Τι σημαίνει ο μετασχηματισμός των ΕΛ.ΠΕ σε Holding

09/05/2021, 21:06
Τι σημαίνει ο μετασχηματισμός των ΕΛ.ΠΕ σε Holding

Ευελιξία στις ευκαιρίες ανάπτυξης και συγκεκριμένα σε συγχωνεύσεις, εξαγορές αλλά και στις πωλήσεις  προσφέρουν η νέα δομή στα Ελληνικά Πετρέλαια με την δημιουργία εταιρείας συμμετοχών, αλλά και ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό οι οποίες προωθούνται στην έκτακτη Γενικέη συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαϊου.         Μπορεί οι συνδικαλιστές να αντιδρούν στην μείωση των εκπροσώπων του Δημοσίου, ωστόσο η νέα δομή, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα προσφέρει καλύτερη αποτίμηση στην εταιρεία, καλύτερη χρηματοδότηση αλλά και επιλογές για ανάπτυξη ( συγχωνεύσεις, εξαγορές θυγατρικών ).          

Τον Ιανουάριο του 2022, η Εταιρεία Συμμετοχών ( Holding Company ) των Ελληνικών Πετρελαίων θα έχει λάβει ονομασία και μορφή. Τότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των Ελληνικών Πετρελαίων σε Εταιρεία Συμμετοχών, με απόσχιση του κλάδου διύλισης όπως ανέφερε την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση του ομίλου, προς στελέχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με το πλάνο, ο στόχος είναι “η δημιουργία νέας ομιλικής ταυτότητας, νέου όνοματος και εικόνας εναρμονισμένης με το όραμα μας”, και βάσει του χρονοδιαγράμματος η δημόσια παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

Εκτός, όμως, απο την... “βάφτιση” άγνωστο παραμένει εαν η έδρα της Holding Company μεταφερθεί σε χώρα της Ε.Ε, ( Ελβετία, Αυστρία ) όπου βρίσκεται και η έδρα της Paneuropean Investments. Όπως παραδέχθηκε δε χθες κατά την παρουσίαση, η διοίκηση, η νέα δομή προσφέρει ευελιξία σε συγχωνεύσεις, εξαγορές καθώς και τις πωλήσεις θυγατρικών.

Σε αντίθεση, όμως, με την ενημέρωση που παρείχε προς τα στελέχη, η εισήγηση της νέας δομής δεν δόθηκε προς τους εργαζομένους και το σωματείο τους έχει προκηρύξει δυο 24ωρες απεργίες για τις 14 και 20 Μαϊου.Προφανώς, η νέα δομή του ομίλου έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης ενω πληροφορίες αναφέρουν ότι, προηγήθηκε και συνάντηση του μετόχου της Paneuropean κ. Σ. Λάτση τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου που προωθείται για τις 20 Μαϊου, αντιδράσεις υπήρξαν απο το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση βουλευτών του.

Ποιά είναι η νέα δομή κάτω απο την Holding – τα οφέλη

Η μετοχική σύνθεση της Εταιρείας Συμμετοχών είναι 47% Paneuropean Investments 35% ΤΑΙΠΕΔ και 18% ελεύθερη διασπορά. Βάσει της νέας δομής, δίπλα στην Εταιρεία Συμμετοχών θα δημιουργηθούν τρία ειδικά οχήματα του ομίλου ( Spv’s ) για την ψηφιακή καινοτομία, το διεθνές trading και το treasury ομίλου. ( φωτο 1 ). Κάτω απο την “ομπρέλλα” της Εταιρείας Συμμετοχών θα στοιχιστούν οι θυγατρικές του ομίλου αφου πραγματοποιηθεί προηγουμένως η απόσχιση του κλάδου διυλίσης μέσω - του Ν.4172 /2013 – δραστηριότητα η οποία θα διεξάγεται απο την ΕΛΠΕ ΑΕ ( Διύλιση, εφοδιασμός, πωλήσεις πετροχημικά ). Οι υπόλοιπες θυγατρικές είναι οι εταιρείες εμπορίας ΕΚΟ, BP ( Ελλάδα, εξωτερικό ), η EΛΠΕ ( Upstream ), η θυγατρική EΛΠΕedison, η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και το 35% των μετοχών των ( προς πώληση ) εταιρειών ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ κ. Ανδρέα Σιαμισιη,η δομή της νέας Holding Company διευκολύνει την χρηματοδότηση και επιτρέπει πιο καλύτερη αποτίμηση προσφέροντας περισσότερες επιλογές ανάπτυξης. Επιπλέον, για τον ίδιο τα βασικά οφέλη του νέου σχηματισμού είναι τα εξής : “η εγκατάλειψη της παλαιάς δομής που σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990, η αύξηση της διαφάνειας των αξιών χαρτοφυλακίου ; ( έναντι διύλισης πετρελαίου ), η βελτίωση ευελιξίας για επιδιώξη ευκαιριών ανάπτυξης ( συγχωνεύσεις & εξαγορές ), ο διαχωρισμός διαφορετικών επιχειρηματικών μονάδων για την διαχείριση κινδύνου, οι προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης για διαφορετικούς κλάδους, η βελτιστοποίηση διανομής μερισμάτων.

Η απόσχιση – Καμία αλλαγή στην σχέση εργασίας – Οι δραστηριότητες εκτός διύλισης δεν θα έχουν εγγύηση ΕΛ.ΠΕ ΑΕ

Κατά την διοίκηση, “η απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφαδιασμού και πετροχημικών δεν επηρεάζει το επιχειρηματικό μοντέλο και τις εργασιακές σχέσεις.”, ενω με βάση το πλάνο οι αποσχισθείσες δραστηριότητες θα συνεχίσουν σαν ΕΛ.ΠΕ ΑΕ με νέο ΑΦΜ. Συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ( διυλιστήρια, αποθέματα ) θα συνεχίσουν ως έχουν, όπως και όλες οι εμπορικές συνεργασίες. Μέτοχος της ΕΛ.ΠΕ κατά 100% η νέα μητρική εταιρεία Συμμετοχών, ενω δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην σχέση εργασίας, συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα. Σ ότι αφορά τις γραμμές χρηματοδότησης αυτές, θα μεταφερθούν στη νέα ΕΛ.ΠΕ, και σταδιακά σε βάθος χρόνου, οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν άλλες δραστηριότητες δεν θα έχουν εγγύηση ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Επίσης, όλα τα σχετικά υπόλοιπα απαιτήσεων και υποχρεώσεων της 31.12.2021 θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΠΕ ΑΕ.