Επι…στροφή στην Oικονομία

19/08/2018, 13:02
Επι…στροφή στην Oικονομία

Με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ξεκίνησε η σταδιακή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Ήρθε σε μια χρονική στιγμή που τόσο η χώρα όσο και η κυβέρνηση είχαν ανάγκη από μία θετική είδηση.Λίγα 24ωρα πριν από τη φιέστα για την έξοδο από το μνημόνιο, που θα γίνει υπό τη σκιά της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 96 νεκρούς, η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα δίνει μια κάποια ελπίδα στο Μέγαρο Μαξίμου.Η κυβέρνηση ήθελε διακαώς να «γυρίσει» την ατζέντα στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς «ποντάρει» πολλά στην έξοδο από το πρόγραμμα και φαίνεται πως βρίσκεται και στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ευρωπαίους. Εν μέσω των καλοκαιρινών τους διακοπών, διάφοροι ευρωπαίοι παράγοντες «τουιτάρουν» υπέρ της Ελλάδας, όπως έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τάσεις ανάκαμψης

Μπορεί η τσέπη των φορολογούμενων να συνεχίζει να αδειάζει με ρυθμούς… ρεκόρ, ωστόσο τα οικονομικά του κράτους άρχισαν να δείχνουν τάσεις ανάκαμψης. Τα πλεονάσματα ξεπερνούν τους στόχους, οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση και τα κόκκινα δάνεια μειώνονται.Με τον επερχόμενο ανασχηματισμό –που αν και συνήθως δεν προαναγγέλλεται τα τελευταία χρόνια έχει καταρριφθεί και αυτή η «παράδοση»– θα επιχειρηθεί να δοθεί και έξτρα πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση. Μπορεί οι αλλαγές να μην είναι ριζικές, αλλά μαζί με τη ρητορική της εξόδου από τα μνημόνια θα στρωθεί επικοινωνιακά ο δρόμος για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.Η ΔΕΘ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει κοινωνικές παροχές, με στόχο να πείσει τον κόσμο ότι τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, ανοίγει ο δρόμος για ελαφρύνσεις και χρήματα - επιδόματα στην τσέπη του κόσμου.Αναμένεται επίσης να δώσει… ώθηση στη σκέψη να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από το 2019. Για την κυβέρνηση αυτή η απόφαση (σ.σ. αν και εφόσον πάρει και την τελική έγκριση των δανειστών τον Οκτώβριο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους) δεν έχει να κάνει μόνο με τις συντάξεις που δεν θα κοπούν.
Είναι και θέμα ψυχολογίας του κόσμου, αφού θα σκεφτεί ότι «γλίτωσε» τα χειρότερα. Είναι η «τέχνη της μη απώλειας», όταν δηλαδή δεν σου κόβουν –τελικά– τον μισθό ή τη σύνταξη.

Η έξοδος στις αγορές

Το μόνο «αφήγημα» που προς το παρόν δεν περνά στον κόσμο είναι η έξοδος στις αγορές. Και αυτό γιατί κατάλαβε πως έχοντας στο «ταμείο» 24,1 δισ. ευρώ δεν χρειάζεται να βγεις και να δανειστείς για τους επόμενους 22 μήνες. Άρα, τα επιτόκια και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους είναι μεν σημαντικές, αλλά επί του παρόντος δεν «μετρούν» παρά μόνο επικοινωνιακά και σε επίπεδο ψυχολογίας.Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει κάτι ακόμα: εκλογές με άδειες τις τσέπες του κόσμου (ακόμα και σε επίπεδο… υποσχέσεων) δεν θα έχουν ευτυχές αποτέλεσμα. Από την άλλη, η παροχολογία δεν πρέπει… να ξεφύγει.
Οι δανειστές θα κρατούν μολύβι και χαρτί στη ΔΕΘ. Δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα μόλις βγει από τα μνημόνια και ξεκινήσει η αυστηρή επιτήρηση, να της επιτρέψουν να κάνει παροχές με το… τσουβάλι. Εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα δοθεί το λάθος μήνυμα με το «καλημέρα».Γι’ αυτό θα συζητήσουν τις στοχευμένες παροχές με λεφτά από το πλεόνασμα… του πλεονάσματος, αλλά και τις συντάξεις. Για το τελευταίο μάλιστα είναι βέβαιο πως θα ζητήσουν ισοδύναμα.Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα προτείνει τα 1,8 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την περικοπή των συντάξεων, να καλυφθούν από το υπεροπλεόνασμα του 2018.Το ερώτημα όμως είναι ένα: πόση θα είναι η υπέρβαση από τον στόχο και που θα πάνε τελικά αυτά τα χρήματα; Στο κονδύλι για τις συντάξεις ώστε να μη μειωθούν; Σε κοινωνικές παροχές ή σε μειώσεις φόρων και ΦΠΑ; Θα είναι μεγάλη έκπληξη έως… θαύμα να τα καταφέρουν όλα μαζί.Έτσι, φαίνεται πως σ’ αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση στη ΔΕΘ θα κινηθεί περισσότερο… υποσχετικά ώστε να κρατήσει αυτή τη ρητορική μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.Εκλογές χωρίς παροχές γίνονται; Δεν γίνονται…