«Σε πλήρη επιφυλακή» το ΥΠ.ΕΝ και όλα τα ενεργειακά επιτελεία ενόψει καύσωνα

12/07/2023, 17:08
«Σε πλήρη επιφυλακή» το ΥΠ.ΕΝ και όλα τα ενεργειακά επιτελεία ενόψει καύσωνα

Νέο μοντέλο για τις ανισορροπίες στην κατανομή ρεύματος

Σε 24ωρη επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ ενόψει του καύσωνα που ήδη ξεκίνησε και αναμένεται να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

Το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, ήταν καθησυχαστικό αλλά όχι εφησυχαστικό.

Για να μην υπάρχει λοιπόν εφησυχασμός, επιστρατεύεται όπως πάντα και η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, με σκοπό να είναι έτοιμες να μπουν στο σύστημα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα.

Ήδη έγιναν δοκιμές αντοχής στις λιγνιτικές μονάδες ώστε να διαπιστωθεί αν σε κάποιες από αυτές εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

«Το σύστημα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στον πολυήμερο καύσωνα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει επιφυλακή επειδή η μέγιστη αιχμή της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα θα φτάνει κάθε βράδυ στα 9500MW οπότε δεν δικαιολογείται εφησυχασμός» μας είπε στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Πάντως στη διάρκεια της ημέρας σύμμαχος για το σύστημα είναι τα φωτοβολταϊκά, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο έτος.

«Το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της χώρας επαρκεί πλήρως για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Να ξέρετε πως το σύστημα δεν είναι καθαρά εισαγωγικό αυτές τις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εισαγωγές. Στις δικές μας δυνάμεις όπου και βασιζόμαστε υπάρχει η σημαντική επάρκεια αποθεμάτων νερού στα υδροηλεκτρικά αλλά και οι δύο νέες θερμικές μονάδες που προστέθηκαν πρόσφατα, η Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και ο Άγιος Νικόλαος στη Βοιωτία του Μυτιληναίου» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.

Αλλά και για την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών ώστε να υπάρχει η στοιχειώδης οικονομία ρεύματος, το ΥΠΕΝ θα απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού την κατανάλωση ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Αυτές τις ώρες φορτσάρουν οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και θα δώσουν στο σύστημα πάνω από 3.000 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού

Επίσης τις ανάγκες των μη διασυνδεδεμένων νησιών υπάρχει σαφής εντολή από το ΥΠΕΝ για έγκαιρη αξιοποίηση μεταφερόμενων Η/Ζ όπου χρειαστεί. Το θέμα είναι εάν αυτό μπορεί να γίνει εγκαίρως, πριν συμβεί οποιοδήποτε τοπικό μπλακ άουτ.

Ιδιοκτήτες μεγάλων ΑΠΕ: απαιτούμε αποζημιώσεις όταν…

Πρόσφατα οι διοικήσεις των ΕΛΕΤΑΕΝ (Εταιρία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και ΕΣΗΑΠΕ (Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ), που εκπροσωπούν μεγάλους και μεσαίους επενδυτές σε αιολικά αποκάλυψαν πως παθαίνουν σημαντική οικονομική ζημιά με τις περικοπές για τα νέα αιολικά πάρκα που προβλέπει πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Ζήτησαν μάλιστα εφαρμογή κανονισμών της ΕΕ ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση κινδύνων από τους επενδυτές σε ΑΠΕ και πιθανή αποζημίωσή τους.

Ουσιαστικά ζητούν να αποζημιώνονται οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και παθαίνουν οικονομική ζημιά από περικοπές στη λειτουργία τους, όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση.

Είναι μία από τις προτάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης για τις περικοπές στη λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ, θέμα που θεωρεί κομβικής σημασίας η αγορά καθώς επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παρά την πρόβλεψη του νόμου, στις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δε μπορούν να γίνουν περικοπές αφού ο διαχειριστής δε διαθέτει συστήματα τηλεδιαχείρισης και πρόκειται να τα εγκαταστήσει την προσεχή διετία. Μέχρι τότε, όμως, θα την πληρώνουν τα μεγάλα αιολικά πάρκα που βρίσκονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και είναι συνδεδεμένα με τηλεδιαχείριση, άρα περικόπτονται στο άψε σβήσε μας λέει στέλεχος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Αυτό το φαινόμενο είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός και όποιος ζημιώνεται πρέπει να αποζημιωθεί» συμπληρώνει κορυφαίος του ΕΣΗΑΠΕ και συνεχίζει: «εντάξει να γίνονται μεν περικοπές μόνο στις ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, αλλά εμείς που τις υφιστάμεθα πρέπει να αποζημιωνόμαστε με τα έσοδα που θα έχουν την περίοδο των περικοπών, τα φωτοβολταϊκά του ΔΕΔΔΗΕ στη μέση τάση, που δεν έχουν καθόλου περικοπές λόγω της απουσίας τηλεδιαχείρισης».

