Eurogroup: Πίστωση χρόνου μέχρι Φεβρουάριο για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

04/12/2018, 10:41
1

Η ιταλική κρίση και οι διαβουλεύσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μονοπώλησαν τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να αποσπάσει εύκολα τη σιωπηρή έγκριση των ομολόγων του στην ευρωζώνη για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και την εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019.

Επιπλέον, ο… χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Eurogroup προς την κυβέρνηση ήταν η πίστωση χρόνου που της δόθηκε, για να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση, έδειξε «κίτρινες κάρτες» για τις καθυστερήσεις. Ο κ. Τσακαλώτος πήρε το… μήνυμα και έσπευσε να διαβεβαιώσει το Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά θα πατήσει «γκάζι», με ορίζοντα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου. Έτσι, απέφυγε την έντονη κριτική και παρουσιάστηκε ουσιαστικά μια «μαγική εικόνα» για τη χώρα μας, σε ευθεία αντιδιαστολή με την… άτακτη Ιταλία.

Όπως ανέφεραν τόσο ευρωπαϊκές πηγές όσο και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν τέθηκε καν προς συζήτηση χθες, καθώς το Eurogroup υιοθέτησε την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης και εξέτασε μόνο όσους παρουσίαζαν αποκλίσεις από τους κανονισμούς (δηλαδή, τον ιταλικό, τον ισπανικό, τον πορτογαλικό, τον βελγικό και τον σλοβένικο). Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, κρίθηκαν συμβατοί με το Σύμφωνοι Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία», σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά το πρώτο μέρος του χθεσινού Eurogroup.

Η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων στη Βουλή

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καταργεί την περικοπή των συντάξεων. Η συζήτησή του θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα με ψηφισμένη την ακύρωση του επώδυνου μέτρου.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Η αρχή θα γίνει από τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ εκείνοι των υπόλοιπων φορέων και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν τη σύνταξή τους στις 21 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα θα γίνει, λόγω των Χριστουγέννων, και η καταβολή των επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου του ΕΤΕΑΠ, οι οποίες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 27 Δεκεμβρίου.

Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Τσακαλώτος δεν δέχθηκε χθες παρατηρήσεις από τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την αργή πορεία υλοποίησης πολλών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, χάρη στην ντρίπλα που έκανε: πρόλαβε να αναγνωρίσει ο ίδιος τις καθυστερήσεις και να υποσχεθεί ότι θα ξεπεραστούν. Όμως, η χριστουγεννιάτικη… εκεχειρία είναι προσωρινή, όπως φάνηκε από τις προειδοποιητικές βολές του κ. Μοσκοβισί.

Πριν από το χθεσινό Eurogroup, o Επίτροπος Οικονομικών τόνισε διπλωματικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε όλους τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη, δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, «σε τρεις μήνες». Εντόπισε δε τις καθυστερήσεις στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στους διορισμούς στο Δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόοδος στα ζητήματα αυτά είναι σημαντική, «όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες».

Η προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου με επίσκεψη των τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα. Μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν εντός του τρέχοντος μηνός, όπως είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού κ.ά.

Να χαμηλώσει κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο προστασίας από πλειστηριασμούς ζητούν οι τράπεζες

Ιδίως στο κρίσιμο μέτωπο του νόμου Κατσέλη, το παζάρι είναι σκληρό, όπως ανέφερε προχθές το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και οι πιέσεις για δραστική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς εντείνονται. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης δήλωσε χθες, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, ότι θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αντικειμενική αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου (πρόγραμμα «Εστία»), σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.