Σχέδιο αυξήσεων και αντίμετρα ύψους 700 εκατ. ευρώ

02/07/2018, 12:30
8F01

Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα πλήξει δίπλα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και των ψηφοφόρων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση φέρνει ως αντίμετρα αυτών των… μέτρων μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες και θα εφαρμοστούν από το 2019 και έπειτα. Βασική προϋπόθεση να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος και να πάρει το «οκ» των «θεσμών».

Εκτιμάται ότι θα διατεθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ, αρχικά, για να αντισταθμιστούν κάποια από τα μέτρα που θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων συνταξιούχων από το 2019 και χιλιάδων φορολογουμένων από το 2020.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις στον βασικό μισθό. Το θέμα έθεσε προ ημερών και στο κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρέθηκε στην Αθήνα για την έκθεση για το άρθρο 4.

Σε δεύτερη φάση θα φέρουν έμμεσες αυξήσεις στις τσέπες χιλιάδων πολιτών.

Το σχέδιο αυτό έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Με βάση το σενάριο που διαδίδει η κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση των συντελεστών της εισφοράς για τα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ. Εάν συμβεί αυτό τότε μισθοί και συντάξεις εμμέσως θα αυξηθούν, καθώς η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί.

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα φορολόγησης φυσικών προσώπων. Η διαρροή λέει ότι ο συντελεστής θα μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα στο 20% για τα εισοδήματα ως 20.000 ευρώ. Αν συμβεί αυτό τότε θα υπάρξει φοροελάφρυνση ως και 400 ευρώ για τους φορολογούμενους.

Και οι δύο παρεμβάσεις στη φορολογία έχουν σχεδιαστεί για το 2020, ωστόσο το επιτελείο της κυβέρνησης μελετά να τις φέρει νωρίτερα, το 2019, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν μέχρις ενός σημείου τις μειώσεις που θα υποστούν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι, ενώ παράλληλα θα «κουρέψουν» και τις απώλειες από τη μείωση του αφορολόγητου.

Οι υποσχέσεις, μέσω διαρροών, από την κυβέρνηση για μείωση των φόρων συνεχίζονται και με τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, το σενάριο που κυκλοφορεί είναι τριπλό και περιλαμβάνει από κατάργηση του φόρου για μικρές περιουσίες ως και απαλλαγή από την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης για όλους.

Το μεγάλο πρόβλημα για το κυβερνητικό στρατόπεδο με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι η αύξηση που προκύπτει στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Έτσι, αφήνεται να διαρρεύσει πλέον και με συγκεκριμένα παραδείγματα η πρόθεση μείωσης ή συγκράτησης του φόρου, ακόμη και για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μαζί με το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που θα φέρουν έμμεση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις διαδίδεται και το σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ.

Στον φόρο ακινήτων η κυβέρνηση για να απαλλαγή από την κατακραυγή για τις αυξήσεις στη λεγόμενη λαϊκή κατοικία λέει ότι εξετάζει κατάργηση του φόρου για όσους έχουν πρώτη κατοικία ως 50 τετραγωνικά μέτρα και η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο όριο, όπως για παράδειγμα τα 50.000 ευρώ.

Άλλο σενάριο είναι η μείωση του συντελεστή στον κύριο φόρο για ακίνητα σε περιοχές ζώνης ως 1.050 ευρώ το τετραγωνικό.

Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να κοστολογηθούν και στη συνέχεια να έχουν και την έγκριση των δανειστών.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 ίσως και να μη γίνουν. Το άφησαν να εννοηθεί ακόμα και στις συναντήσεις που είχαν προ ημερών με το ΔΝΤ. Έλεγαν πηγές του υπουργείου Εργασίας ότι δεν είναι ακόμα ώρα να ζητήσουμε τη μη εφαρμογή των μειώσεις στις συντάξεις. Έλεγαν, μάλιστα, ότι αυτό θα το θέσουμε και επίσημα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το… επισφράγισμα αυτής της σκέψης ήρθε προ ημερών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν βγήκε στο δίκτυο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βρετανία.

Το περιέγραψε, με τον δημοσιογράφο να τον ρωτά επίμονα αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις. Μάλιστα, τον ρώτησε αν ένας επενδυτής που έχει στο ραντάρ του την Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει αν η κυβέρνηση θα ζητήσει αυτή την… ανατροπή.

Σαφή απάντηση δεν έλαβε, ωστόσο φαίνεται πως το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φέρει αυτό το θέμα προσεχώς. Ίσως και στη ΔΕΘ.