Αυτό το μεταβατικό καθεστώς πρέπει να ισχύσει μέχρι να αποκτήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ την τεχνική δυνατότητα περικοπών σε όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς, λέει ο ΕΣΗΑΠΕ.

Τι προβλέπει σήμερα ο νόμος

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει επενδύσεις δισεκατομμυρίων για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Εμείς ως επενδυτές πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ισχύει με τις περικοπές λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλής προσφοράς. Για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις σε διασυνδέσεις προς τα βόρεια σύνορά μας ώστε να εξάγεται το ηλεκτρικό ρεύμα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μας λέει κορυφαίος επιχειρηματίας από το χώρο των ΑΠΕ.

Η νομοθεσία προβλέπει πως από τις περικοπές εξαιρούνται οι μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούσαν το 2019. Για τις υπόλοιπες μονάδες, που λειτούργησαν μετά το 2019, οι περικοπές είναι οριζόντιες για όλες τις ΑΠΕ με ισχύ άνω των 400 KW.

Οι περικοπές θα είναι αναπόφευκτες καθώς ακόμα και αν εγκατασταθούν τα συστήματα αποθήκευσης θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα η μεγάλη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Με βάση τις σημερινές προβλέψεις, το 2026 δεν θα λειτουργούν μονάδες αποθήκευση άνω των 2,5 GW, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ισχύς 1 GW που θα προκύψουν από τους φετινούς διαγωνισμούς και της μεγάλης μονάδας αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία (ισχύος 700 MW) μας λένε από τον ΕΣΗΑΠΕ.

Νέο μοντέλο για τις ανισορροπίες στην κατανομή ρεύματος

Ένα νέο μοντέλο για την πρόβλεψη της ανισορροπίας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα προτείνει με εργασία της ομάδα ειδικών.

Στην εργασία επισημαίνεται ότι, από τη σκοπιά του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο αποτελεί ένα από τα κύρια επιχειρησιακά καθήκοντα για τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία πρόβλεψης για να ενισχύσουν τη στρατηγική συμμετοχής τους στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει δημιουργήσει πρόσθετη πολυπλοκότητα στο πρόβλημα του ακριβούς προσδιορισμού του όγκου της ανισορροπίας.

Στην εργασία παρουσιάζεται και αναλύεται μια μελέτη περίπτωσης της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης. Υιοθετούνται διαφορετικοί αλγόριθμοι και ένα σύνολο εξωτερικών προβλεπτικών παραγόντων τόσο από την πλευρά της αγοράς όσο και από την πλευρά της λειτουργίας και συγκρίνονται για δύο διαφορετικούς ορίζοντες πρόβλεψης.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της εργασίας, τα δεδομένα που προκύπτουν παρέχουν ισχυρή αξιοπιστία στον ισχυρισμό ότι η προτεινόμενη μεθοδολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία πρόβλεψης των ανισορροπιών του συστήματος ενός Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και να συμβάλει αποτελεσματικά στην προμήθεια ενέργειας με το λιγότερο δυνατό κόστος και στην οικονομικότερη κατανομή των εφεδρειών εξισορρόπησης.

Η εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Engineering Proceedings και την ομάδα εργασίας συγκροτούν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πλάκας (ερευνητής στη Διεύθυνση Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Παν. Πατρών), Νίκος Ανδριόπουλος (ερευνητής στη Διεύθυνση Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Παν. Πατρών), Αλέξιος Μπίρμπας (Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Παν. Πατρών), Ιωάννης Μωραΐτης (διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ) και Άλεξ Παπαλεξόπουλος (πρόεδρος της ECCO International, επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Παν. Πατρών).