ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωρά σε πρόδρομες εργασίες για το Υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι

09/11/2022, 18:09
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωρά σε πρόδρομες εργασίες για το Υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι

Το project προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και το «πράσινο» του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση ερευνητικών-δειγματοληπτικών γεωτρήσεων

Το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προκειμένου να προχωρήσει σε εκτέλεση σημειακών ερευνητικών-δειγματοληπτικών γεωτρήσεων για την υλοποίηση του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στον Αχελώο.

Πρόκειται ουσιαστικά για το επόμενο βήμα στη μακρά διαδρομή του συγκεκριμένου μεγάλου project, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, το οποίο οδηγεί πλέον σε δρομολόγηση των πρόδρομων εργασιών.

Η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Άρτας προβλέπει την έγκριση επέμβασης επί δασικού χαρακτήρα έκτασης στις Δ.Ε Αχελώου, του Δ. Αργιθέας, της Π.Ε Καρδίτσας και Δ.Ε Τετραφυλλίας, του Δ. Γεωργίου Καραϊσκάκη, της Π.Ε. Άρτας και αφορά σημειακές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις που θα εκτελεσθούν για την αναγνώριση των επί τόπου τεχνικογεωλογικών συνθηκών και την επιλογή των καταλληλότερων μεθόδων θεμελίωσης και στεγανοποίησης των τεχνικών έργων, καθώς και την εξασφάλιση της ευστάθειας αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΠΕ του έργου εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο.

Το ΥΗΕ Αυλακίου αποσκοπεί στην περαιτέρω αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του ποταμού Αχελώου στο τμήμα από τη γέφυρα Κοράκου, κατάντη του οικισμού Συκιάς έως 3 χλμ βόρεια του οικισμού Αυλάκι.

Η αξιοποίηση θα γίνει με την κατασκευή φράγματος, ταμιευτήρα και Υδροηλεκτρικού Σταθμού ισχύος 83,60 MW αμέσως κατάντη του φράγματος. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιείται με την πτώση του αποθηκευμένου νερού (υδροδυναμική ενέργεια), την κίνηση του μέσω των στροβίλων (κινητική ενέργεια) και την μετατροπή του σε ηλεκτρική. Αφού το νερό διέλθει από τους στροβίλους θα διοχετεύεται μέσω της διώρυγας φυγής στην κοίτη του ποταμού χωρίς να μεταβάλλεται η ποιότητα και η ποσότητα του. Η ενεργειακή παραγωγή του ταμιευτήρα Αυλακίου συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας των ανάντη έργων Μεσοχώρας και Συκιάς.

Το εμβαδόν της επιφάνειάς της λεκάνης κατάκλυσης στην ανώτατη στάθμη λειτουργίας και πλημμύρας εκτιμάται στα 12,80 km2 και 13,70 km2 αντίστοιχα, ενώ στην κατώτατη στάθμη λειτουργίας στα 5,25 km2 . Ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας υπολογίζεται 376,75×106 m3, ενώ ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα σε 300,71×106 m3.

Υπενθυμίζεται ότι κατά μήκος του Αχελώου λειτουργούν ήδη άλλα τρία υδροηλεκτρικά έργα, στο Καστράκι, τα Κρεμαστά και το διπλό στο Στράτο. Υπάρχει επίσης και το κατά 90% ολοκληρωμένο από το 2001 υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αυτή τη στιγμή διαθέτει υδροηλεκτρικά έργα εγκατεστημένης ισχύος 18 MW, ωστόσο έχει υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη αρκετά ακόμη, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνεισφέρει στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αλλά και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι εκτιμάται ότι θα παράγει περί τις 300GWh πράσινης ενέργειας, ποσότητα ισοδύναμη με τις ετήσιες ανάγκες μιας μεγάλης πόλης.

Πρόκειται, επομένως, για ένα έργο με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εθνική οικονομία και το περιβάλλον, όσο και για την τοπική κοινωνία.