Έλαστρον: Βελτιωμένη κερδοφορία για το 2020

19/04/2021, 18:46
Έλαστρον: Βελτιωμένη κερδοφορία για το 2020

Βελτίωση κερδοφορίας παρά την κάμψη του κύκλου εργασιών εμφάνισε στη χρήση του 2020 ο Όμιλος της Έλαστρον.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε κάμψη και ανήλθε σε ευρώ 104,1 εκατ. από ευρώ 111,4 εκατ. πέρυσι. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε ευρώ 13,9 εκατ. ή 13,3% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 11,4 εκατ. ή 10,2% επί των πωλήσεων το 2019.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε ευρώ 3,4 εκατ. έναντι ευρώ 0,9 εκατ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 6,0 εκατ. έναντι ευρώ 3,5 εκατ. το 2019. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη ευρώ 2,1 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 1,2 εκατ. πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση και ανήλθε σε ευρώ 102,7 εκατ. έναντι ευρώ 110,1 εκατ. πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε ευρώ 13,1 εκατ. ή 12,7% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 10,6 εκατ. ή 9,6% επί των πωλήσεων το 2019. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε ευρώ 3,3 εκατ. έναντι ευρώ 0,8 εκατ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 5,3 εκατ. έναντι ευρώ 2,9 εκατ. το 2019. Τέλος τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη ευρώ 1,6 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 1,7 εκατ. πέρυσι.

Όπως αναφέρει η εισηγμένη, το 2020 επισκιάστηκε αναπόφευκτα από το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβάρυνση στο σύστημα δημόσιας υγείας, οι επιπτώσεις ωστόσο της πανδημίας ήταν επιπλέον ιδιαίτερα αισθητές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με μείωση της ζήτησης, της κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο κλάδος των χαλυβουργικών προϊόντων επλήγη συγκριτικά λιγότερο από άλλους κλάδους, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών έως τα μέσα του 2ου κυρίως τρίμηνου του έτους.

Στο διάστημα αυτό η αβεβαιότητα ως προς την διαχείριση της πανδημίας και η επιβολή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς, υποχρέωσε χαλυβουργικές μονάδες διεθνώς να μειώσουν την απασχόληση και ως εκ τούτου την παραγωγή, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις διασυνοριακές μεταφορές Α υλών εξαιτίας των εθνικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας, δυσχεραίνοντας ως ένα βαθμό την ομαλή ροή προμήθειας των εταιρειών.

Ταυτοχρόνως, η υλοποίηση ιδιωτικών κυρίως επενδύσεων παρουσίασε στασιμότητα αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της πανδημίας και το μέγεθος των οικονομικών της επιπτώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές των Α υλών υποχώρησαν σημαντικά περιορίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου.

Στον αντίποδα, ανάκαμψη σημειώθηκε στο 2ο εξάμηνο του έτους με την ζήτηση να κινείται ανοδικά τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο δεδομένης και της μεγαλύτερης εμπειρίας ως προς την διαχείριση της πανδημίας. Στην ελληνική αγορά, ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών, των μεταλλικών κατασκευών και ο ναυπηγοεπισκευαστικός, παρουσίασαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης αυξάνοντας τον βαθμό απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων. Ανοδική πορεία ακολούθησαν επίσης και οι τιμές πώλησης συνέπεια της βελτιούμενης ζήτησης καθώς και της έλλειψης που παρατηρήθηκε σε ορισμένες κατηγορίες Α υλών.

Τα ανωτέρω διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο την πορεία της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων του ομίλου, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να επηρεάζουν τον κύκλο εργασιών σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να οφείλεται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Αντιθέτως, σημαντική βελτίωση σημείωσε τόσο η λειτουργική κερδοφορία όσο και τα καθαρά κέρδη του ομίλου, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης του επιπέδου δραστηριότητας και των τιμών κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα του ομίλου, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς του στα αποτελέσματα, καθώς και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγής, ολοκληρώθηκε εντός του 2020 νέα επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,5 ΜWp. Ο εν λόγω σταθμός που λειτουργεί με την μορφή του ενεργειακού συμψηφισμού, θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους και κατ΄ επέκταση του κόστους παραγωγής. Η συνολική ισχύς του ενεργειακού τομέα του Ομίλου ανέρχεται σήμερα σε 5,05 ΜWp.

Στον αγροτικό τομέα του ομίλου, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης, τέθηκε σε λειτουργία εντός του 2020 το σύνολο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 185 στρεμμάτων, καθιστώντας την ως την μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες καλλιέργειας με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η συνολική παραγωγή της εταιρείας διοχετεύεται στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της Ελληνικής αγοράς στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, υποκαθιστώντας εισαγωγές, και αξιοποιώντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά και την δυνατότητα επιτυχούς διασποράς των δραστηριοτήτων του ομίλου σε νέους κλάδους. Εντός της τρέχουσας χρήσης εισπράχθηκε το υπόλοιπο της αναλογούσας επιχορήγησης της επένδυσης ποσού ευρώ 2,4 εκατ. μειώνοντας ισόποσα το ύψος των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Έχοντας ήδη διανύσει το 1ο τρίμηνο του έτους και με την πανδημία σε εξέλιξη, ο χαλυβουργικός τομέας του ομίλου σημειώνει βελτίωση των μεγεθών του οδηγούμενη από την αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την περαιτέρω αύξηση των τιμών των Α υλών. Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου στοχεύοντας στην επέκταση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Αναμένοντας τις εξελίξεις ως προς την έκβαση της πανδημίας και υπό την προϋπόθεση της σταδιακής αποκλιμάκωσης της έντασης της, η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων αναμένεται συνεχίσει να κινείται ανοδικά κατά τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Έλαστρον διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική δυναμικότητα και γκάμα προϊόντων για την κάλυψη του αυξημένου επιπέδου ζήτησης που ενδεχομένως απαιτηθεί.