Η Ιταλία «κολλά» την…ελληνική έξοδο στις αγορές

Δύο ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να εκδώσει η Ελλάδα. Θα είναι οι κρίσιμες εκδόσεις που θα σηματοδοτούν την οριστική επάνοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει το πρώτο 10ετές ομόλογο, κάτι που έχει να δίνει μια ολόκληρη δεκαετία. Αυτή η κίνηση δεν είναι τυχαία. Από τεχνικής άποψης θα πρέπει να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «καμπύλη επιτοκίων». Από ουσιαστικής άποψης, θα είναι μια προσπάθεια να πείσουμε τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χωρίς καμμία στήριξη και μάλιστα χωρίς προληπτική γραμμή.
Δύο εκδόσεις τους επόμενους μήνες
Προ ημερών, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, είπαν ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δύο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές. Η μία από τις εκδόσεις θα μπορούσε να είναι ένα 10ετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει πουλήσει ομόλογο με τέτοιο χρονικό ορίζοντα από το 2008, πριν την παγκόσμια κρίση. Η δεύτερη έκδοση θα έχει ωρίμανση επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές και η Αθήνα ενδέχεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.
Ιταλική «σφήνα»
Τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Δεν έχει να κάνει με την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που όπως δείχνουν τα πράγματα πηγαίνει καλά. Αντιθέτως, είναι από τις φορές που η αιτία είναι… εξωγενής. Από τη μια η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Έντονοι κλυδωνισμοί
Οι αναφορές ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, τα δύο κόμματα της Ιταλίας τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ ύψους 250 δισ. ευρώ, προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στις ιταλικές μετοχές καθώς και στην αγορά ομολόγων της χώρας. Ο προβληματισμός στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ότι αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο. Είναι η ακραία αντίδραση. Δηλαδή, όσο «άγαρμπη» ήταν η αντίδραση στα ιταλικά ομόλογα, τόσο ήταν και στους ελληνικούς τίτλους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές βλέπουν επιπτώσεις στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.
Ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ
Η αναταραχή που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, συνεχίζει να επηρεάζει τους ελληνικούς τίτλους, παρ’ όλο που τα υπόλοιπα ομόλογα της περιοχής ανακάμπτουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υψηλής ευαισθησίας και του υψηλού ρίσκου που συνεχίζει να συνοδεύει τα ελληνικά assets, τα οποία για τους ξένους επενδυτές αποτελούν assets με χαρακτηριστικά αναδυόμενων αγορών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα στα εξωτερικά σοκ, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος όταν, λόγω και της πολιτικής της ΕΚΤ, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους δανεισμού.
Το εσωτερικό «μέτωπο»
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας μας δεν υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης, ο οποίος να μπορεί να «νικήσει» τις διεθνείς αναταράξεις. Αντιθέτως, οι αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εντείνουν την αβεβαιότητα και κρατούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μακριά από την Ελλάδα. Παράλληλα, οι εγχώριες εξελίξεις δεν ευνοούν το κλίμα στην αγορά, καθώς οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και το μήνυμα που έστειλε το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκαλούν νέα αβεβαιότητα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και θέτουν ερωτηματικά γύρω από την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το σήμα -«κλειδί» για τους ξένους επενδυτές. Σε ετήσια βάση η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι καλύτερες σε επιδόσεις αγορές ομολόγων φέτος στην Ευρώπη με κέρδη άνω του 2% η καθεμία σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, ωστόσο όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, με τις αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων να δέχονται ανοδικές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, το περιθώριο για υποχώρηση των yields στις αγορές της ευρωπεριφέρειας συρρικνώνεται ραγδαία.