Ενέργεια: Η κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη καλά κρατεί

12/11/2021, 10:17
Ενέργεια: Η κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη καλά κρατεί

Η «ενεργειακή πανδημία» έχει εξελιχθεί σε τέρας όπως παλαιότερα ο πληθωρισμός (που και αυτός σηκώνει κεφάλι πάντως!) και είναι εδώ και …καλά κρατεί.

Τα νοικοκυριά την πληρώνουν και μάλιστα ακριβά ενώ η κατάσταση φαίνεται πως θα συνεχιστεί έτσι μέχρι την άνοιξη εκτός και αν υπάρξει αύξηση της προσφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από την πλευρά της Gazprom ώστε να ισορροπήσει στοιχειωδώς η ζυγαριά προσφοράς-ζήτησης και να μειωθούν οι τιμές.

Είναι κάτι που αρχίζει μεν να αχνοφαίνεται μετά από πολύ σκληρές πιέσεις και «υπόγειο παζάρι» οικονομικό και γεωπολιτικό των Βρυξελλών (και του Βερολίνου φυσικά) με τη Μόσχα, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί πλήρως ακόμη.

Στο μεταξύ καταναλωτές και επιχειρήσεις της Ελλάδας βλέπουν τις τιμές της ενέργειας περίπου …στα ουράνια και υποφέρουν ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσον να τους στηρίξει με αλλεπάλληλα πακέτα. Δυστυχώς όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επώδυνη κυρίως για τους «μη έχοντες» αλλά και για τη μεσαία τάξη που ήδη συμπληρώνει 10 συναπτά έτη οικονομικής κρίσης, εισοδηματικής υποχώρησης και ανέχειας.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το ότι η Ελλάδα παραμένει ολόκληρο το 2021 η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης σε επίπεδο χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη η αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών φυσικού αερίου. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει την πτωτική πορεία και σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει διότι αυτό και αδικαιολόγητο είναι και πολύ επιζήμιο για όλους» υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της ΡΑΕ που παρακολουθεί το θέμα.

Αλλά και στέλεχος του ΑΔΜΗΕ που ελέγχει θεωρητικά, χωρίς δυνατότητες παρέμβασης το φλέγον ζήτημα μιλάει για «πολύ ακριβό premium σε σχέση με τις τιμές της Ρουμανίας και της Βουλγαρία, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς άμεσης (με Βουλγαρία και Ιταλία) ή έμμεσης (με Ουγγαρία και Ρουμανία) σύζευξης τιμών δηλαδή το λεγόμενο coupling, άρα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η αποκλιμάκωση».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ μάλιστα κατέγραψε και μας μετέφερε πως «την προηγούμενη Κυριακή στις 7 Νοεμβρίου που δεν έκανε και κανένα φοβερό κρύο στη χώρα, η μέση τιμή επόμενης ημέρας της Ελλάδας έφτασε στα 187 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ενώ σε γειτονικές χώρες με πολύ περισσότερο κρύο ήταν 50-55 ευρώ χαμηλότερη! Στη Βουλγαρία 138 ευρώ, στη Σερβία 131 ευρώ και στη Ρουμανία 139 ευρώ, ενώ η πολύ πιο οργανωμένη Γερμανία έγραψε το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και πολύ καιρό με μόλις 35 ευρώ».

Τι μέτρα εξήγγειλε ο ΥΠΕΝ

Την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκας σε δηλώσεις που έκανε εξήγησε πως «οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζονται μέσα από τις χρηματαγορές, ενώ η Ελλάδα πρώτη από όλους ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών» ενώ συμπλήρωσε πως «η τιμή του φυσικού αερίου έχει 6πλασιαστεί από την αρχή του έτους και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει 4πλασιαστεί» λέγοντας ακόμη πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε μεγαλύτερες ενισχύσεις αν χρειαστεί, αφού κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες και απειλούνται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι Έλληνες καταναλωτές από τέτοιες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, θα ερχόμαστε και θα στηρίζουμε τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Παρόλα αυτά οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα και άλλες ημέρες : το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, η μέση τιμή ημέρας της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 206 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά υψηλότερη σε σχέση τη Βουλγαρία των 140 ευρώ αλλά και από όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Ακόμη και αν το δούμε με τα futures που καθορίζουν το επίπεδο μέσου όρου για τον Νοέμβριο, αλλά και για ολόκληρο το 2021, ακόμη και έτσι παρατηρείται πολύ υψηλή απόκλιση μέχρι στιγμής μεταξύ της Ελλάδας και των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών.Βάσει των μέσων μηνιαίων και ετήσιων τιμών, η Ελλάδα είναι με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες, η ακριβότερη αγορά ενέργειας της περιοχής. Ενδεικτικά για τον Νοέμβριο, η μέση τιμή επόμενης ημέρας για την Ελλάδα είναι κατά 26,5% υψηλότερη από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών με περίπου 205 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 168 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ» μας λένε από τη ΡΑΕ.

Ως αντιστάθμισμα για να «σβήσει η πυρκαγιά πρώτα και μετά βλέπουμε» ο υπουργός Ενέργειας κ.Κ. Σκρέκας εξήγγειλε άμεσες ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπάρξει ενίσχυση 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 μεγαβατώρες το μήνα. Επομένως, 70 ευρώ το τετράμηνο.

Για ένα νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο η ενίσχυση προσδιορίζεται στα 24 ευρώ το μήνα. Επομένως, η τετραμηνιαία ενίσχυση θα φτάνει τα 100 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή αφορά όλους τους παρόχους, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ.

«Στη ΔΕΗ οι αυξήσεις δεν θα είναι πάνω από 2-3 ευρώ το μήνα, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει και διαφημίζουν εμπορικά πακέτα» μας λένε στελέχη του Υπουργείου ενώ για τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, επισημαίνουν πως «μέσα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τα νοικοκυριά θα δουν μείωση μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στην δεξιά πλευρά του λογαριασμού, η οποία μπορεί και να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Από του χρόνου, μάλιστα, θα φανεί μια μείωση στους λογαριασμούς με στόχο μέχρι το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα στοίχημα δύσκολο αλλά που θα το κερδίσουμε».

Τέλος σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο όπως επεσήμανε ο κ.Σκρέκας, «τα αποθέματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι αλλά θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις έως τον Ιούνιο του 2022.Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει και επιπλέον έκπτωση 15% από τη ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο».