3.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και 1.000 σε κάθε εργαζόμενο

05/03/2021, 16:42
3.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και 1.000 σε κάθε εργαζόμενο

Υπεγράφη χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και προχωράει η διαδικασία ώστε τις επόμενες η μέρες να βγει η πρόσκληση για ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που ήταν κλειστές λόγω αυστηρού lockdown την περίοδο των εορτών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή.

Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα είναι αυτές των περιοχών της Δυτικής Αττικής -Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία και σε όλες τις άλλες περιοχές που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε και με τη μέθοδο του «click away».

Όπως τόνισε ο υπουργός «θα λάβουν μια έκτακτη επιχορήγηση -όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο- 3.000 ευρώ κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ θα λάβει ο κάθε εργαζόμενός της» καθώς «θέλουμε ακριβώς να δείξουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις θα έχουν μια ευνοϊκότερη μεταχείριση και μια ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι υστερεί η στήριξη των επιχειρήσεων της Δυτικής Αθήνας, ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει και κατέθεσε στα πρακτικά τα ποσά που δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα εγγυοδοτικά και τα χρήματα που έχουν δοθεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης ανά δήμο της Δυτικής Αττικής.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε πως αυτό «έχει διάφορα χρήματα μέσα» και προσέθεσε: «Ένα τμήμα που είναι επιδοτήσεις θα διατεθούν μέσω του κράτους για την υλοποίηση έργων. Το άλλο τμήμα του όμως θα δοθεί με εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν κάποια στιγμή. Το πώς θα χρησιμοποιούν αυτά δάνεια δεν είναι ακόμα αποφασισμένο, όχι μόνο από εμάς, αλλά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Επισήμανε πως «η δική μας πρόταση είναι όλα, και τα 12 δισεκατομμύρια του Ταμείου να αξιοποιηθούν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα είναι το όχημα που έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος ακριβώς για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους θέματα».

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει κανένας δανεισμός απευθείας από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, γίνεται με μόχλευση μέσω τραπεζών, και με αυτόν τον τρόπο τα 12 δισ. μετατρέπονται σε έως και 40 δισ. ευρώ τελικά.

Προσέθεσε πως είναι αντίθετος με τον δανεισμό χωρίς τραπεζικά κριτήρια και τόνισε πως «τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι να χτίσουμε μια σαθρή Ελλάδα και μία σαθρή οικονομία, που στο πρώτο φύσημα του ανέμου θα γκρεμιστεί».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, κ. Γεωργιάδης είπε πως «θα προσπαθώ να δω αν αυτά μπορούν να υλοποιηθούν», συμφώνησε ότι χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα αλλά εξήγησε ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει μετά το τέλος της πανδημίας γιατί αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα δεν έχει μόνο η Δυτική Αθήνα αλλά όλη η χώρα.

Σχετικά με τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση με το επιχειρηματικό σχέδιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποδίδει στον επενδυτή τμήμα γης που έχει ζητήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου ώστε να αποκτήσει παραλιακό μέτωπο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για υποκρισία λέγοντας ότι «το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ακριβώς αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Στέργιο Πιτσιόρλα». «Είμαστε καλά; Μας επικρίνετε γιατί υλοποιούμε ακριβώς το σχέδιο που η δική σας κυβέρνηση, ο δικός σας υπουργός με τον δικό σας εκκαθαριστή και τον δικό σας σύμβουλο έχουν υπογράψει;» ανέφερε χαρακτηριστικά.