Eurogroup: "Ναι" στη δόση των 748 εκατ. ευρώ και στον μειωμένο ΦΠΑ σε 5 νησιά

17/06/2021, 20:39
Eurogroup:

Πράσινο φως στην εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, «άναψε» σήμερα το Eurogroup μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δέκατης αξιολόγησης.Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διαπίστωσε πως η Ελλάδα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις παρά τις προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας και παραπέμπει τώρα στην έγκριση της εκταμίευσης από τον ESM.

Το Eurogroup δίνει ραντεβού το Σεπτέμβρη για την 11η αξιολόγηση.

To ανακοινωθέν

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, στη βάση της δέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου.

Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα το 2021 και 2022. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινής στήριξης μέτρα τα οποία έλαβαν οι ελληνικές αρχές περιόρισαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι προσπάθειες των αρχών στηρίχτηκαν από τα νέα εργαλεία της Ε.Ε. τα οποία έχουν σαν στόχο να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης τα οποία έλαβε η Ελλάδα στηρίζονται από την Ε.Ε., συγκεκριμένα από το νέο εργαλείο της Στήριξης για τον Μετριασμό του Ρίσκου της Ανεργίας σε Έκτακτη Κατάσταση (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η αναμενόμενη πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων υπό τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει μια βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων η οποία επιτεύχθηκε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της Covid-19. Ειδικότερα καλωσορίζουμε την εφαρμογή και την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα για τον οποίο είχε υπάρξει συμφωνία πέρυσι. Καλωσορίζουμε επίσης την εφαρμογή του τρίτου και τελικού πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η Ελλάδα θέσπισε ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης, στοχεύοντας έτσι άμεσα σε βελτιώσεις στα επίπεδα φτώχειας. Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στον δημόσιο τομέα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις, και μέτρα για την επιτάχυνση της εφαρμογής μεγάλων δημόσιων επενδυτικών έργων.

Η αυξημένη αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικό τρόπο τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και οι προκλήσεις οι οποίες αναγνωρίστηκαν στη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και όπου είναι αναγκαίο να εντείνουν τις προσπάθειες τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προχωρήσουν με την εφαρμογή του σχεδίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, σημειώνουμε την καθυστέρηση που έχει προκαλέσει η αναστολή της λειτουργείας των δικαστηρίων στη διεκπεραίωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων πτώχευσης και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους να μειώσουν τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων. Καλωσορίζουμε στο πλαίσιο αυτό ότι η οριζόντια αναστολή της εκτέλεσης των μέτρων άρθηκε στις 5 Απριλίου και προσβλέπουμε στην πλήρη επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας. Τα ζητήματα αυτά θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα βήματα για να επιτύχει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των μέτρων για το χρέος. Μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, το Eurogroup Working Group και το Συμβούλιο των Διοικητών του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων SMP και ANFA και τον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου σε κάποια δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ. Προσβλέπουμε στην ενδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Χρήστος Σταϊκούρας: Μόνιμη η μείωση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.

Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».