Τρεις «προϋπολογισμούς» επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

19/09/2018, 13:02
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αλλα… κόλπα εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων, θέμα για το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να πειστούν οι δανειστές της χώρας.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο καλείται να ολοκληρώσει μέσα σε 25 μέρες τρεις διαφορετικές version «προϋπολογισμών» με όλες τις πιθανές -και απίθανες- λύσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα να μην προχωρήσει σε νέα περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Τις θέσεις του διαπραγματευτικού επιτελείου θα μεταφέρει και προφορικά στις επαφές που έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Λονδίνο. Αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα τοποθετηθεί στο Euroworking Group στο πλοίο θα γίνει ο απολογισμός της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Αθήνα.

Όπως φαίνεται, το θρίλερ με τις συντάξεις θα τραβήξει επί μακρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το σενάριο λήψης των τελικών πολιτικών αποφάσεων για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το μέρισμα τον Δεκέμβριο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. Και τούτο διότι οι θεσμοί θεωρούν ότι ίσως τότε να είναι διαθέσιμα τα αναγκαία δημοσιονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει μόνιμα υψηλά πλεονάσματα με το μείγμα πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση.

Η τριπλή αποστολή

Το πρώτο «πακέτο» στοιχείων προϋπολογισμού θα πρέπει να σταλεί στις κοινοτικές υπηρεσίες (Eurostat) την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Aφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη.

Ουσιαστικά η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία θα συλλέξει τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία ελλείμματος και χρέους τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών (μέσω του Γενικού Λογιστηρίου) θα στείλει τις νέες εκτιμήσεις για το 2018 αναφορικά με τα έσοδα, τις δαπάνες και τα πλεονάσματα. Η Eurostat με τη σειρά της θα πρέπει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να κρίνει αν τα στοιχεία αυτά γίνονται αποδεκτά ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις που θα αλλάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τα προηγούμενα έτη.

Την 1η Οκτωβρίου βάσει συνταγματικής υποχρέωσης η κυβέρνηση θα καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες θα ακολουθεί το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε προ μηνών. Δηλαδή θα περιλαμβάνει ούτως ή άλλως την περικοπή των συντάξεων.

Η κρίσιμη αποστολή, που θα έχει την μορφή αιτήματος προς την Κομισιόν, θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου. Έως τότε θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού με προσαρμοσμένη μορφή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πρόκειται για την αίτηση ένταξης Ελλάδος για πρώτη φορά στη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσθήκη σεναρίου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων.

Οι αποφάσεις

Oι θεσμοί θα εκδώσουν το πρώτο πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία μαζί με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις τους, τον Νοέμβριο. Θα ενσωματώνει το πόρισμα της Eurostat, τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία που θα έχουν καταστεί έως τότε διαθέσιμα, αλλά και τα υπόλοιπα δεδομένα τα οποία έχουν ήδη στα χέρια τους (σ.σ. και θα συνεχίσουν να έρχονται σε διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εξ αποστάσεως με την Ελληνική πλευρά). Εν συνεχεία σε πολιτικό επίπεδο Eurogroup θα πρέπει να αποφανθούν αν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη μείωση των συντάξεων. Η απόφασή τους ενδεχομένως να συνδεθεί και με το αν κρίνουν ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για κρίσιμες παρεμβάσεις που θεωρούν αναγκαίες αλλά και με την γενικότερη πορεία των μεταμνημονιακών προπαπαιτούμενων που θα δείχνει το κατά πόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Πάντως, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πεισθούν οι θεσμοί για τη μη περικοπή των συντάξεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει αυστηρό μήνυμα, καθώς παραμένει αμετακίνητο στη θέση του για τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτρο.

Μάλιστα το ΔΝΤ εμφανίζεται με πολύ σκληρή γραμμή καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί ούτε σπάσιμο των περικοπών στις συντάξεις σε δόσεις, ούτε μία παράταση της εφαρμογής.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν φέρεται ότι δεν πείστηκε με τα επιχειρήματα της Αθήνας και η εμμονή του ΔΝΤ δεν εξαντλείται μόνο στο τι συμβολικές επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της μη τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ εστιάζονται σε τρία σημεία: Στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του υπερπλεονάσματος το 2019. Το Ταμείο επιμένει ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Τρίτον, για τα αντίμετρα, το ΔΝΤ επιμένει ότι μπορεί να δοθεί με αυτά περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για να προσφέρουν κοινωνική ανακούφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να περάσει το μήνυμα του σε πολιτικό επίπεδο, σε πρώτη φάση στους εκπροσώπους των κρατών – μελών που συμμετέχουν στο Euroworking Group , το οποίο συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το αφορολόγητο