"Παγωμένη" η Μύκονος - Χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων

18/07/2021, 13:47

«Παγωμάρα» επικρατεί στη Μύκονο μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν για τις επόμενες 10 μέρες. Εργαζόμενοι είναι ανάστατοι καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά τον αιφνιδιασμό.

Την έντονη αντίδραση των ανθρώπων της εστίασης έφερε η απόφαση της κυβέρνησης μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Ανήσυχοι παραμένουν οι επιδημιολόγοι.

Άρχισαν ήδη οι ακυρώσεις κρατήσεων,ενώ έχουν πάρει φωτιά οι επικοινωνίες με τουριστικά γραφεία και πελάτες από το εξωτερικό που ζητούν πληροφορίες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά ‘Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες’».

Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας» τονίζουν σε άλλο σημείο.

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά στους επαγγελματίες της Μυκόνου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».

Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί.

Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας.

Για μία ακόμη φορά θα προτείνουμε, όπως κάναμε εξ’ αρχής, αλλά υιοθετούνται με καθυστέρηση όλες οι προτάσεις μας:

-Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων
-Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό ( αν και η Μύκονος έχει το ποιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους.
-Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις ( δηλαδή με μουσική) και χρονικούς περιορισμούς.
-Οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγιεινομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν.
-Να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες ( εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 100.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.
-Να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.
-Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Έχουμε υποστεί πολλά!

Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς.

Άμεσα να τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα.

Τι αναφέρει η ανάρτηση στο twitter του Δημάρχου Μυκόνου

Για «αιφνιδιαστική λήψη μέτρων», κάνει λόγο ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, μετά την απόφαση των αρχών να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στο νησί, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και των ανεξέλεγκτων πάρτι που γίνονται στο νησί των ανέμων και συμβάλλουν στη διασπορά του νέου κοροναϊού.

Η επιβολή των μέτρων «έστω για 10 ημέρες», τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Κουκάς, «στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί, που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, είναι μια άστοχη ενέργεια, η οποία, επί της ουσίας, δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία που, στο πλαίσιο του εφικτού, έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Ο δήμαρχος της Μυκόνου αναφέρει ότι η Πολιτεία «πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη» – όπως την αποκαλεί – «αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας, οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και, η Μύκονος, το μόνο νησί όπου δεν θα ακούγεται μουσική».

Και καταλήγει πως εάν δεν αναθεωρήσει η κυβέρνηση τα μέτρα για το νησί, το μόνο που θα πετύχει είναι «οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο για να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουκάς, ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά καταστρέφουν ολοσχερώς τον τουρισμό στο νησί.

«Δεν το περιμέναμε, είναι υπερβολικό, έπεσα από τα σύννεφα», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι το νησί των ανέμων είναι από τα πρώτα στους εμβολιασμούς και θεώρησε πολύ ξαφνική την απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Σαρηγιάννης: Τα μέτρα αυτά μπορούν να καταστείλουν την έξαρση στη Μύκονο

Στην ίδια εκπομπή, παρών ήταν και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα αυτά είναι θετικά.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μέτρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι είναι αυστηρά επίτηδες για να καταστείλουν την έξαρση του κοροναϊού που υπάρχει στο νησί.

«Μπορούν να καταστείλουν την έξαρση κρουσμάτων που υπάρχει στο νησί και να κάνουν τη Μύκονο ασφαλή προορισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο υπόλοιπο καλοκαιριού», είπε.

«Φωτιά» οι τιμές στα μοριακά τεστ – Γέμισαν τα ξενοδοχεία καραντίνας

Πάντως, το τελευταίο 24ωρο στο νησί έχει δημιουργηθεί ένας μικρός χαμός καθώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι «ουρές» στα κέντρα υγείας είναι μεγάλες και πολλοί τουρίστες έχουν προτιμήσει τη μέθοδο των μοριακών τεστ είτε σε ιατρικά κέντρα, είτε στην οικία τους. Εκεί, όμως έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια και τις εξωφρενικές τιμές που έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τη Μύκονο.

Υπό κανονικές συνθήκες το ποσό καταβολής για διενέργεια PCR φτάνει τα 60 ευρώ, ωστόσο οι έλεγχοι στα δωμάτια ξενοδοχείων και σε βίλες φέρεται να φτάνουν και στα 150 ευρώ, και όλες αυτές οι συναλλαγές χωρίς απόδειξη.

Την ίδια στιγμή, η περιπέτεια ενός 18χρονου Ιταλού τουρίστα με κοροναϊό που δεν έβρισκε δωμάτιο σε ξενοδοχείο καραντίνας αναδεικνύει το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί.

Το ξενοδοχείο καραντίνας στη Μύκονο το οποίο βρίσκεται στην Ανω Μερά, είναι γεμάτο εδώ και μέρες από ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι τουρίστες θετικοί στη νόσο Covid-19 δεν βρίσκουν κατάλυμα να φιλοξενηθούν, αναγκάζονται να κοιμούνται στις παραλίες!

Ιδιωτική εταιρεία φέρεται να προσφέρθηκε τελικά να φιλοξενήσει σε τρία σπίτια τριών υπνοδωματίων το καθένα τουρίστες που πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη –δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο εξήγησε πως αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του κορωνοιού.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

Παράλληλα, εξέφρασε την δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοιού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. «Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος».

Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος Μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην καρδιά του καλοκαιριού το νούμερο ένα νησί του ελληνικού τουρισμού, η Μύκονος, μπήκε από σήμερα σε μίνι lockdown, απόφαση που δεν ήταν εισήγηση της επιτροπής, όπως εξήγησε ο κ. Γώγος ερωτηθείς σχετικά. «Δεν πρόλαβε η επιτροπή να συνεδριάσει επ’ αυτού.», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχής εισήγηση των ειδικών για κάθε περιοχή που θα μπει στο πορτοκαλί, στο κόκκινο.

«Κάθε φορά που υπάρχει αυξημένη επιτήρηση κάπου αλλάζουν κατευθείαν και τα μέτρα, κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μύκονο. Περιμένουμε όλα αυτά να είναι παροδικά. Ο λόγος που ελήφθησαν τα μέτρα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση. Με τη λήψη των μέτρων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αναστραφεί», τόνισε.

«Η εικόνα είναι ανησυχητική. Έχουμε το ξεκίνημα του τέταρτου κύματος. Η μέση ηλικία είναι χαμηλά, σχετίζεται με την άρση των μέτρων και τη μεγάλη κινητικότητα των νέων. Το νέο στέλεχος έχει μεταδοτικότητα τριπλάσια ή και τετραπλάσια. Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτή την έξαρση που χαρακτηρίζει αυτές τις ηλικίες. Υπάρχει πιθανότητα, όπου κυκλοφορούν αυτές οι ηλικίες να υπάρχουν μέτρα…», ανέφερε.

«Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό 20-40% ευάλωτων που δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να επηρεάσουν και τις σκληρές παραμέτρους που ως τώρα είναι χαμηλά», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η θετικότητα είναι κάτω από 3% αλλά είναι ανοδική κι αυτό δημιουργεί ανησυχία και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εξαρτάται από τον αριθμό των μετρήσεων.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο αριθμός των νοσηλειών», υπογράμμισε.