Γ.Πατούλης; Στους δασάρχες η ευθύνη για τη φωτιά στα Βίλια

19/08/2021, 19:11
Γ.Πατούλης; Στους δασάρχες η ευθύνη για τη φωτιά στα Βίλια

Για τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια και τη μάχη των πυροσβεστών, των κατοίκων και των εναέριων μέσων να σώσουν περιουσίες στην περιοχή μίλησε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στα δασαρχεία για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι πυροσβέστες, με τα δάση να είναι απροσπέλαστα, ο κ. Πατούλης παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο, παθογενές θέμα, δεκαετιών, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα».

Αναφερόμενος στις ανύπαρκτες, όπως αποδείχθηκε, αντιπυρικές ζώνες, ο κ. Πατούλης κατήγγειλε τη στάση των δασαρχών:

«Οι δασάρχες, με πενιχρά μέσα, είναι κράτος εν κράτει. Προφανώς, εκ του νόμου, είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη να κάνουν τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί».

Όσον αφορά την επίρριψη ευθυνών, τόνισε ότι η αρχή που προΐσταται των δασαρχείων είναι το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μετά τη μάχη, πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί επί τάπητος το θέμα». Οπως είπε, «μια πυρκαγιά αλλιώς αντιμετωπίζεται στο πρώτο τέταρτο. Σε κάθε περίπτωση, όλοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε μια δύσκολη μάχη».

Μιλώντας και στην εκπομπή «Alpha παντού», ο Γιώργος Πατούλης, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποιος έχει τελικά την ευθύνη για την τεράστια καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή, επανέλαβε ότι υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

Οπως είπε ο Γιώργος Πατούλης: «Δεν υπάρχει πολυνομία. Υπάρχει καταμερισμός ευθυνών, όπου κάποιοι ενδεχομένως δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Οι δασικοί δρόμοι αλλά και η ευθύνη να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες είναι ευθύνη των δασαρχείων. Κανενός άλλου. Κανείς δεν μπορεί να κόψει ούτε θάμνο μέσα στο δάσος. Αυτές οι δομές βρίσκονταν επί δεκαετίες κάτω από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Εάν αυτό το δάσος το είχαν παραμελήσει, γιατί άκουσα και χθες έναν συνταξιούχο δασάρχη να λέει ότι εδώ και μια εικοσαετία δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι, δεν υπήρχε συντήρηση του δάσους, τώρα θα πρέπει όλα αυτά να τεθούν επί τάπητος. Δεν μπορεί κανείς να είναι κράτος εν κράτει, να μην αφήνει να γίνει ένας δρόμος και τελικά να καίγεται όλο το δάσος. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ακόμα και στην Τουρκία να πάει κανείς, θα δει μεγάλες αντιπυρικές ζώνες».