Folli Follie: Θρίλερ χωρίς τέλος

30/09/2018, 17:57
1

Στοιχεία που αναδεικνύουν ένα λογιστικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez & Marshal για την εταιρεία κολοσσό Folli Follie. Ένα θρίλερ με πολύπλευρες διαστάσεις. Από τον κινεζικό μέτοχο Fosun, τους απλούς μετόχους και ομολογιούχους, τους προμηθευτές, τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς, τις τράπεζες έως και το ελληνικό… υπερταμείο.

Λογιστικό «μαγείρεμα» 1,8 δισ. δολάρια
Τα στοιχεία που «ανακάλυψε» η Alvarez & Marshal «σοκάρουν». Μαρτυρούν πρωτοφανείς αποκλίσεις από τους… επίσημους ισολογισμούς, άρα και τις επίσημες παρουσιάσεις σε αναλυτές, σε επενδυτές, σε roadshows και σε κάθε άλλη επενδυτική εκδήλωση. Τα έσοδα από την Ασία είναι μόλις 116,8 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου εννέα φορές χαμηλότερα από το 1,112 δισ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, που αποσύρθηκε. Επίσης, όχι μόνο δεν υπήρχαν τα κέρδη των 316,4 εκατ. δολαρίων που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, αλλά υπήρξαν ζημιές 44,7 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, τα τραπεζικά διαθέσιμα στην Ασία είναι μόλις 6,4 εκατ. δολάρια, έναντι 296 εκατ. δολάρια που ανέγραψε ο ισολογισμός, ενώ οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 260,9 εκατ. δολάρια, ενώ στον ισολογισμό του 2017 αναφέρονταν μόνο 144,5 εκατ. Οι εμπορικές απαιτήσεις από τις δραστηριότητες στην Ασία είναι μόλις 99,1 εκατ. δολάρια από 718,9 εκατ. δολάρια που ανέγραφε ο ισολογισμός του 2017, οι προκαταβολές είναι μόλις 7,56 εκατ. έναντι 310,7 εκατ. δολάρια που ανέφερε ο ισολογισμός. Τέλος, τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία! Απ’ αυτά προκύπτει ότι το λογιστικό «μαγείρεμα» αγγίζει τα 1,8 δισ. δολάρια, με το πόρισμα των ξένων ελεγκτών να δικαιώνει πλήρως τους φόβους της αγοράς που εξ αρχής είχε δείξει την ανησυχία της, ενώ επιβεβαίωσε κατ’ απόλυτο τρόπο το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM), που με την έκθεσή του στις αρχές Μαΐου, επέφερε τρομερό ρήγμα σε όλη την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

Ραγδαίες εξελίξεις
Φαίνεται πως πλέον έχει ανοίξει μια νέα περίοδος με πιο ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις για την τύχη του ομίλου. Το πόρισμα ήδη παραδόθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η Ernst & Young θα το ενσωματώσει με τα εγχώρια στοιχεία ώστε να εκδώσει τον καινούργιο –ενοποιημένο– ισολογισμό ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει επίσης πολύ σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις. Η συνέχεια για την εταιρεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ θα τεθεί ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας, δεδομένου ότι η ρευστότητα εξαντλείται, όπως εμμέσως παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωσή της. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στο δικαστήριο για την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές τα στελέχη και η υπερασπιστική ομάδα της Folli Follie τόνισε με έμφαση ότι «το 60% περίπου του κύκλου εργασιών του ομίλου έρχεται από τις δραστηριότητες στην Ασία». Δεδομένων των νέων στοιχείων, εξυπακούεται ότι πλέον μιλάμε για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για την επιβίωση της εταιρείας. Άλλωστε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το μπαράζ των διεκδικήσεων από ομολογιούχους, προμηθευτές, και συνεργαζόμενους πάσης φύσεως. Ο όμιλος Folli Follie ήταν ένας από τους πλέον προβεβλημένους και… λαμπερούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μέλος του FTSE 25, άρα της ελίτ του ΧΑΑ, μέλος των δεικτών του MSCI, άρα αποδεκτός και διεθνώς, με δεκάδες θυγατρικές, δύο ομολογιακά δάνεια και σημαντικά placement!

Παραιτήσεις και δεσμεύσεις
Τα στοιχεία του πορίσματος έφεραν μπαράζ εξελίξεων: Την παραίτηση των ιδρυτών, βασικών μετόχων και εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου κ. Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, αλλά και την παραίτηση της Rothschild, καθώς ο διεθνής οίκος είχε προσληφθεί ως βασικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Folli Follie προκειμένου να «τρέξει» τη διαδικασία εξεύρεσης κεφαλαίων και στρατηγικών επενδυτών. Μαζί με τη Rothschild, την παραίτησή τους έχουν υποβάλλει ο νομικός σύμβουλος Allen & Overy με έδρα το Λονδίνο, αλλά και η ελληνική δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας, που είχαν αναλάβει τη νομική υποστήριξη του διεθνούς οίκου στο έργο της αναδιάρθρωσης.
Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. της FF η εταιρεία ανέλαβε 5+3 δεσμεύσεις:
1. Αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο. 
2. Λειτουργική αναδιάρθρωση. 
3. Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση. 
4. 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο. 
5. Εγκαθίδρυση εταιρικής διακυβέρνησης.
Επίσης αποφάσισε: α) την αντικατάσταση των διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας, β) αλλαγές στο Δ.Σ. της FFG με πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή για την αναδιάρθρωση του ομίλου και γ) διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες του «κακού» και να ασκηθούν τα ενδεδειγμένα δικαστικά μέσα κατά παντός υπευθύνου.

H κινεζική Fosun και το… υπερταμείο

Μέχρι στιγμής ο Κινέζος μέτοχος, Fosun, είναι απλός… παρατηρητής των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι πλήττεται ιδιαίτερα από τις αποκαλύψεις για τη FF. Ο Όμιλος Fosun και η συνδεδεμένη επιχείρηση του Fidelidade - Companhia de Seguros κατέχουν συμμετοχή 16,37% στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie. Η Fosun International Ltd ενέγραψε στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου ζημία ύψους 101 εκατ. ευρώ από αυτή τη συμμετοχή της. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως δεδομένου ότι η υπόθεση της Folli Follie έπληξε και την υστεροφημία της Fosun (απομακρύνοντάς την και από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής) ενδεχόμενη μη προσφυγή της θα ήγειρε ερωτήματα για το ρόλο των Κινέζων. Την ίδια ώρα, μέτοχος στη FF παρουσιάζεται ακόμα και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Υπερταμείο είναι μέτοχος της Folli Follie και διαθέτει 643.887 μετοχές ήτοι το 0,96% της εταιρείας. Σήμερα, οι μετοχές που διαθέτει το υπερταμείο στη FF υπολογίζεται πως έχουν αξία 3 εκατ. ευρώ, με την πιθανότητα να φτάσουν… στο μηδέν να ενισχύεται μέρα με τη μέρα.