Κοσμογονικές αλλαγές στη ΔΕΗ

20/05/2021, 09:09
Κοσμογονικές αλλαγές στη ΔΕΗ

Κοσμογονία επίκειται στη ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος κ.Γ.Στάσσης υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και θα αποφύγει τη μεγάλη άνοδο που έρχεται στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) άρα θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από υψηλές χρεώσεις-penalties κερδίζοντας αρκετά εκατομμύρια.

Η συμμετοχή των λιγνιτών στην παραγωγή της ΔΕΗ ήδη έπεσε κάτω από το 10% (κυμαίνεται ανάλογα με την ημέρα στο 7,5-8,5%) ένας στόχος που είχε τεθεί για το φθινόπωρο και επιτεύχθηκε 5-6 μήνες νωρίτερα.

Παράλληλα υλοποιεί και την ειλημμένη απόφαση για ευρεία στροφή στις ΑΠΕ με αιχμή αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά και υβριδικά έργα. Οι επενδύσεις αυτές απαιτούν άμεσα γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η ΔΕΗ εκτός από τα έσοδα του ομολο9γιακού δανείου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στηρίζεται πολύ στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κατά 49%.

Το ποσοστό αυτό θα αγοραστεί από fund και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα ξεπεράσει σαφώς το 1 δις και θα φθάσει 1,2-1,3 δις ίσως και λίγο παραπάνω. Τα μεγάλα «πορτοφόλια» που συμμετέχουν στο διαγωνισμό διαθέτουν άφθονο χρήμα («έχουν παρκάρει κάτι …τρις δολάρια και τώρα αρχίζουν να επενδύουν παγκοσμίως, ο ΔΕΔΔΗΕ ως μονοπώλιο είναι μεγάλη ευκαιρία, μην εκπλαγείς να δείς τιμή πώλησης και πάνω από το 1,3 δις το φθινόπωρο» μας αποκάλυψε κορυφαία τραπεζική πηγή που παρακολουθεί από κοντά τους υποψήφιους) και είναι φανερό ότι έχουν διάθεση να χτυπηθούν μεταξύ τους για …κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο, όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση.

Με αυτά τα χρήματα η ΔΕΗ θα επιτύχει σίγουρα το στόχο των 550 Μεγαβάτ και άνω από ΑΠΕ σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, δηλαδή στα τέλη του 2022.

Υπενθυμίζουμε πως οι υποψήφιοι για το ΔΕΔΔΗΕ που θα υποβάλλουν δεσμευτικές προτάσεις στις αρχές του φθινοπώρου είναι:

ARDIAN Infrastructure Funds (Γαλλία-160 δις κεφάλαια)

BCI – British Columbia Investment (Καναδάς-ΗΠΑ 250 δις)

BLACKROCK (ΗΠΑ-9 τρις δολάρια)

KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. (ΗΠΑ-280 δις)

Oak Hill Advisors LLP (ΗΠΑ-150 δις)

MACQUARIE Group (Αυστραλία-520 δις)

First Sentier Investors (Αυστραλία-240 δις)

CVC Capital Partners (Βρετανία-180 δις)

F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure (Ιταλία- 160 δις)

Ολοι οι μνηστήρες είναι μεγάλοι infrastructures και investment managers που επενδύουν σε utilities, εταιρείες υποδομών, ενεργειακές και γενικότερα παραγωγικές επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Στα υπόλοιπα σχέδια της διοίκησης Στάσση, σημειώνουμε ότι για να διασφαλίσει εργασιακή ειρήνη δεν προχώρησε στην κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο Δ.Σ. διατηρώντας στο καταστατικό της, τις δύο προβλεπόμενες θέσεις.

Σημαντική είναι και η απόφαση παροχής κινήτρων στους ανθρώπους – κλειδιά της επιχείρησης με τη διανομή μετοχών (stock options) στα ανώτερα στελέχη της ΔΕ.Η. Η διάθεση μετοχών θα αφορά τις περιόδους 2020-2021-2022-2023-2024 και 2025 σε διετή κύκλο, όπου για κάθε περίοδο θα δοθούν μετοχές που θα αφορούν την επόμενη χρονιά ανάλογα και με την κερδοφορία, εφόσον φυσικά επιτευχθούν προδιαγεγραμμένοι στόχοι.

Για κάθε περίοδο, θα δίνεται μέχρι 0,1% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΔΕΗ, περίπου 235.000 μετοχές με τα σημερινά δεδομένα, ενώ εάν οι στόχοι ξεπεραστούν κατά πολύ θα διατεθούν έως και 450.000 μετοχές.

Η τιμή αγοράς των stock options θα είναι από 5-17 ευρώ. Όλα αυτά φυσικά εφόσον εγκριθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 4 Ιουνίου.

Στη Γενική Συνέλευση εξάλλου η διοίκηση της ΔΕΗ θα ζητήσει έγκριση για τροποποιήσεις καταστατικού της προκειμένου να ενσωματώσει τις αλλαγές που προβλέπονται από το νόμο 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Επίσης ο κ.Γ.Στάσσης σχεδιάζει την δυναμική είσοδο της ΔΕΗ στον τομέα υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας, «όπου οι ιδιώτες ανταγωνιστές μας αλωνίζουν ανενόχλητοι βγάζοντας κέρδη και εμείς τους κοιτούσαμε απλώς μέχρι τώρα» όπως μας λέει ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ήδη επεξεργάζεται και θα παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης ενώ πολύ γρήγορα θα μπεί στον τομέα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών με το τεράστιο πελατολόγιο που διαθέτει.