διαΝΕΟσις: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το 2021

30/03/2021, 09:16
διαΝΕΟσις: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το 2021

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το 2021 αναμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως προκύπτει από έρευνα του διαΝΕΟσις, στην οποία καταγράφεται η σημερινή υποχώρηση όσων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέτρηση Μαρτίου, μόλις το 45% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο κυμαινόταν στο 51%, τον Δεκέμβριο στο 54%, τον Σεπτέμβριο στο 56% και τον Απρίλιο στο 85%.

Ακριβώς αντίθετη είναι η πορεία του ποσοστού όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς από το 9,6% του Απριλίου πλέον έχουμε φθάσει στο 44,3% του Μαρτίου.

Μάλιστα, η ομάδα του πληθυσμού που θεωρεί περισσότερο ότι οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση είναι οι ηλικίας 17 έως 24 ετών, ενώ η ομάδα που θεωρεί περισσότερο ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατέθυνση είναι οι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μαζί με την υποχώρηση της αισιοδοξίας, ωστόσο, εδραιώνεται και ο ρεαλισμός. Οι προσδοκίες των Ελλήνων είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) εκτιμά ότι η κανονικότητα θα επανέλθει κάποια στιγμή μετά το 2021.

Ενισχύεται η αισιοδοξία

Στην ερώτηση για το στάδιο της κρίσης στο οποίο, κατά τη γνώμη τους βρισκόμαστε, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι απαντούσαν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Η επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών φαίνεται πως άλλαξε αυτή την εικόνα, καθώς πλέον μια (όχι πολύ μεγάλη, αλλά σαφής) πλειοψηφία, το 54,5%, ισχυρίζεται ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Κατά τα άλλα, οι Έλληνες επιβεβαιώνουν και σ’ αυτή την έρευνα ότι παίρνουν την απειλή του κορωνοϊού πολύ στα σοβαρά. Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως «όχι, είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια». Αντίθετα, το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή.

Ένα 52,3% θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθεί και το ίδιο από τον ιό, ενώ δύο στους τρεις (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει «πολύ» ή «αρκετά» από τη νόσο Covid-19.

Πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητα

Όσον αφορά την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μια σχετικά συνεχή «καραντίνα», οι ζωές των πολιτών φαίνεται ότι έχουν «παγώσει». Επτά στους 10 ισχυρίζονται ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή πάρα πολύ» (σ.σ. στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10).

  • Το 94% (από 62,9%) τρώει λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες.
  • Το 90% (από 54,3%) ψωνίζει σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα.
  • Το 90% (από 60,5%) βγαίνει σπανιότερα σε μπαρ.
  • Το 88% (από 76,3%) δηλώνει ότι πηγαίνει σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία.
  • Το 87% (από 56%) συναντά λιγότερο τους φίλους.
  • Το 68% (από 59,5%) ταξιδεύει σπανιότερα με αεροπλάνο.
  • Το 68% (από 53,8%) ταξιδεύει σπανιότερα με πλοίο.
  • Το 61% (από 29%) βλέπει σπανιότερα μέλη της οικογένειας.
  • Το 59% (από 51,3%) χρησιμοποιεί λιγότερο τα ΜΜΜ.

Πόσοι εργάζονται κανονικά

Όσον αφορά την εργασία, ωστόσο, τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον από διαφορετική άποψη. Στην καραντίνα του Απριλίου 2020, μόνο ένας στους τέσσερις δήλωνε πως δούλευε κανονικά στο χώρο εργασίας (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, τρεις στους τέσσερις (72,7%) εργάζονταν κανονικά. Έκτοτε ξαναμπήκαμε σε καραντίνα, αλλά δεν επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%), ενώ τον Μάρτιο του 2021, το 53,9% εξακολουθεί να απασχολείται κανονικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, τέλος, το 81,1% αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών, το 72% είναι ικανοποιημένο με την προτεραιοποίηση όπως έχει οριστεί από την αρμόδια επιτροπή, αλλά μόνο ένα στους τρεις είναι ικανοποιημένος με τον μέχρι στιγμής ρυθμό των εμβολιασμών.