"Στα σκαριά" δύο νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα

29/04/2021, 17:30

Δύο νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων ετοιμάζει η χώρα μας με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ευρώ, περίπου.

Οπως μετέδωσε σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή θα φέρει τον δανεισμό της Ελλάδας στο ανώτερο άκρο των προβλέψεων.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι μέσω αυτής της κίνησης η Ελλάδα φαίνεται, πλέον, έτοιμη να παγιώσει την παρουσία της στις αγορές χρέους και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος που έφερε η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα για τον περιορισμό της.

Ο ΟΙΚΟΣ FITCH ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναλύει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του για την Ευρώπη. Όπως επισημαίνει, η χώρα αξιολογείται με «ΒΒ» και σταθερό outlook καθώς από τη μια πλευρά διαθέτει υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις άλλες χώρες αυτής της ομάδας αλλά, από την άλλη πλευρά, βαρύνεται με υψηλό ποσό κόκκινων δανείων και μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ο οίκος περιμένει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, μετά τη βουτά 8,2% του ΑΕΠ πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί η πανδημία μετά τους εμβολιασμούς, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος η οικονομία θα τρέξει με 3% και το 2022 με 7,6% του ΑΕΠ.

Αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, εξαιρετικά υψηλοί δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μεγάλο δημόσιο και εξωτερικό χρέος, είναι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch οι τρεις μεγάλες «ασθένειες» – αδυναμίες της Ελλάδας.

Πρόβλεψη ανάκαμψης, κίνδυνοι

Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, ωστόσο ο οίκος αναμένει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, υποθέτοντας μια σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης υγείας μετά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και την προκαταρκτική απορρόφηση των πόρων που διατίθενται στην ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

fitch.JPGΜεσοπρόθεσμα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η απορρόφηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα μπορούσε να ενισχύσει την πιθανή ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ οι αρνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας στο μέτωπο του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των απωλειών θέσεων εργασίας.
Επίσης, οι πολύ μειωμένες τουριστικές αφίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου διευρύνθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019.
Η Fitch αναμένει επίσης τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος τα επόμενα δύο χρόνια.
fitch2.JPG

Πανδημικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων της πανδημίας, η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και αυτόματοι σταθεροποιητές οδήγησαν το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα το 2019 σε έλλειμμα 9,7% το 2020.
Η ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος στο 4% το 2022.
Έτσι, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως μερίδιο του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 192,5% έως το τέλος του 2022 μετά την άνοδο στο 206,3% του ΑΕΠ το 2021.

Θετικοί καταλύτες

Το δημόσιο χρέος / ΑΕΠ θα επιστρέψει σε σταθερή πτωτική πορεία μετά το σοκ του Covid-19, καθώς θα υπάρξει βελτίωση στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό μετά το σοκ της πανδημίας.

Θετικά θα λειτουργήσει επίσης και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο τιτλοποιήσεων και των χαμηλότερων χρεώσεων απομείωσης.
fitch3.JPG

Αρνητικοί καταλύτες

Σύμφωνα με την Fitch, στους αρνητικούς καταλύτες είναι:

  • Αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους / ΑΕΠ.
  • Δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που αυξάνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.
  • Μακροχρόνια αρνητική επίδραση του σοκ Covid-19 στην ελληνική οικονομία και τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξή του.