Ούτε λέξη από Τόμσεν για την Ελλάδα

Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, ο κ. Τόμσεν δεν προέβη σε καμία επισήμανση για τη χώρα μας, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις που στάλθηκαν ηλεκτρονικά, όπως αυτές των Ελλήνων δημοσιογράφων. Ετσι, το Ταμείο απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως για την Ελλάδα πριν από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν.
Ωστόσο, προηγήθηκαν οι εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίες έδειξαν πως οι τεχνοκράτες του εξακολουθούν να μη βλέπουν «υπερπλεονάσματα», να θεωρούν την περικοπή των συντάξεων «διαρθρωτικό μέτρο» και να κάνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών. Γι' αυτό, κάλεσε τα κράτη με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό δημόσιο χρέος να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του χρέους τους. Επισήμανε ακόμα ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.
Όπως αναμενόταν, ειδική αναφορά έκανε στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ώρα να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της». Τόνισε πως «οι αγορές δεν είναι θετικές στη χαλάρωση αυτή» και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».
Τέλος, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τον προβληματισμό του για την περιορισμένη βούληση για πραγματικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.
Η συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σήμερα στο Μπαλί, με το ισχυρό δίδυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν, με φόντο το θέμα των συντάξεων.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.
Με «όπλο» τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικού, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να «κάμψει» την αντίδραση του ΔΝΤ στην ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019.
Ο κ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να κάμψει την αρνητική στάση του ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να μη βλέπει δημοσιονομικό χώρο για παροχές. Το Ταμείο μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τη γήρανση του πληθυσμού.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την προσεχή τετραετία θα πιάσει οριακά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αφήνει περιθώριο για «χαλάρωση» και αντίμετρα. Ο κ. Τσακαλώτος θα υποστηρίξει ότι τόσο η πρόβλεψη αυτή, όσο και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.
Άλλωστε, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισήμανε ότι στο 8μηνο του 2018 το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 868 εκατ. ευρώ υψηλότερο (0,5% του ΑΕΠ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, άρα το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 4% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Εξάλλου, για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ με περικοπή συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, ενώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις και με ορισμένα μόνο αντίμετρα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.