προμήθειες χοίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Οι τιμές για το πρόβειο κρέας εξασθενούν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα λόγω των υψηλών εξαγώγιμων αποθεμάτων στην Ωκεανία. Τέλος, οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν ελαφρά λόγω των μειωμένων εισαγωγών από την Κίνα μετά το τέλος του εαρινού φεστιβάλ και της χαμηλότερης εσωτερικής ζήτησης στη Βραζιλία.

Ζάχαρη: Ευνοϊκές προοπτικές για την παραγωγή

Τέλος, ο δείκτης τιμών της ζάχαρης υποχώρησε 1,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ο τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας. Οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας στη Βραζιλία συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά ζάχαρης. Οι τιμές της αιθανόλης στη Βραζιλία υποχώρησαν για τρίτο μήνα τον Φεβρουάριο λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης, ασκώντας περαιτέρω καθοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης.

Ωστόσο, η ενίσχυση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο τείνει να περιορίζει τις μεταφορές από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, απέτρεψε ακόμα πιο σημαντικές μειώσεις των τιμών.