Νέο Εξοικονομώ: Μεγαλώνει τελικά ο προϋπολογισμός

25/10/2021, 09:53
Νέο Εξοικονομώ: Μεγαλώνει τελικά ο προϋπολογισμός

Αυξάνεται το όριο  του μέγιστου προϋπολογισμού στο Πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» και πηγαίνει στα 200 ευρώ τουλάχιστον ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα  180 ευρώ που υπήρχαν στον Οδηγό του Προγράμματος.

Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία λόγω της ιλιγγιώδους ανατίμησης των οικοδομικών υλικών που ουσιαστικά έριξαν έξω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναβάθμισης των κατοικιών αλλά και τον προγραμματισμό μηχανικών και επαγγελματιών.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ΥΠΕΝ θέλει να το ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα αυξηθεί κατά 15-20% και το πλαφόν σε δαπάνες οι οποίες έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις, όπως τα κουφώματα αλουμινίου και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Είχαμε επισημάνει από τις 20 Οκτωβρίου («Νέο Εξοικονομώ: χρειάζεται μισό δις επιπλέον λόγω ανατιμήσεων») και το κυβερνητικό επιτελείο άκουσε τη φωνή της αγοράς και ανταποκρίθηκε με πρώτο σύνθετο πακέτο απαραίτητων αναδιαρθρώσεων.

«Θέλουμε να στρέψουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες στο νέο πρόγραμμα ώστε να έχουν πολλαπλά οφέλη από αυτό» μας λέει κορυφαίος τεχνοκράτης του ΥΠΕΝ που συνεχίζει: «σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ βάζουμε στο παιχνίδι και τις φοροαπαλλαγές αλλά και το συντελεστή αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις. Θα ψηφίσουμε δηλαδή το μέτρο των υπεραποσβέσεων και για τις πράσινες επενδύσεις που διασφαλίζουν μείωση κατανάλωσης ενέργειας ή παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Με συντελεστή απόσβεσης στο 150-200%, το κόστος της επένδυσης περιορίζεται έμμεσα αλλά σημαντικά, καθώς ο επενδυτής ξοδεύει μεν για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά γλιτώνει από φόρους, άρα τον συμφέρει».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με τα έσοδα συμπληρώνει: «θέλουμε μονιμότερες διεξόδους από το πρόβλημα αφού η επιδοματική πολιτική που αναγκαστικά εφαρμόζουμε θα σταματήσει μέσα στο 2022, δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια διαθέσιμα. Θα βγάλουμε όμως άλλες λύσεις στην επιφάνεια και οι αποσβέσεις για τις επιχειρήσεις είναι μία ενδεικτική λύση».

Ο συνάδελφός του από το ΥΠΕΝ αποκαλύπτει πως : «η νέα κατεύθυνση-πρόταση που θα εφαρμόσουμε από κοινού είναι ότι οι τεράστιες αυξήσεις λογαριασμών σε ρεύμα και αέριο, θα νικηθούν όχι μόνο μέσα από τη διαχείριση της κατανάλωσης που επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργειακή θωράκιση κτιρίου στο Πρόγραμμα, αλλά παράλληλα με τη χρήση φωτοβολταϊκών για κάλυψη βασικών ενεργειακών αναγκών. Εκεί θα υπάρξει δέσμη κινήτρων» και ο …εφοριακός του ΥΠΟΙΚ συμπληρώνει: «σύντομα θα δείτε παροχή και πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια ή και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τροπολογία ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή και τώρα θα την εξηγήσουμε και θα την εξειδικεύσουμε με υπουργικές αποφάσεις που ήδη ετοιμάζουμε. Υπενθυμίζω πως όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση θα πληρώσουν ακριβά το λογαριασμό ενώ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η κατάσταση έχει απογειωθεί με 50% αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 100% αύξηση στο φυσικό αέριο. Αυτό πάμε να αντιμετωπίσουμε με ποικίλα εργαλεία».

Η εφαρμογή στο «Νέο Εξοικονομώ» που θα ανοίξει ως το τέλος του Νοεμβρίου θα κρατήσει ένα μήνα, αφού στο νέο Πρόγραμμα έχει καταργηθεί το αποκλειστικό κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας για ένταξη. Αυτοί που θα ενταχθούν, περίπου 50.000 νοικοκυριά στην παρούσα φάση, θα προκύψουν από την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν, με μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Επίσης, θα υπάρξει κατάλογος επιλαχόντων, από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ

«Σύντομα θα μπεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων, μέχρι να λειτουργήσει και επίσημα ενώ παράλληλα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του ρόλου που θα αναλάβει το ΤΕΕ στο Πρόγραμμα, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα επωμιστεί μεταξύ άλλων τη διαχείριση της πλατφόρμας, και την αξιολόγηση των αιτήσεων» μας λένε στο ΥΠΕΝ.

Το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είχε αρχικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ αλλά πλέον θα πάει επιπλέον μισό δις. Ηδη είναι μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ και τώρα χρειάζεται αναθεώρηση.

Οι δικαιούχοι θα είναι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης, ξεκινά από 40% και φτάνει έως 75-80%, ανάλογα με το ατομικό-οικογενειακό εισόδημα.

Το μέγιστο ποσοστό προβλέπεται για μία νέα κατηγορία για ευάλωτα νοικοκυριά που εμφανίζουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000. Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εξοικονόμηση ενέργειας κάθε χρόνο βάσει του κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Στα κριτήρια αξιολόγησης, θα υπάρχουν για πρώτη φορά πρόνοιες και κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης. Επίσης, για πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.