Μητσοτάκης: Μόνιμες μειώσεις φόρων και παράταση των μέτρων στήριξης στην εστίαση

06/02/2021, 10:22
Μητσοτάκης: Μόνιμες μειώσεις φόρων και παράταση των μέτρων στήριξης στην εστίαση

O Πρωθυπουργός τόνισε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, σχεδιάζει και σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων. Στο τραπέζι και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. «Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιβολή των νέων αυστηρότερων μέτρων, οδηγεί σε παράταση του πακέτου στήριξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κλάδους όπως η εστίαση.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό:

· Παρατείνεται η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για την εστίαση και για το μήνα Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την Πέμπτη για τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο ενοικιαστής δεν καταβάλει ενοίκιο. Από την άλλη πλευρά ο ιδιοκτήτης αποζημιώνεται από το Κράτος με το 80% του αρχικού ενοικίου.

· Παρατείνεται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (έληγε στις 30 Απριλίου) και στις μεταφορές, στα θέατρα, στον κινηματογράφο και στον τουριστικό πακέτο έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι για το τουριστικό πακέτο, ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει, μεταξύ άλλων, στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Στις μεταφορές, καλύπτονται τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων.

· Παρατείνεται η δυνατότητα ο εργοδότης να θέτει σε αναστολή τη σύμβαση των εργαζομένων του. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ (για το σύνολο του μήνα) ενώ το Δημόσιο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές.

· Προχωρά το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι στοχευμένο και προσαρμοσμένο στα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα καλύπτει πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων οι οποίες καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 30% για το διάστημα Μαρτίου 2020 έως Δεκέμβριο του 2021. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Το τελικό ύψος της επιδότησης ενδεχομένως να καθορίζεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των δαπανών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην ΑΑΔΕ.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο σε παρεμβάσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.

«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα τη ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση το Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το μέτωπο της πανδημίας, τα lockdown και η ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης οδηγεί σε ανασχεδιασμό των επόμενων κινήσεων με στόχο την διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μεταφέρει για αργότερα την πρόθεση του να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ (το οποίο αφορά τις δόσεις του 2021-2022) που είχε ανακοινωθεί στο τέλος του 2020.