«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Στα 238 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός

04/05/2023, 08:19
«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Στα 238 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός

Η κατανομή του προϋπολογισμού - Μεγάλο ενδιαφέρον και για net metering - Η αγορά περιμένει τις επιδοτήσεις.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» με 238 εκατομμύρια προϋπολογισμό του προγράμματος και αιτήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τις ανακοινώσεις έκανε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά και αγρότες, για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατακόρυφα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους.

Ήδη πάνω από 4.000 νοικοκυριά έχουν υποβάλει αίτημα.

Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση των νοικοκυριών το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να συνδυάζεται υποχρεωτικά με την μπαταρία, κάτι που είναι προαιρετικό για τα συστήματα τα οποία προορίζονται για αγροτικές παροχές.

Κριτήριο ένταξης θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης για επιδότηση, προϋπόθεση για την οποία είναι να έχει προηγηθεί σύμβασης σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο.

Το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προβλέπει πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος, η οποία έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης).

Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%, ανάλογα με την εισοδηγματική κατηγορία.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000. ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Τι γίνεται με πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).
  • Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
  • Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
  • Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδων νοικοκυριών νοικοκυριά και αγρότες να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα, γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023) συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη από 2 Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Έτσι θα βάλετε επιδοτούμενο φωτοβολταϊκό στο σπίτι σας

Η κατανομή του προϋπολογισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  1. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
  2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα κάτω από 20.000 € ή οικογενειακό εισόδημα κάτω από 40,000 €: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
  3. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα κάτω των 20,000 € ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
  4. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Στον Κυριακό Μητσοτάκη (και στον «παλιόφιλο» Άκη Σκέρτσο φυσικά) θα καταφύγει ο ΣΕΒ για τα κίνητρα στα φωτοβολταϊκά

Μεγάλο ενδιαφέρον και για net metering – η αγορά περιμένει τις επιδοτήσεις

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά αλλά για και net-metering σε επαγγελματικές και οικιακές στέγες ενώ η αγορά είναι παγωμένη λόγω δικτύων και εν αναμονή των επιδοτήσεων.

Φέτος αναμένονται ανάλογοι ρυθμοί ανάπτυξης με το 2022.

Οι σταθερές της αγοράς τριπλασιάστηκαν κατά την περσινή χρονιά με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να «καταφεύγουν» στην αξιοποίηση του net-metering για την μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Παρά την σχετική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας κατά τους πρώτους μήνες του 2023 συγκριτικά με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης παραμένει ανοικτό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα «οικονομικά» μιας επιχείρησης.

Μεγάλο εμπόδιο η διαθεσιμότητα του δικτύου, όπου ο ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος» παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος με αποτέλεσμα να βάζει «τοίχο» στην απρόσκοπτη ανάπτυξη τέτοιων έργων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, διατηρείται ένας μεγάλος όγκος που τελεί υπό αναμονή εύρεσης ηλεκτρικού «χώρου», στοιχείο, ωστόσο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή την στιγμή καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν ως τον Νοέμβριο του 2022.

Σε λίστα αναμονής για λήψη οριστικών όρων σύνδεσης βρίσκονται συνολικά 360 έργα net metering σε επιχειρήσεις και συνολικής ισχύος 144,3 MW. Πρόκειται για έργα που έχουν υποβάλει αίτημα διατήρησης σε εκκρεμότητα για 5 έτη και δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω η «ωρίμανση» του έργου.

Το διάστημα υποβολής των εν λόγω αιτήσεων εκτείνεται από τον Μάιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Στα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», όπως αναφέραμε 4.000 ιδιώτες έχουν ήδη δρομολογήσει την ένταξή τους σε αυτό, με την υποβολή αίτησης σύνδεσης στο δίκτυο στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι οι αιτήσεις πρόσβασης στο δίκτυο διανομής που έχουν υποβληθεί από τις αρχές Απριλίου στον ΔΕΔΔΗΕ, για οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10,8 kW (κιλοβάτ) τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες.

Πλάι στις 3.500 αιτήσεις που αναμένεται να διεκδικήσουν μια θέση στο πρόγραμμα, έχουν υποβληθεί επιπλέον 2.500 αιτήσεις από καταναλωτές που δεν είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ή δεν θέλουν να ενταχθούν σε αυτό.

Σε αυτές αιτήσεις, μια σημαντική μερίδα αφορά συστήματα τα οποία προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες, δηλαδή από νοικοκυριά τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του net-metering, χωρίς να σχεδιάζουν να διεκδικήσουν επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση διατίθεται μόνο για συστήματα φωτοβολταϊκών στη στέγη που συνδυάζονται με αποθήκευση μέσω μπαταρίας.

Στελέχη της ΡΑΕ μας λένε πως «οι εξαγγελίες για επιδότηση στα νοικοκυριά έχουν οδηγήσει σε φρενάρισμα της αγοράς, καθώς πλέον μετράμε μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2022 κι ακόμη δεν έχει εκκινήσει το σχετικό πρόγραμμα. Ανάλογη κατάσταση υπήρξε και στις επιχειρήσεις όπου μετά την απόφαση αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα».

Οι επίδοξοι επενδυτές εξετάζουν τις παραμέτρους προκειμένου να προχωρήσουν τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το net metering αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους.