Γιατί Ξένοι και Έλληνες χρηματοδοτούν την οικονομία

24/04/2021, 23:12
Γιατί Ξένοι  και Έλληνες χρηματοδοτούν την οικονομία

Η σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1,38 δισ. ευρώ - ως προς το σκέλος του εξωτερικού – αλλα και η υπερκάλυψη σχεδόν κατά 4 φορές του  πράσινου ευρωομολόγου της Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ καταδεικνύουν ότι, η ελληνική οικονομία χρηματοδοτείται τόσο  απο το εσωτερικό λόγω των αυξημένων καταθέσεων, όσο και απο τους επενδυτές του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η παρουσία διεθνών θεσμικών επενδυτών στην έκδοση της Πειραιώς όπως Blackrock, Fidelity, Norges investment fund δείχνει ότι,στις τραπεζικές μετοχές επανακάμπτουν μεσομακροπόθεσμα κεφάλαια τα οποία και θα επενδύσουν στο γύρισμα της ελληνικής οικονομίας μετά το πολύμηνο κλείσιμο της οικονομίας.

Μάλιστα, η απρόσμενη ίσως ανταπόκριση των επενδυτών για τα ελληνικά assets έχει ήδη κινητοποιήσει τα υπόλοιπα τραπεζικά επιτελεία στην Ελλάδα, καθώς “τα χρήματα βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι” και οι διεθνείς αγορές δεν έχουν σημειώσει σοβαρή διόρθωση καθώς οι κρατικές στηρίξεις και οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν την διεθνή ρευστότητα. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια προσφυγή στις αγορές και απο άλλη

τράπεζα – αν και κάτι τέτοιο θα εκλαμβάνετο ως αδυναμία.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, της επιστροφής των ξένων επενδυτών δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη και ήδη οικονομολόγοι των τραπεζών μιλούν για υψηλότερη ανάπτυξη – απο αυτή που αναμενόταν τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία. ( 2% ).

Ποιό, όμως, είναι το νέο οικονομικό περιβάλλον και οι λόγοι της αισιοδοξίας ; Πρώτον, η οικονομία δεν θα έχει πλέον τα τιμωρητικά πλεονάσματα του 3,5-4%. Αντιθετα, λόγω της πανδημίας τα πλεονάσματα μετά την πανδημία θα κινούνται στο 1,5%.

Δεύτερον, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 22 δισ. ευρώ και οι αποδόσεις του δεκαετούς κινούνται στο 0,90%. Τρίτον, για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές Τράπεζες χορήγησαν στην ελληνική οικονομία καθαρές εκταμιεύσεις, ύψους 6,7 δισ. ευρώ ( μείον τις αποπληρωμές των παλαιών δανείων ) ενω οι καταθέσεις είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας. Τέταρτον, μέσω των ελληνικών εταιρικών ομολόγων οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου με φθηνότερα επιτόκια της τάξης 2-2,5%. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους , οι εταιρικές εκδόσεις θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ και οκτώ εισηγμένες θα εξασφαλίσουν κεφάλαια φθηνότερα απο τον τραπεζικό δανεισμό. Και το πιο θετικό είναι ότι, οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί αυτή την διαδικασία και ωθούν τις καλές επιχειρήσεις να στηριχθούν σε κεφάλαια Ελλήνων ιδιωτών και θεσμικών.

Στο βάθος επενδυτική βαθμίδα και Ταμείο Ανάκαμψης

Το επιτυχημένο εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς θέτει οριστικά τέρμα σ ένα φαύλο κύκλο αμφισβήτησης από τους ξένους επενδυτές ενω ανοίγει την όρεξη των υπόλοιπων τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να μειώσουν τα μη ποιοτικά κεφάλαια που περιλαμβάνουν σ ένα μεγάλο ποσοστό αναβάλλομένους φόρους. Το κυβερνητικό επιτελείο με την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο :

Σ έναν χρόνο απο τωρα η ελληνική οικονομία θα διεκδικήσει την επενδυτική βαθμίδα κι αυτο θα είναι μια πολλή σημαντική εξέλιξη καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια ενω το ελληνικό χρηματιστήριο θα διεκδικήσει την αναβάθμιση του.

Επιπρόσθετα, με τις τέσσερις τράπεζες ενισχυμένες κεφαλαιακά θα εξασφαλισθεί η ροή των επενδυτικών κεφαλαίων των 32 δισ. ευρώ απο το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τέσσερις τράπεζες θα αναλάβουν τα χαμηλότερα ρίσκα μαζί με τους επιχειρηματίες και αυτό θα δώσει ώθηση σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης ( ενέργεια, logistics, τουρισμός κ.α. )