Goldman Sachs: Θετικές εκπλήξεις για τις αγορές από τον ήπιο χειμώνα

12/01/2023, 08:46
Goldman Sachs: Θετικές εκπλήξεις για τις αγορές από τον ήπιο χειμώνα

"Διατηρούμε τις ανοδικές προοπτικές μας για το 2023 για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα", λέει η επενδυτική τράπεζα

Ο φετινός χειμώνας ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο για τις αγορές, καθώς το ασταθές ισοζύγιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι σφιχτές παγκόσμιες αγορές πετρελαίου άφησαν ολόκληρο το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων εκτεθειμένο στις καιρικές μεταβολές», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Καθώς ο φετινός χειμώνας διαμορφώνεται ως ένας από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, επηρεάζει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, όπου η ζέστη του Ιανουαρίου θα έχει διπλάσιο αντίκτυπο από το κρύο του Δεκεμβρίου, οδηγώντας τη ζήτηση για όλα τα χειμερινά καύσιμα σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φυσικό αέριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχωρησε σχεδόν 20%, με το πετρέλαιο να κατέρχεται κατά 8,5%. Η ζήτηση πετρελαίου πλήττεται όχι μόνο από τη χαμένη ζήτηση θέρμανσης, αλλά και από τη χαμένη υποκατάσταση του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να επιστρέφουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021 στα 70 ευρώ ανά MWh, ενώ στη συνέχεια, οι ασθενέστερες τιμές ενέργειας συμπαρέσυραν τις τιμές των σιτηρών», επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

«Εκτιμούμε ότι το άμεσο χτύπημα της spot ζήτησης στο πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι έως και 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και εάν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν αδύναμες για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η παρατεταμένη απώλεια της υποκατάστασης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θα μείωνε την πρόβλεψή μας για την τιμή του πετρελαίου κατά 4 δολάρια ανά βαρέλι για το 2023. Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη μια ταχύτερη επαναλειτουργία της Κίνας, μια ισχυρότερη βασική ευρωπαϊκή οικονομική προοπτική ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ενεργειακών περιορισμών και ένα πιο ήπιο πληθωριστικό σκηνικό. Εκτιμούμε ότι η ταχύτερη επαναλειτουργία της Κίνας αξίζει από μόνη της πάνω από 5 δολάρια ανά βαρέλι στην πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου το 2023. Κατά συνέπεια, διατηρούμε τις ανοδικές προοπτικές μας για το 2023 για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα, με τον προσφατο ζεστό καιρό να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους για τους στόχους μας για τις τιμές του φυσικού αερίου», εξηγεί η τράπεζα.

Ένας ήπιος χειμώνας που θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να έχουν περιοριστεί σημαντικά το περασμένο έτος, μειωμένες κατά 56% σε σχέση με το 2021, και με την ενίσχυση των περιφερειακών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου να αντισταθμίζει μόνο εν μέρει αυτές τις απώλειες, η Ευρώπη αναγκάστηκε να ‘πιέσει’ τη βιομηχανική ζήτηση προκειμένου να εξισορροπήσει την αγορά φυσικού αερίου, εξηγεί η τράπεζα. Ειδικότερα στη Βορειοδυτική Ευρώπη, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις ρωσικές περικοπές της προσφοράς, η συνδυασμένη ζήτηση φυσικού αερίου για βιομηχανική παραγωγή και παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 10% σε ετήσια βάση και κατά 14% σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας.

«Καθώς κοιτάζουμε προς το 2023, ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί από το θερμότερο χειμώνα ως τώρα, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς που προκαλούνται από το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι ιδιαίτερα ορατό μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον τρίμηνο. Είναι σημαντικό ότι, ενώ οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 θα δώσει πιθανώς ώθηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σημειώνουμε ότι ορισμένοι τομείς είναι πιο ευέλικτοι από άλλους. Ενώ οι επανεκκινήσεις στην παραγωγή λιπασμάτων τους τελευταίους μήνες φαίνεται να πραγματοποιούνται χωρίς δυσκολίες, η τήξη αλουμινίου βρίσκεται μάλλον στο άλλο άκρο του φάσματος, με το υψηλό κόστος επανεκκίνησης να την καθιστά αργή να ανταποκριθεί σε αυτά τα υποστηρικτικά σήματα για τη δραστηριότητα», εξηγεί η Goldman Sachs.

Παρά τις σταδιακά ανοδικές μελλοντικές προοπτικές, το σωρευτικό αποτέλεσμα του περσινού σοκ ήταν να δημιουργηθεί μια περίοδος κακών επιδόσεων στα εμπορεύματα. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αναζητούν έναν καταλύτη, με τη δράση των τιμών πιθανότατα να καθυστερεί τα θετικά νέα, αλλά να αντιδρά επιθετικά σε ενδείξεις περαιτέρω πτώσης της κινεζικής ζήτησης ή ανόδου της ρωσικής παραγωγής. «Αναμένουμε ότι οι τιμές των μετάλλων θα σημειώσουν ράλι, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη αντιμετωπίζουν την κινεζική ζήτηση από την επιτάχυνση της επαναλειτουργίας και το εξαιρετικά χαμηλό σημείο εκκίνησης των αποθεμάτων», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα.