Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το 5G

13/03/2021, 16:49
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το 5G

Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος

Πλησιάζουμε στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021 και η κάλυψη της χώρας μας από το δίκτυο 5G,  της νέας τεχνολογίας υπερταχείας μετάδοσης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας συνεχώς αυξάνεται.

Παράλληλα, έρευνες αγοράς δείχνουν ότι μέσα στο 2021 μια στις τέσσερεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που πωλούνται θα υποστηρίζει 5G.

Ήδη, οι τρείς μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, η Cosmote, η Vodafone και η Wind έχουν αρχίσει να παρέχουν υπηρεσίες δικτύου 5G σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Cosmote, που ήταν ο πρώτος πάροχος, που ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες 5G, εκτιμά ότι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη σε ό,τι αφορά τη δική της συνδρομητική βάση, ως το τέλος του 2021 θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 50%. Μέχρι στιγμής εκτός από την κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχει φθάσει στο 90%, η εταιρεία παρέχει από τον Δεκέμβριο του 2020 κάλυψη 5G στις πόλεις: Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες, καθώς και στην Μυτιλήνη της Λέσβου.

Η Vodafone εκτιμά ότι ως τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή σε ένα χρόνο η πανελλαδική της πληθυσμιακή κάλυψη στο 5G θα φθάσει το 40% και εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα αφορά τις πόλειςΠάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα, Ρόδος.

Η Wind παρέχει μέχρι στιγμής υπηρεσίες 5G σε Αθήνα - Πειραιά και άλλα σημεία της Αττικής, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το δίκτυο της διαρκώς θα επεκτείνεται με στόχο ως το τέλος του 2023, δηλαδή σε μια τριετία από την έναρξη της παροχής του 5G να έχει καλυφθεί πάνω από το 60% του πληθυσμού.

Οι εξελίξεις αυτές ανέβασαν τη χώρα μας, σε επίπεδο πολύ πιο πάνω από τον μέσο της Ευρώπης και μάλιστα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, σε ό,τι αφορά τη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η Ελλάδα υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες “πατούν” οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το “χτίσιμο” των δικτύων 5G.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία iDATE, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35,7%.

5G και οικονομικά οφέλη

Στο μεταξύ, πρόσφατη έρευνα της PriceWaterhouseCoopers, η οποία παρουσιάσθηκε και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), επισημαίνει ό,τι οι εφαρμογές που θα στηρίζονται πάνω στην τεχνολογία 5G, με αιχμή το Internet of Things θα επιφέρουν πρόσθετη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία της τάξης του $1,3 τρισ. - κάτι λιγότερο, δηλαδή, από το ετήσιο ΑΕΠ της Αυστραλίας ως το 2030.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες αλλά και τον τομέα της κοινής ωφέλειας η εφαρμογή των 5G τεχνολογιών θα έχει σημαντική παγκόσμια οικονομική επίδραση, της τάξης των $330 δισ. στην επόμενη δεκαετία.

Οι εφαρμογές διαχείρισης έξυπνων υπηρεσιών θα υποστηρίξουν περιβαλλοντικούς στόχους για τη μείωση του άνθρακα και των αποβλήτων, μέσω της συνδυαστικής χρήσης έξυπνων μετρητών και δικτύων για εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, θα στηρίξουν τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και νερού μέσω της παρακολούθησης των διαρροών αποβλήτων και νερού.

Τα οικονομικά οφέλη στις εφαρμογές καταναλωτών και media θα είναι της τάξης των $254 δισ. την επόμενη δεκαετία και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τα παιχνίδια over-the-top (OTT), τη διαφήμιση σε πραγματικό χρόνο και την εξυπηρέτηση πελατών.

Οι εφαρμογές μεταποίησης και βαριάς βιομηχανίας θα δουν ένα οικονομικό όφελος της τάξης των $134 δισ., μέσα από την παρακολούθηση και μείωση των ατελειών των συστημάτων και την αυξημένη χρήση αυτόνομων οχημάτων.

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα δει οφέλη της τάξης των $86 δισ., που θα προκύψουν από τομείς, όπως η μείωση της απάτης και η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το 5G

Επειδή λοιπόν το ευρύ κοινό έχει αρκετά ερωτήματα, που ξεκινούν από την χρήση των smartphones και των υπηρεσιών και φθάνουν μέχρι και στα προβλήματα υγείας, δημιουργήσαμε 10 ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με το 5G και τη λειτουργία του.

  1. Είναι το 5G επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων ;

- Μέχρι στιγμής, εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 5G δεν εγκυμονεί νέους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων συγκρινόμενο με τις προηγούμενες γενιές (2G, 3G και 4G). Οπως είναι γνωστό όλες αυτές οι τεχνολογίες βασίζονται στηνμη ιονίζουσα ακτινοβολία. Οσο λοιπόν ακίνδυνο είναι το 3G και το 4G, άλλο τόσο είναι και το 5G.

2.Είναι αλήθεια ότι στις πρώτες δοκιμές του 5G σημειώθηκαν μαζικοί θάνατοι πτηνών, κυρίως αποδημητικών πουλιών ;

- Κάποιοι ερευνητές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι οι συχνότητες, όχι μόνο του 5G αλλά της κινητής τηλεφωνίας, γενικότερα, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν. Ομως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των πτηνών.Από την μέχρι στιγμής πιλοτική λειτουργία του 5G δεν έχει προκύψει κάποια ένδειξη ότι είναι βλαβερό για τα κάθε είδους πτηνά.

3. Είναι δυνατόν το 5G να φταίει για τον ιό COVID 19 και την πανδημία;

-Επιστήμονες έχουν αποδείξει και αποφανθεί ότι δεν υπάρχει ουδεμία σύνδεση ανάμεσα στην τεχνολογία 5G και τον κορωνοϊό.Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός κάτω από τον οποίο μια ασύρματη τεχνολογία να δημιουργήσει μετάλλαξη ενός ιούκαι να τον μετατρέψει σε μια φονική επιδημία. Παρομοίως είναι αδύνατη ακόμη και η σκέψη ότι ένας ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός ασύρματου δικτύου.

4. Παρ' όλα αυτά έχω τις επιφυλάξεις μου. Πώς μπορώ να προστατευθώ από την ακτινοβολία του 5G;

- Ως γνωστόν όλες οι ασύρματες επικοινωνίες έχουν εκπομπές συχνοτήτων που ορισμένοι τις θεωρούν επικίνδυνες για την υγεία. Συνεπώς, όποιος έχει επιφυλάξεις δεν έχει παρά να μην χρησιμοποιεί κανένα κινητό δίκτυο για μεταφορά δεδομένων (ούτε κινητό τηλέφωνο) και επιπρόσθεταθα πρέπει να καταργήσει το οικιακό του Wi-Fiκαι να συνδέεται στο Internet μόνο από το σπίτι του και μόνο με καλωδιακή σύνδεση. Για τους λιγότερο επιφυλακτικούς συνιστάται η χρήση μιας συσκευής που ονομάζεταιEMF Home Adaptor η οποία διορθώνει το σήμα 4G και 5G που δέχονται οι κινητές συσκευές μέσα στο σπίτι. Επισημαίνεται ότι η λύση αυτή δεν προστατεύει από τα σήματα των γειτονικών routers ή από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

5. To 5G θα αδειάζει πιό γρήγορα την μπαταρία του κινητού ;

- Όχι. Ίσως στα πρώτα στάδια εφαρμογής της τεχνολογίας, όταν η κάλυψη θα είναι μικρή, θα καταναλώνεται λίγο παραπάνω ισχύς της μπαταρίας, κατά τη μετάβαση από την μια περιοχη κάλυψης στην άλλη καθώς θα χρειάζεται επιπλέον ισχύ για συντονισμό με το σήμα. Σταδιακά, όμως με την αύξηση της κάλυψης θα βελτιώνεται και η απόδοση της μπαταρίας,η οποία μπορεί να είναι καλύτερη και από αυτήν στα προγενέστερα δίκτυα. Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι μια κινητή συσκευή καταναλώνει 10% λιγώτερη ενέργεια από την μπαταρία στο δίκτυο 5G από ότι στο 4G.

6. Θα χρειαστώ νέα συσκευή για να εκμεταλλευθώ τα πλεονεκτήματα του 5G;

- Ναί. Η νέα αυτή τεχνολογία απαιτεί μια συσκευή smartphone ή tablet που να μπορεί να σηκώσειταχύτητα δεδομένων (download) γύρω στο 1 Gbps. Βεβαίως τέτοιες εξωπραγματικές για τα μέχρι σήμερα δεδομένα ταχύτητες απαιτούν και πρόσβαση σε high band 5G δίκτυο, το οποίο, θεωρητικά, μπορεί να φθάσει και την ταχύτητα των 10 Gbps.

7. Οι συσκευές συμβατές με το 4G δεν θα λειτουργούν με το 5G ;

- Κατ΄αρχάς τα δίκτυα 4G δεν θα καταργηθούν, αλλά θα λειτουργούν παράλληλα με το 5G. Συνεπώςοι χρήστες κινητών 4G μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν όπως πάντα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ομως για να εκμεταλλευθούν τις νέες τεχνολογίες, τις γρήγορες ταχύτητες και τις πρωτοπορειακές εφαρμογές θα πρέπει να έχουν συσκευή 5G συμβατή.

8. Τα δίκτυα 5G θα αντικαταστήσουν το Wi-Fi ;

- Όχι. Αν και θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εν τούτοις λόγω των περιορισμών των δικτύων 5G σε χωρητικότητα και κάλυψηείναι πολύ δύσκολη αυτή η αντικατάσταση. Συμπερασματικά, οι δυο διαφορετικές τεχνολογίες δικτύων είναι σχεδιασμένες να λειτουργήσουν περισσότερο συμπληρωματικά, παρά ανταγωνιστικά.

9. Σε επιχειρηματικό επίπεδο μπορεί το 5G να απειλήσει τις καλωδιακές και δορυφορικές υπηρεσίες;

- Αν και όντως αποτελεί μια απειλή για τους παρόχους υπηρεσιών περιεχομένου, κυρίως της καλωδιακής τηλεόρασης και ενδεχομένως να δημιουργήσεινέες συνθήκες ανταγωνισμού, εν τούτοις αυτό θα συμβεί μόνο σε αστικές περιοχές, όπου η κάλυψη και η πυκνότητα θα είναι μεγαλύτερη, κάτι που θα ευνοεί την κερδοφορία.

10. Ποιοί τομείς θα ωφεληθούν από το 5G ;

- Η υψηλή ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη εφαρμογών σε κάθε τομέα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της απλής καθημερονότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τοντομέα της αυτοκίνησης π.χ. "έξυπνα αυτοκίνητα με ή χωρίς οδηγό, καθοδήγηση drones για παράδοση αγαθών. Ακόμη οι εφαρμογές του 5G θα συνεισφέρουν σημαντικά στο σύνολο των διαδικασιών ανάπτυξηςτης "έξυπνης πόλης". Μεγάλο πεδίο εφαρμογών υπάρχει στον τομέα της υγείας - περίθαλψης, στην βιομηχανία, στις επείγουσες επικοινωνίες, αλλά και σταΜΜΕ καθώς μπορεί να συμβάλει δραστικά σε ανάπτυξη εφαρμογών broadcast - multicast.