Ο Δήμος Ιωαννιτών υποψήφιος για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

05/01/2022, 14:11
Ο Δήμος Ιωαννιτών υποψήφιος για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

Ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα Ιωάννινα – Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη ως το 2030.

Με την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος Ιωαννιτών διακήρυξε την επιθυμία του να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις».

Οι πόλεις, εξαιτίας της ραγδαίας αστικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το δικαίωμα σε καθαρή και προσιτή ενέργεια περιλαμβάνεται μεταξύ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνεπώς πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κκ. Γιώργος Αμυράς - Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου - ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ιωάννης Ξιφαράς - ΓΓ Μεταφορών και Ευθύμιος Μπακογιάννης – ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους/τις κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη – συνεργάτιδα του ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Αίσωπο – Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού και Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Πανέτσο - Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μαρία Βασιλάκου – Μέλος του EU – Experts Board για την αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, κ. Θάνο Βλαστό – Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ και Ιδρυτή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Λιέγης, Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΕΜΠ και Πολιτικό Μηχανικό ESTP με μεταπτυχιακό από την ENCP και κ. Κωνσταντίνο Καρατσώλη – Δικηγόρο με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και επιστημονικό συνεργάτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

Η ανταπόκριση των φορέων της πόλης ήταν μεγάλη, καθώς μετείχαν στη συνάντηση φορείς, από διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης καθώς και οι δήμαρχοι των γειτονικών δήμων και επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών των Ιωαννίνων να απολαύσουν μια βιώσιμη πόλη αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης της εκδήλωσης. Μέσω της προσπάθειας αυτής και της συμμετοχής στο πρόγραμμα η πόλη των Ιωαννίνων θα ενσωματώσει εμπειρίες, ευκαιρίες χρηματοδότησης και πρακτικές για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εκπρόσωποι των φορέων δεσμεύτηκαν να σταθούν αρωγοί και συμμέτοχοι στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της πόλης, την αποφυγή της ενεργειακής ανισότητας, αλλά και τη φιλοδοξία να καταστούν τα Ιωάννινα σε πιλοτικό επίπεδο ενεργειακά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.